Εσύ θέλεις να καταργηθεί ή να διατηρηθεί η θερινή ώρα στην ΕΕ; Ψήφισε και πες τη γνώμη σου

εσύ-θέλεις-να-καταργηθεί-ή-να-διατηρηθ

Μέχρι τις 16 Αυγούστου, οι Ευρωπαίοι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της κατάργησης της θερινής ώρας. Η Κομισιόν για το λόγο αυτό έχει ανοίξει πλατφόρμα ώστε να μπορούν να ψηφίσουν οι όλοι οι πολίτες για το αν θέλουν τελικά τη θερινή ώρα στην ΕΕ. Σε περίπου δύο εβδομάδες θα γίνει γνωστό, αφού μέχρι τότε θα λειτουργεί η πλατφόρμα.

Η δημοσκόπηση της Κομισιόν βρίσκεται σε εξέλιξη και μας καλεί όλους να πάρουμε θέση και να ψηφίσουμε για την αλλαγή της ώρας. Όπως αναφέρει η Deutsche Welle ήδη έχουν ψηφίσει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ενώ η διαδικασία θα κλείσει στις 16 Αυγούστου.

Η αλλαγή αυτή έχει θεσμοθετηθεί από την ΕΕ, ώστε να λαμβάνεται υπόψη η μεταβαλλόμενη διάρκεια του φωτός της ημέρας και να αξιοποιείται καλύτερα η διαθέσιμη ηλιοφάνεια. Οι πολίτες και φορείς καλούνται τώρα να εκφράσουν τις απόψεις τους, συμπληρώνοντας έως τις 16 Αυγούστου ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο που διατίθεται σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ (και στα ελληνικά).

Η Κομισιόν απ’ τη μεριά της εκτιμά πως θα επικρατήσει το “όχι” στην αλλαγή της ώρας και αυτό γιατί πολλοί θεωρούν πως το καλοκαίρι δεν κοιμούνται αρκετά επειδή πηγαίνουν αργότερα για ύπνο και έχει αρκετό φως μέχρι αργά το βράδυ.

Πού θα ψηφίσεις

Μπορείς κι εσύ να ψηφίσεις για την κατάργηση ή όχι της θερινής ώρας στην δημοσκόπηση που τρέχει η Κομισιόν μέχρι και τις 16 Αυγούστου. Το ερωτηματολόγιο διατίθεται και στα ελληνικά.

Μπορείς να ψηφίσεις εδώ.

Να σημειώσουμε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ήδη ψηφίσει υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας. Το κεντρικό επιχείρημα είναι ότι η αλλαγή ώρας στο θερινό ηλιοστάσιο προκαλεί επιπλοκές στην ανθρώπινη υγεία.

Πέραν αυτού, η γεωργία και η οδική ασφάλεια είναι τομείς που προβληματίζουν στο θέμα της αλλαγής ώρας, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Γαλλίδας ευρωβουλευτή των Πρασίνων, Καρίμα Ντελί:

Η έλλειψη ύπνου που επιφέρει η αλλαγή της ώρας προκαλεί προβλήματα στην οδική ασφάλεια. Είναι η αιτία για μεγάλο αριθμό ατυχημάτων για τους πιο ευάλωτους και εννοώ τους πεζούς και τους ποδηλάτες.

Το ψήφισμα, το οποίο υιοθετήθηκε με 384 ψήφους υπέρ, 153 κατά και 12 αποχές, επιτρέπει στην Κομισιόν να συσκεφθεί και, αν είναι απαραίτητο, να τροποποιήσει την οδηγία 84/2000 περί θερινής ώρας.

Πώς επηρεάζει η αλλαγή ώρας την υγεία μας;

Τόσο ο ύπνος όσο και μια σειρά από άλλες βιολογικές παραμέτρους, οι λεγόμενοι Κιρκάδιοι ρυθμοί, καθορίζονται από τον κύκλο φως-σκοτάδι. Η εναλλαγή αυτή του φωτός με το σκοτάδι και η ηλιοφάνεια, επίσης έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι σχετίζονται και με την λειτουργικότητα, την απόδοση, την διάθεση και την ψυχική κατάσταση του ανθρώπου.

Σχετικά Άρθρα
Κώστας Κωστόπουλος: Ελεύθερος υπό όρους ο πρώην σκηνοθέτης του «Σασμού» για την καταγγελία του βιασμού
Κώστας Κωστόπουλος: Ελεύθερος υπό όρους ο πρώην σκηνοθέτης του «Σασμού» για την καταγγελία του βιασμού
Καταρράκτες στην Αθήνα - Εσείς ακούσατε την «αστραπή – βόμβα» που έπεσε στην πόλη;
Καταρράκτες στην Αθήνα – Εσείς ακούσατε την «αστραπή – βόμβα» που έπεσε στην πόλη;
Έπεσε κομμάτι από μπαλκόνι στην Ερμού - φωτογραφίες
Έπεσε κομμάτι από μπαλκόνι στην Ερμού – φωτογραφίες
Τι συμβαίνει με την ακρίβεια στην Ελλάδα και τι στην Ευρώπη - Πώς ο πληθωρισμός επηρεάζει τους πολίτες
Τι συμβαίνει με την ακρίβεια στην Ελλάδα και τι στην Ευρώπη – Πώς ο πληθωρισμός επηρεάζει τους πολίτες
Καιρός: Μήνυμα του 112 στην Αττική για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα - Ρίχνει χαλάζι στα νότια προάστια
Καιρός: Μήνυμα του 112 στην Αττική για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα – Ρίχνει χαλάζι στα νότια προάστια
Νέο έκτακτο δελτίο καιρού: Η κακοκαιρία επελαύνει
Νέο έκτακτο δελτίο καιρού: Η κακοκαιρία επελαύνει

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του