Άγιοι Ανάργυροι: Οι πρώτοι γιατροί που πραγματοποίησαν μεταμόσχευση ποδιού – Τα στοιχεία που το αποδεικνύουν

O Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων έχει θεσπίσει από το 2007 την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους ως Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων. Γνωρίζατε όμως ότι οι Άγιοι Ανάργυροι που γιορτάζουν την ίδια ημέρα, είναι εκείνοι που πραγματοποίησαν την πρώτη μεταμόσχευση πριν από 1700 χρόνια;

Οι δίδυμοι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός κατάφεραν να σώσουν έναν ασθενή με γάγγραινα, αντικαθιστώντας το πόδι του με υγιές μέλος. Σπάνια ευρήματα, αλλά και πίνακες ζωγραφικής επιβεβαιώνουν το γεγονός.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι έχουν βρει την πρώτη παράσταση μιας πολύ δύσκολης χειρουργικής επέμβασης, και μάλιστα μεταμόσχευσης, σε έναν πίνακα ζωγραφικής ο οποίος απεικονίζει μια σκηνή ιατρικής πράξης που πραγματοποιήθηκε τους πρώτους αιώνες μετά Χριστόν, τουλάχιστον 1.700 χρόνια πριν από τη σύγχρονη Ιατρική και προτού οι ειδικοί επιστήμονες μιλήσουν για πρώτη φορά περί μεταμόσχευσης.

Ο κ. Βασίλειος Κέκης, καθηγητής της χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής χειρουργός του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, έζησε στη Βοστόνη το 1962, μια έντονη θρησκευτική εμπειρία, σε σχέση με θαυμαστές θεραπείες των Αγίων Αναργύρων, τις οποίες αναφέρουμε στη συνέχεια, όπως τις κατέγραψε ο ίδιος.

Τον Μάιο του 1962 μετεφέρετο επειγόντως στο τμήμα ατυχημάτων του Γενικού Νοσοκομείου της Μασσαχουσέτης στη Βοστόνη Αμερικής, ένα μικρό αγόρι ηλικίας δώδεκα ετών, στο οποίο είχε αποκοπεί το δεξί του χέρι κατόπιν τροχαίου ατυχήματος. Μετά από επιτυχή χειρουργική επέμβαση επιτεύχθει η ανασυγκόλληση του άκρου και μετά από λίγο καιρό ο μικρός μαθητής επανήλθε στην ομάδα μπέιζ-μπολ του σχολείου του.

Μετά την επιτυχία αυτή ο ημερήσιος και περιοδικός τύπος της Αμερικής θέλησε να λάβει λεπτομέρειες για το γεγονός και γι΄ αυτό από το νοσοκομείο οργανώθηκε press conference μετά των ιατρών χειρουργών, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην εγχείρηση αυτή. Κατ΄ αρχήν ένας από τους δημοσιογράφους ρώτησε εάν το νοσοκομείο διεκδικούσε την προτεραιότητα για ένα τέτοιο είδος χειρουργικής επέμβασης.

Τότε, προς έκπληξη όλων, ο διευθυντής του νοσοκομείου, χειρούργος E. D. Churchill απάντησε ως εξής: «Όχι, δεν διεκδικούμε τέτοια προτεραιότητα, διότι μια άλλη ομάδα γιατρών, οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός, περί το 400 μ.Χ. ακρωτηρίασε ενός άνδρα το κάτω άκρο, το οποίο έπασχε από γάγγραινα και το αντικατέστησε με ενός άλλου υγιούς από έναν Άραβα, ο οποίος μόλις είχε πεθάνει». Το περιοδικό του νοσοκομείου δημοσίευσε τότε ένα ζωγραφικό πίνακα του 14ου αιώνα με θέμα «Το θαύμα του Μαύρου Ποδιού» των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού. Το ιατρικό περιοδικό Spectrum της εταιρείας Pfizer, θέλοντας να δημοσιεύσει έναν έγχρωμο πίνακα με το θαύμα, ανακάλυψε ότι υπάρχουν πλέον των 1500 ζωγραφικών πινάκων της εποχής της Αναγέννησης στα διάφορα μουσεία και εκκλησίες της Ευρώπης, οι οποίοι απεικονίζουν το γεγονός της μεταμόσχευσης του μέλους από τους αγίους Κοσμά και Δαμιανό.

Η αναπαράσταση του ιατρικού θαύματος

Έναν από τους πίνακες που απεικονίζουν τη μεταμόσχευση, την οποία πραγματοποίησαν οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός, βρίσκει σήμερα ο επισκέπτης στο μουσείο του Αγίου Μάρκου στη Βενετία της Ιταλίας.

Οι Ιταλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι η πρώτη απεικονιζόμενη σε ζωγραφική αναπαράσταση μεταμόσχευσης άκρων. Το συγκεκριμένο έργο τέχνης απεικονίζει το θαύμα του 474 μ.Χ. από τον Ιταλό καλλιτέχνη Matteo di Pacino. Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν πολλοί μεταγενέστεροι πίνακες που αποτυπώνουν το ίδιο γεγονός στην Πινακοθήκη του Μονάχου, την Ακαδημία της Φλωρεντίας, το Λούβρο των Παρισίων και σε διάφορες εκκλησίες της Ευρώπης. Και στην Ελλάδα, στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων Βέροιας βρίσκεται μια αγιογραφία-τοιχογραφία που απεικονίζει το θαύμα του «μαύρου ποδιού».

Πηγή: dogma.gr

Διαβάστε επίσης

Στο Υπουργικό Συμβούλιο το Ελληνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της Άνοιας και της νόσου Alzheimer

Μαρίκα Παπαγκίκα: Η θρυλική ρεμπέτισσα που λατρεύτηκε στην Αμερική και άργησε να αναγνωριστεί στην Ελλάδα

Σχετικά Άρθρα
ΖeniΘ: Κορυφαίες επιδόσεις με σημαντική αύξηση πελατολογίου και τη χαμηλότερη τιμή κιλοβατώρας για το 2023
Κορυφαίες επιδόσεις με σημαντική αύξηση πελατολογίου και τη χαμηλότερη τιμή κιλοβατώρας για το 2023
Μάτι: Εκδηλώσεις μνήμης για τους νεκρούς έξι χρόνια από τη φονική φωτιά
Μάτι: Εκδηλώσεις μνήμης για τους νεκρούς έξι χρόνια από τη φονική φωτιά
Η φαρμακοβιομηχανία ELPEN στους 10 καλύτερους εργοδότες της Ελλάδας!
Η φαρμακοβιομηχανία ELPEN στους 10 καλύτερους εργοδότες της Ελλάδας!
%ce%b5%ce%bf%cf%86-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%b5%ce%af-%cf%86%ce%ac%cf%81%ce%bc%ce%b1%ce%ba%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7-%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%b7%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%af0
ΕΟΦ: Ανακαλεί φάρμακο για τη χοληστερίνη
Πέθανε η Ντέμη Γεωργίου πρώην παίκτρια του MasterChef
Πέθανε η Ντέμη Γεωργίου πρώην παίκτρια του MasterChef
Παγκόσμιο χάος από το πρόβλημα της Microsoft - Καθυστερήσεις πτήσεων και στην Ελλάδα
Παγκόσμιο χάος από το πρόβλημα της Microsoft – Καθυστερήσεις πτήσεων και στην Ελλάδα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του