Δείτε το μικροσκοπικό νησάκι που κάθε έξι μήνες περνάει από τη Γαλλία στην Ισπανία – Ας μάθουμε την ιστορία του

δείτε-το-μικροσκοπικό-νησάκι-που-κάθε

Μια είδηση που διαβάσαμε μας εντυπωσίασε για ένα γεγονός που συμβαίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια κάπου πιο μακριά από εμάς, κρύβοντας ένα ιστορικό γεγονός που τείνει να ξεχαστεί ακόμα και από τους δύο λαούς που εμπλέκονται, αλλά που έχει ενδιαφέρον να γνωρίζουμε.

Την επόμενη εβδομάδα, η Γαλλία θα παραδώσει 3.000 τετραγωνικά μέτρα από τα εδάφη της στην Ισπανία. Και αυτό θα γίνει σχεδόν χωρίς να… ασχοληθεί κανείς.

Πρόκειται για κάτι που συμβαίνει εδώ και πάνω από 350 χρόνια. Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό νησάκι, στον ποταμό Μπιδασόα, που χωρίζει τις δύο χώρες. Στη Νήσο των Φασιανών δεν ζει κανείς. Γεμάτο δέντρα και χόρτα, το μόνο που υπάρχει εκεί είναι ένα παλιό μνημείο, για να θυμίζει σε όσους το επισκέπτονται σπάνια το ιστορικό γεγονός που έγινε πάνω στο νησί το 1659.

Για τρεις μήνες η Ισπανία και η Γαλλία διαπραγματευόταν στη Νήσο των Φασιανών το τέλος του μεταξύ τους πολέμου. Και οι δύο πλευρές είχαν φτιάξει ξύλινες γέφυρες προς το νησί, ενώ τα στρατεύματα ήταν σε αναμονή. Τελικά υπεγράφη η Συνθήκη των Πυρηναίων, την οποία «επισφράγισε» ο γάμος του Γάλλου βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ’ με την κόρη του Ισπανού βασιλιά, Φιλίππου Δ’.

Μία λεπτομέρεια αυτής της συμφωνίας ήταν ότι το εν λόγω νησί θα το μοιράζονταν οι δύο χώρες. Ετσι, κάθε χρόνο για έξι μήνες, από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 31 Ιουλίου, ανήκει στην Ισπανία και τους επόμενους έξι στη Γαλλία. Δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με αυτό όμως. Απλά κόβουν τα χορτάρια και κλαδεύουν τα δέντρα, μια φορά τον χρόνο.

Πολύ σπάνια επισκέπτεται πλέον ο κόσμος το μικροσκοπικό νησί, με μήκος μόλις 200 μ. και πλάτος 40 μέτρα. Οι περισσότεροι αγνοούν την ιστορική σημασία του. Και όσο περνούν οι αιώνες, αυτό μικραίνει, καθώς ανεβαίνει η στάθμη του ποταμού.

Φέτος, δεν θα γίνει ούτε τελετή για την παράδοσή του. Κάποια στιγμή υπήρξε η ιδέα να τοποθετηθεί στο νησί η σημαία της χώρας στην οποία ανήκει κάθε εξάμηνο. Ομως, υπήρξε η ανησυχία ότι το μόνο που θα προκαλούσε αυτό ήταν το ενδιαφέρον των Βάσκων αυτονομιστών, που θα ήθελαν να την κατεβάσουν για να βάλουν τη δική τους. Οπότε απλά συνεχίζεται «ήσυχα» η ανταλλαγή μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας.

%ce%b4%ce%b5%ce%af%cf%84%ce%b5-%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%81%ce%bf%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%ac%ce%ba%ce%b9-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%ac%ce%b8%ce%b50

Ας μάθουμε για τη νήσο

Η νήσος των Φασιανών ή νήσος Κονφεράνς (Ile des Faisans ή Ile de la Conference) είναι μια μικρή ιστορική νήσος που βρίσκεται στον ΝΑ μυχό του Βισκαϊκού κόλπου παρά τα γαλλοϊσπανικά σύνορα και συγκεκριμένα ακριβώς απέναντι από τις εκβολές του ποταμού Μπιδασόα ανάμεσα στην ισπανική πόλη Ιρούν (στη Χώρα των Βάσκων) και της γαλλικής Αντά.

Στη νήσο αυτή από τον Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο του 1659 έγιναν πολλές διασκέψεις μεταξύ του Μαζαρέν και του Λουί Μεντέθ ντε Άπο τελική κατάληξη των οποίων ήταν η υπογραφή της γνωστής Ειρήνης των Πυρηναίων στις 7 Νοεμβρίου του 1659.

Για τους παραπάνω ιστορικούς λόγους σήμερα η νήσος των Φασιανών για κάθε έξι μήνες εναλάξ ανήκει στη Γαλλία και την Ισπανία.

Επίσης λόγω αυτού του γεγονότος απαγορεύται οποιοσδήποτε να πλησιάσει στο νησί με εξαίρεση την ημέρα της αλλαγής από την μία χώρα στην άλλη όπου στρατεύματα και από τις δύο χώρες παρευρίσκονται δίπλα στο μνημείο που υπάρχει στο νησί για την τελετή της αλλαγής της χώρας.

Πηγή: BBC

Σχετικά Άρθρα
Σοκαριστικό τροχαίο για τον ηθοποιό Σταύρο Νικολαΐδη - Τι λάθος έκανε
Σοκαριστικό τροχαίο για τον ηθοποιό Σταύρο Νικολαΐδη – Τι λάθος έκανε
Εαρινή Ισημερία: Επίσημα ξεκινά η Άνοιξη σήμερα στις 12:29!
Εαρινή Ισημερία: Επίσημα ξεκινά η Άνοιξη σήμερα το βράδυ!
Κυριάκος Μητσοτάκης: Στα 780 ευρώ ο κατώτατος μισθός - Πότε θα γίνει η αύξηση
Κυριάκος Μητσοτάκης: Στα 780 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Πότε θα γίνει η αύξηση
Γεωργία Μπίκα: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή της για την υπόθεση βιασμού
Γεωργία Μπίκα: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή της για την υπόθεση βιασμού
Τέμπη: Μεγάλη μάχη δίνουν στη ΜΕΘ τρεις τραυματίες - Τα νέα για την υγεία τους
Τέμπη: Μεγάλη μάχη δίνουν στη ΜΕΘ τρεις τραυματίες – Τα νέα για την υγεία τους
Τέμπη: "Παγίδα οι αποζημιώσεις για τα θύματα" λένε οι δικηγόροι των οικογενειών
Τέμπη: “Παγίδα οι αποζημιώσεις για τα θύματα” λένε οι δικηγόροι των οικογενειών – Ξεσπάνε οι συγγενείς

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του