Έρχεται η σφοδρή κακοκαιρία «Κάρμελ» – Γιατί πρέπει να δίνεται όνομα στις κακοκαιρίες;

Προ των πυλών βρίσκεται η κακοκαιρία «Κάρμελ», σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα προκαλέσει κακοκαιρία με την ονομασία «Κάρμελ» όπως προαποφασίστηκε από τους εταίρους του group της νοτιοανατολικής Ευρώπης υπεύθυνους για την ονοματοδοσία των συστημάτων.

Η κακοκαιρία τις επόμενες ημέρες θα επηρεάσει την νοτιοανατολική Μεσόγειο όπου προβλέπεται να σημειωθούν μεγάλα ύψη βροχής, έντονες καταιγίδες, σφοδροί άνεμοι και σημαντικό ύψος κύματος.

Ειδικότερα, στη χώρα μας ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση το Σάββατο και την Κυριακή, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τις χιονοπτώσεις στα κεντρικά και τα νότια και τους θυελλώδεις ανέμους.

Αναλυτικότερα:

Α. Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν:

1) Το πρωί του Σαββάτου τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

2) Από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής, τις Σποράδες, την Εύβοια, τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας καθώς και την ανατολική Στερεά.

3) Από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Κυριακής θα επηρρεαστεί η ανατολική Πελοπόννησος και κατά τόπους οι Κυκλάδες.

4) Από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και το πρωί της Δευτέρας ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλωθούν και στη βόρεια Κρήτη τα οποία βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και βαθμιαία και της Κρήτης.

Οι χιονοπτώσεις θα είναι πιο πυκνές στα ορεινά της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της ανατολικής Πελοποννήσου ενώ σταδιακά θα επηρεαστούν και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 600-900m). Σταδιακή εξασθένηση αναμένεται από τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής.

Γ. Τους ισχυρούς βορειοανατολικούς ανέμους στο Αιγαίο εντάσεως 7 με 8 και από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου τοπικά 9 μποφόρ.

Νωρίτερα, την κακοκαιρία «Κάρμελ» είχε προαναγγείλει ο μετεωρολόγος Θεόδωρος Κολυδάς με ανάρτησή του στο Twitter.

Ο λόγος που πρέπει να δίνονται ονόματα στις κακοκαιρίες

H τελευταία κακοκαιρία που έκπληξε με σφοδρότητα τη δυτική και κεντρική Ελλάδα το διάστημα 9-12 Δεκεμβρίου 2021 πέρασε στην ιστορία για τον τραγικό απολογισμό της απώλειας μιας ζωής, τις τεράστιες ζημιές στις δημόσιες υποδομές, σε σπίτια και σε επιχειρήσεις αλλά και για τα υψηλά ύψη χιονιού και βροχής που ήταν από τα υψηλότερα των τελευταίων 17 ετών.

Παρότι επιβεβαιώθηκαν στο ακέραιο οι προγνώσεις των μετεωρολόγων για τον καιρό, το συγκεκριμένο βαρομετρικό δεν είχε όνομα και μάλιστα όταν χρειάστηκε να γίνει αναφορά σε αυτό αναφέρθηκε ως “ανώνυμη κακοκαιρία”.

Τι ακριβώς συνέβη και δεν ονοματοδοτήθηκε το συγκεκριμένο βαρομετρικό; Υποτιμήθηκε η δύναμη του φαινομένου, υπήρξε ολιγωρία ή πάμε σε κατάργηση των ονοματοδοτήσεων;

Ο μετεωρολόγος του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, μιλώντας στο ethnos.gr εξήγησε γιατί πρέπει να δίνονται ονόματα στις κακοκαιρίες.  «Η προσωπική μου άποψη είναι πως έπρεπε να δοθεί όνομα στη συγκεκριμένη κακοκαιρία. Ήταν λάθος να μην ονοματοδοτηθεί. Η ονοματοδοσία των έντονων καιρικών φαινομένων είναι μία πολύ σημαντική διαδικασία την οποία ξεκίνησε και λειτούργησε η μονάδα meteo.gr / EAA από το 2017 ως το Σεπτέμβριο του 2021 και οι πολίτες την έχουν αποδεχτεί. Καλό είναι λοιπόν να μην μπερδεύουμε τον κόσμο και να μην δίνουμε λάθος μηνύματα . Φάνηκε σαν να υποτιμήθηκε η κατάσταση, ενώ στην πραγματικότητα δικαιώθηκαν απόλυτα όλες οι προγνώσεις που είχαμε κάνει. Είναι κρίμα να έχεις μία καλή πρόγνωση και να μην την αξιοποιείς κατάλληλα επικοινωνιακά. Σημειώθηκαν ακραία φαινόμενα βροχόπτωσης και μάλιστα στα ήδη κορεσμένα εδάφη από την προηγούμενη κακοκαιρία προ περίπου δύο εβδομάδων. Υπό αυτή την έννοια έπρεπε να είχε δοθεί όνομα και στην προηγούμενη κακοκαιρία. Πέρασε λάθος μήνυμα στου πολίτες. Έπρεπε να είχε δοθεί όνομα και στο προηγούμενο βαρομετρικό χαμηλό και φυσικά και σε αυτό όπου είχαμε έναν νεκρό και ακραίες τιμές”, σημείωσε ο κ. Λαγουβάρδος.

Τόσο οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης, όσο οι φορείς αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες μπορούν να αξιολογήσουν καλύτερα τη σοβαρότητα της επερχόμενης κακοκαιρίας και να έχουν άμεση και έγκυρη ενημέρωση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που είναι και ένα από τα ζητούμενα στον τομέα της προετοιμασίας, της προφύλαξης και της πολιτικής προστασίας.

Μετά από μία τετραετία επιτυχημένων προγνώσεων και εκτιμήσεων η ονοματοδοσία των βαρομετρικών χαμηλών έπεισε και τους πιο συντηρητικούς και δύσπιστους μετεωρολόγους πως είναι μία χρήσιμη διαδικασία. Έτσι η διαδικασία της ονοματοδοσίας υιοθετήθηκε επίσημα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.)

Μάλιστα από τον Σεπτέμβριο του 2021 η Ε.Μ.Υ. ανέλαβε εξ ολοκλήρου την ευθύνη της ονοματοδοσίας σε συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Κύπρου και του Ισραήλ.

Γιατί «Κάρμελ»

Η συγκεκριμένη ονομασία βρίσκεται στον κατάλογο των ονομάτων που προαποφασίστηκε από τους εταίρους ΝΑ Ευρώπης και είναι το τρίτο όνομα του καταλόγου. Η ονομασία δόθηκε από την Ισραηλινή Μετεωρολογική Υπηρεσία και το όνομα παραπέμπει στο αντίστοιχο βιβλικό όρος.

Το όρος Κάρμηλος ή Κάρμελ είναι παράκτια οροσειρά στο βόρειο Ισραήλ που εκτείνεται από τη Μεσόγειο θάλασσα προς τα νοτιοανατολικά. Η οροσειρά έχει χαρακτηριστεί απόθεμα βιόσφαιρας της UNESCO. Εκεί βρίσκονται πολλές πόλεις, κυρίως η πόλη της Χάιφα, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ, που βρίσκεται στις βόρειες και δυτικές πλαγιές.

Η ετυμολογία και το ακριβές νόημα του ονόματος Κάρμηλος αμφισβητείται, αλλά μεγάλη πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων μελετητών θεωρούν ότι προέρχεται από τη σημιτική ρίζα krm, το οποίο το φέρνει κοντά στο ουσιαστικό (κέρεμ), μια λέξη που σημαίνει “αμπελώνας”. Η προσθήκη του επιθήματος λ είναι αρκετά συχνή στα εβραϊκά.

Η κοινή εξήγηση είναι ότι η εβραϊκή λέξη κάρμελ σημαίνει φυτεία, οπωρώνας, κήπος ή παρόμοια. Ωστόσο, στο πλαίσιο της εβραϊκής Βίβλου, το ουσιαστικό κάρμελ φαίνεται να υποδηλώνει τα δάση και θαμνότοπους τυπικούς στον Κάρμηλο και άλλες περιοχές με μεσογειακό κλίμα στους Αγίους Τόπους, ένα ενδιάμεσο βιότοπο μεταξύ της ξηρής, ημι-ξηρής στέπας που ονομάζεται μιντμπάρ στα εβραϊκά και του για’αρ, ένα δάσος σαν εκείνο στα βουνά του Λιβάνου, με δέντρα υψηλού κορμού, όπως για παράδειγμα οι κέδροι.

Διαβάστε επίσης: 

Στην εντατική ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος – Τι συμβαίνει με την υγεία του’

Σάσα Σταμάτη: Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος την έδιωξε από το θέατρο Ακροπόλ!

Πώς θα μπαίνουν στη χώρα οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό

Σχετικά Άρθρα
%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%ac%ce%b8%ce%b9-%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%85%ce%b3%ce%ad%ce%bd%ce%bd%cf%89%ce%bd-%cf%80%cf%8c%cf%84%ce%b5-%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%cf%80%cf%81%ce%b5%ce%bc0
Καλάθι Χριστουγέννων: Πότε κάνει πρεμιέρα και ποια προϊόντα θα περιλαμβάνει
%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b1%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%ce%bc%cf%80%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b1%cf%87%cf%8d%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%ba0
Μια Μοναδική Εμπειρία Ταχύτητας στο Κατάστημα της Praktiker στα Ιωάννινα
%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%cf%8c%cf%82-%ce%b5%cf%81%cf%87%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%b5%ce%bd%ce%b8%ce%ae%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%bf-%ce%bc%ce%b5-%ce%b2%cf%81%ce%bf%cf%87%ce%ad%cf%82-%ce%ba%ce%b10
Καιρός: Ερχεται πενθήμερο με βροχές και καταιγίδες από σήμερα
%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%b1%cf%81%cf%84%cf%8d%cf%81%ce%b9%cf%8c-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b5%ce%af%cf%89%cf%83%ce%b5-%ce%b5%ce%af%cf%80%ce%b5-%ce%b7-%cf%83%cf%8d%ce%b60
“Το μαρτύριό μας τελείωσε”, είπε η σύζυγος του αστυνομικού της Βουλής που βίαζε τα παιδιά του
%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%cf%8c%cf%82-%ce%bd%ce%ad%ce%bf-%ce%ad%ce%ba%cf%84%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%bf-%ce%b4%ce%b5%ce%bb%cf%84%ce%af%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bc%cf%85-%cf%80%ce%bf0
Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία «Bora»
%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b9%ce%bc%ce%ac%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%ad%ce%ba%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b1%cf%83%ce%b9%cf%8e%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%ce%b90
Καλλιμάνης: Επέκταση συνεργασιών και νέες συμφωνίες σε Ελλάδα και εξωτερικό

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του