«Προσανατολιζόμαστε προς έκδοση δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και η κακοκαιρία θα έχει την ονομασία Διομήδης (Diomedes) με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες βροχοπτώσεις, τους πολύ θυελλώδεις ανέμους και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας», έγραψε ο Θοδωρής Κολυδάς στην τελευταία ανάρτησή του στο twitter.
Προσανατολιζόμαστε πρός έκδοση Δελτίου #Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων και η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ θα έχει την ονομασία #ΔΙΟΜΗΔΗΣ (#Diomedes) με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες βροχοπτώσεις, τους πολύ θυελλώδεις ανέμους και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Περισσότερα από @EMY_HNMS pic.twitter.com/ttPss1MLvS
— KolydasΤ (@KolydasT) January 10, 2022
Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, oι βροχές και οι σποραδικές καταιγίδες που επικρατούν από σήμερα το πρωί σε αρκετές περιοχές της χώρας, αναμένεται να ενταθούν. Περισσότερο θα επηρεαστούν η Βόρεια Ελλάδα, το Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο, το Ιόνιο, η Πελοπόννησος, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Παράλληλα, οι χιονοπτώσεις που εκδηλώνονται στα ορεινά προοδευτικά θα επεκταθούν σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο.
Πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα, πτώση της θερμοκρασίας και σχεδόν θυελλώδεις άνεμοι
Ο Σάκης Αρναούτογλου δημοσιεύει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook: «Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ιδιαίτερα πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται κατά τη διάρκεια κυρίως της Τρίτης 11 του μηνός στις περισσότερες ορεινές περιοχές της Θεσσαλίας (νομού Τρικάλων Καρδίτσης, Λάρισας και Μαγνησίας) και των δήμων της Ηπείρου που συνορεύουν με αυτούς (δήμοι Βορείων και Κεντρικών Τζουμέρκων, Μετσόβου και πιθανόν Ζαγορίου), της Βόρειας Στερεάς (νομού Ευρυτανίας Φθιώτιδας και Φωκίδας) με υψόμετρο άνω κυρίως των 1000 με 1200 μέτρων.
Κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου εικοσιτετράωρου και μέχρι την Τετάρτη το πρωί, δεν αποκλείεται να σημειωθούν 40 με 50 εκατοστά φρέσκου χιονιού (κατά μέσο όρο) σε συνδυασμό με πολύ ισχυρούς ανέμους, καθιστώντας την οδήγηση ιδιαίτερα επικίνδυνη!».
Ποιος ήταν ο Διομήδης;
Το όνομα Διομήδης παίρνει η νέα κακοκαιρία που πρόκειται να ρίξει κατακόρυφα το θερμόμετρο, με χιόνια και θυελλώδεις ανέμους. Ποιος ήταν όμως ο Διομήδης; Σύμφωνα με τη Wikipedia:
Ο Διομήδης (< Ζεύς (γεν.Διός) + μήδομαι (σκέφτομαι, συμβουλεύω), “αυτός που έχει θεϊκή σκέψη, που τον συμβουλεύει ο Δίας”[εκκρεμεί παραπομπή]) ήταν ήρωας της ελληνικής μυθολογίας και βασιλιάς του Άργους. Ήταν γνωστός, κυρίως, από τη συμμετοχή του στον Τρωικό Πόλεμο. Ήταν γιος του Τυδέα και της Δηιπύλης. Στην Ιλιάδα του Ομήρου, ο Διομήδης θεωρείται ως ο δεύτερος καλύτερος πολεμιστής των Αχαιών μαζί με τον Αίαντα. Ήταν ανιψιός του Ηρακλή και καλός φίλος του Οδυσσέα. Οι τρεις τους ήταν οι αγαπημένοι ήρωες της θεάς Αθηνάς. Σύμφωνα με την Αινειάδα του Βιργιλίου, ο Διομήδης ήταν ένας από τους πολεμιστές που εισέβαλαν στην Τροία χρησιμοποιώντας το Δούρειο Ίππο.
Γνωστός και ως ένας εκ των μνηστήρων της Ωραίας Ελένης
Ο Διομήδης είναι γνωστός από τα κατορθώματά του στην Τροία αλλά και ως ένας εκ των Επιγόνων, οι οποίοι ήταν οι γιοι των βασιλιάδων που έπεσαν στον πόλεμο των Επτά επί Θήβας. Οι Επίγονοι οργάνωσαν μια πολεμική εκστρατεία με την οποία σκόπευαν να εκδικηθούν τη Θήβα για το θάνατο των πατεράδων τους. Μετά το θάνατο του Τυδέα, ο Διομήδης παντρεύτηκε μια Αργεία γυναίκα, την Αιγιαλεία, και εγκαταστάθηκε στο Άργος. Ο Διομήδης, ακόμα και ως μόνιμος πολίτης του Άργους, συνέχισε την κατασκοπεία και τις αλληλεπιδράσεις του με την Καλυδωνία, της πατρίδας του πατέρα του, την οποία διοικούσε ο παππούς του Οινεύς. Ο Θερσίτης οργάνωσε συνωμοσία με σκοπό την πτώση του βασιλιά. Φυλάκισε τον Οινέα και έβαλε τον πατέρα του στο θρόνο.
Ο Διομήδης επιτέθηκε και κατέκτησε το βασίλειο σφαγιάζοντας όλους τους προδότες, πλην του Θερσίτη που κατάφερε να διαφύγει, και επανέφερε στο θρόνο τον παππού του. Στη συνέχεια ο Οινεύς μεταβίβασε το βασίλειο στο γαμπρό του, Ανδραίμωνα. Κατευθύνθηκε μετά προς το Άργος για να συναντήσει τον Διομήδη αλλά στο δρόμο δολοφονήθηκε από τον Θερσίτη. Αδυνατώντας να εντοπίσει τους δολοφόνους ο Διομήδης, για να τιμήσει τον παππού του ίδρυσε μια μυθική πόλη στο σημείο όπου τάφηκε και την ονόμασε Οινόη. Αργότερα, κατά τον Τρωικό πόλεμο, ο Θερσίτης σφαγιάστηκε βάναυσα από τον Αχιλλέα όταν ειρωνεύτηκε τη λύπη τού τελευταίου για το θάνατο της Πενθεσίλειας.
Ο Διομήδης είναι επίσης γνωστός ως ένας εκ των μνηστήρων της Ωραίας Ελένης και επομένως υποχρεωμένος από τον όρκο του Τυνδάρεω να υπερασπιστεί και να προστατεύσει αυτόν ο οποίος θα γινόταν σύζυγός της. Έτσι, ο Διομήδης και όλοι οι μνηστήρες συμμετείχαν τελικά στην εκστρατεία των Ελλήνων ενάντια στην Τροία.
Διαβάστε ακόμα:
Η Κέιτ Μίντλετον έγινε 40 και να γιατί όλοι έχουν συγκινηθεί με τα τρία εντυπωσιακά πορτρέτα της!
Σεισμός Φλώρινα: Ανησυχία για τα 5,4 Ρίχτερ – Τι αναφέρουν οι σεισμολόγοι
Google News