Οι υποθέσεις βιασμών τις προηγούμενες ημέρες συντάραξαν την ελληνική κοινωνία. Μάλιστα, με αφορμή την υπόθεση στα Πετράλωνα με τον βιασμό της 50χρονης καθαρίστριας από 35χρονο άνδρα στο διαμέρισμά του κι ενώ η γυναίκα βρισκόταν στους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας για να καθαρίσει, ξεκίνησε μεγάλη κουβέντα και για τις ποινές στους καταδικασμένους για βιασμό.
Διαβάστε επίσης: Πετράλωνα: Η μαρτυρία της γειτόνισσας που βοήθησε την 50χρονη καθαρίστρια
Σοκάρει ο ομαδικός βιασμός 25χρονης εγκύου στο κέντρο της Αθήνας
Κι αυτό, διότι ο άνδρας από τη Βουλγαρία που κατηγορείται για το βιασμό της γυναίκας, το 2015 είχε φυλακιστεί με τις κατηγορίες του βιασμού, απόπειρας ανθρωποκτονίας, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, κακοποίηση ζώου, απειλή και διατάραξη. Ωστόσο, 5 χρόνια μετά βρέθηκε εκτός φυλακής.
Το Infowoman.gr επικοινώνησε με τον δικηγόρο κ. Νικόλαο Γ. Φωτεινόπουλο, ο οποίος μας εξηγεί τι ισχύει με τις ποινές για βιασμό και αν προβλέπεται να αυστηροποιηθούν οι ποινές.
«Αρχικώς, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν σήμερα, οι ποινές για τα εν λόγω εγκλήματα τιμωρούνται, κατά προσέγγιση, ως εξής:
α) ο υπαίτιος του βιασμού τιμωρείται με ποινή κάθειρξης τουλάχιστον δέκα (10) ετών (σε τέτοιου χρονικού προσδιορισμού ποινές, αποδίδεται ο νομικός χαρακτηρισμός «πρόσκαιρη κάθειρξη»),
β) ο υπαίτιος της απόπειρας ανθρωποκτονίας με ποινή κάθειρξης από ένα (1) έως έξι (6) έτη (ή σε περιπτώσεις τουλάχιστον δέκα (10) ετών),
γ) για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως τρία (3) έτη,
δ) για το αδίκημα της κακοποίησης ζώου με ποινή κάθειρξης μέχρι δέκα (10) έτη
ε) για το αδίκημα της απειλής προβλέπεται φυλάκιση έως ένα (1) έτος
στ) όσον αφορά το αδίκημα της διατάραξης, αυτό καταργήθηκε αρχικώς με την συλλήβδην κατάργηση των πταισμάτων. Ωστόσο επανήλθε με το Ν. 4637/2019 άρθρο 10, ως ελαφρύ πλημμέλημα και προβλέπεται πλέον φυλάκιση έως πέντε (5) μηνών.
Προβλέπεται να αυστηροποιηθούν οι ποινές;
Έπειτα από το αποτρόπαιο, ειδεχθές και χωρίς προηγούμενο για τα ελληνικά δεδομένα έγκλημα στα Γλυκά Νερά, κυβερνητικές πηγές διέρρεαν σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης, ότι προτίθενται να τροποποιήσουν τον Ποινικό Κώδικα αυστηροποιώντας τις ποινές εν γένει. Παρόλα αυτά η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα αποτελεί έργο της νομοθετικής εξουσίας, ούτω οι νομικοί δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν αυτό θα συμβεί και ειδικότερα από μέρους μου δεν μπορώ να προβώ σε ανάλογα ασφαλή συμπεράσματα για το μέλλον.
Πιστεύετε πως το διάστημα κάθειρξης είναι αρκετό για να σωφρονιστεί κάποιος για ένα ειδεχθές έγκλημα, όπως ο βιασμός;
Η κράτηση σε σωφρονιστικό ίδρυμα αμιγώς δεν μπορεί να σωφρονίσει έναν κρατούμενο. Η κράτηση από μόνη της συνδράμει τον έναν από τους τρεις σκοπούς της Πολιτείας, αυτόν της απομάκρυνσης του παραβάτη από την κοινωνία. Ο σωφρονισμός του κρατουμένου μπορεί μόνον να πραγματοποιηθεί μέσω ειδικών προς τούτο προγραμμάτων εντός των καταστημάτων κράτησης και με τα σωστά εργαλεία, κυρίως μέσω καθοδήγησης ψυχοσυνθετικού χαρακτήρα, πάντοτε με απώτερο σκοπό την ορθή και ομαλή επανένταξη του κρατουμένου στην κοινωνία.
Νικόλαος Γ. Φωτεινόπουλος
Lawyer at G. N. Foteinopoulos & PREMIUM LEGAL Law Firm
Google News