Αγία Βαρβάρα: Η όμορφη μεγαλομάρτυς που δολοφονήθηκε από τον πατέρα της

αγία-βαρβάρα-η-όμορφη-μεγαλομάρτυς-πο

Κάθε χρόνο στις 4 Δεκεμβρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμάει τη μνήμη της Αγίας Βαρβάρας, που έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Μαξιμιανού και ήταν κόρη του ειδωλολάτρη Διοσκόρου, ο οποίος ήταν από τους πιο πλούσιους ειδωλολάτρες της Ηλιουπόλεως.

Η Αγία Βαρβάρα ήταν ένα όμορφο κορίτσι που έζησε στην πόλη της Νικομήδειας στη Μικρά Ασία, κλεισμένη από τον πατέρα της σε έναν πύργο προκειμένου να τη διαφυλάξει από τους μνηστήρες. Ο πατέρας της διέταξε να χτιστεί για εκείνη ένα λουτρό, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να χρησιμοποιεί τα δημόσια λουτρά, και ενώ το αρχικό σχέδιο προέβλεπε δύο παράθυρα, η Βαρβάρα εγκατέστησε άλλο ένα για να τιμήσει την Αγία Τριάδα.

Τότε ο πατέρας της, βλέποντας αυτή την αλλαγή, διέταξε να την παραδώσουν στον Ρωμαίο Έπαρχο κατά τους διωγμούς των Χριστιανών. Ο Έπαρχος θαυμάζοντας την ομορφιά της προσπάθησε να την μεταπείσει, βλέποντας όμως ότι εκείνη ήταν ανένδοτη την υπέβαλε σε μαρτύρια, περισσότερο για να την σώσει από την οργή του πατέρα της που ήθελε να τη σκοτώσει.

Τελικά, διέταξε τον αποκεφαλισμό της και όρισε την ποινή να εκτελέσει ο ίδιος ο πατέρας της. Την στιγμή όμως που είχε ολοκληρώσει το έγκλημά του, έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό κατά θεία δίκη. Ο τόπος αλλά και ο χρόνος του μαρτυρίου της Αγίας Βαρβάρας δεν είναι γνωστός. Κατ’ άλλους φέρεται ότι μαρτύρησε στη Νικομήδεια της Βιθυνίας, κατ’ άλλους στην Ηλιούπολη στον Λίβανο και κατ’ άλλους (εκδοχή καθολικών) σε κάποια πόλη της Τοσκάνης.

Η Αγία Βαρβάρα θεωρείται προστάτιδα του Πυροβολικού, καθώς επίσης των μεταλλωρύχων, των ανθρακωρύχων και των εργαζόμενων σε λατομεία, υπόγεια έργα, σύραγγες και ορυχεία. Επίσης, είναι προστάτιδα των σταφιδεργατών στο Ηράκλειο Κρήτης και πολιούχος της πόλης της Δράμας και του Ρεθύμνου Κρήτης.

Σχετικά Άρθρα
Σοκ με νέα γυναικοκτονία στη Λακωνία: Στραγγάλισε τη γυναίκα του με τα παιδιά μέσα στο σπίτι
Σοκ με νέα γυναικοκτονία στη Λακωνία: Στραγγάλισε τη γυναίκα του με τα παιδιά μέσα στο σπίτι
%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%bf-%ce%ac%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c%ce%bb%ce%b1%ce%bf%cf%82-%ce%b8%ce%b5%cf%89%cf%81%ce%b5%ce%af%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%830
Γιατί ο Άγιος Νικόλαος θεωρείται προστάτης των ναυτικών;
Μείωση κρουσμάτων, ρεκόρ διασωληνώσεων, στα ύψη οι θάνατοι
Μείωση κρουσμάτων, ρεκόρ διασωληνώσεων, στα ύψη οι θάνατοι
Δείτε τα νέα στοιχεία του ΕΟΔΥ - Επιμένουν τα υψηλά νούμερα στους θανάτους
Δείτε τα νέα στοιχεία του ΕΟΔΥ – Επιμένουν τα υψηλά νούμερα στους θανάτους
Νωρίτερα η τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα
Νωρίτερα η τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα
%cf%80%cf%8c%cf%83%ce%b1-%ce%ba%cf%81%ce%bf%cf%8d%cf%83%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%af%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%b5-%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b1-03-12-%ce%bf-%ce%b50
Πόσα κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα 03/12 ο ΕΟΔΥ

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του