«Adopt a tree»: Με ένα κλικ από το κινητό σου μπορείς να δεις ποιο δέντρο χρειάζεται πότισμα στην περιοχή σου

adopt-a-tree-με-ένα-κλικ-από-το-κινητό-σου-μπορ

Η πυκνοκατοικημένη Αθήνα χρειάζεται το «πράσινο» για να λειτουργεί ως πνεύμονας σε μια πόλη από τσιμέντο. Το καλοκαίρι όμως, τα δέντρα αδυνατούν να επιβιώσουν λόγω της λειψυδρίας και των καιρικών συνθηκών γενικότερα. Αυτή την ανάγκη εντόπισε η Αντιδημαρχία Πρασίνου Αστικής Πανίδας, Αστικής Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή και προώθησε το πιλοτικό προγράμμα «Adopt a tree/ Υιοθέτησε νεοφυτεμένα δέντρα».

Η Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Αλλαγή, Ελένη Μυριβήλη, επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Κάθε χρόνο ο δήμος Αθηναίων φυτεύει σταθερά γύρω στα 600-700 δέντρα στην προσπάθειά του να αντικαταστήσει είτε παλιά δέντρα που έχουν ξεραθεί ή κοπεί, είτε έχουν χαλάσει λόγω καιρικών συνθηκών. Τα νεοφυτεμένα δέντρα χρειάζονται τρία χρόνια πότισμα και αυτό το κάνουμε με βυτία με υδροφόρες. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, με την αγωνία και την ανησυχία μας για τις φωτιές να είναι όλο και μεγαλύτερη, ειδικότερα μετά το Μάτι, οι υδροφόρες μας ήταν σε επιφυλακή πάνω στους βασικούς λόφους και τα άλση.

Έτσι για πρώτη φορά πέρυσι χάσαμε ένα 40% των νεοφυτεμένων δέντρων που είχαμε φυτέψει στην πόλη. Οπότε προσπαθώντας να βρω μία λύση και αφού μίλησα και με τους ανθρώπους στη διεύθυνση πρασίνου, αποφάσισα ότι θα έπρεπε να στραφούμε στις νέες τεχνολογίες και στους πολίτες και να τους ζητήσουμε να βοηθήσουν το καλοκαίρι αυτά τα δέντρα, έτσι ώστε να σώσουμε έναν μεγαλύτερο αριθμό αυτή τη χρονιά. Κάπως έτσι ξεκίνησε η σκέψη γι’ αυτό το πρόγραμμα».

adopt-a-tree-%ce%bc%ce%b5-%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%bb%ce%b9%ce%ba-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b7%cf%84%cf%8c-%cf%83%ce%bf%cf%85-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%810

Η εφαρμογή Novoville σε συνεργασία με τον δήμο

Κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, τα δέντρα δυσκολεύονται να επιβιώσουν λόγω της ζέστης και της έλλειψης νερού. Στην προκειμένη περίπτωση, το τακτικό πότισμα θα ήταν η λύση, ώστε να μην ξεραίνονται. Για να πάρεις μέρος στο πρόγραμμα, το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να κατεβάσεις δωρεάν την εφαρμογή Novoville, η οποία συνεργάζεται με τον δήμο Αθηναίων από τον Οκτώβριο του 2019.

adopt-a-tree-%ce%bc%ce%b5-%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%bb%ce%b9%ce%ba-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b7%cf%84%cf%8c-%cf%83%ce%bf%cf%85-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%812

Η ανάγκη κινητοποίησης των πολιτών

Η κ. Μυριβήλη επισήμανε τη σημασία προώθησης αυτού του προγράμματος και των 85.000 δέντρων που βρίσκονται στις δεντροστοιχίες της Αθήνας: «Είναι κάτι που θα μας επιτρέψει να κάνουμε σοβαρές πολιτικές για τα δέντρα της Αθήνας γιατί πραγματικά είναι μεγάλος πόρος για την πόλη μας. Αυτά τα 85.000-90.000 δέντρα που έχουμε, πρέπει να αντιληφθούμε ότι είναι κάτι πολύτιμο. Και πρέπει να εμπλακούν και οι πολίτες περισσότερο σε αυτό, δεδομένου κιόλας ότι στις αρχές του 2000-2004 οι εργαζόμενοι στον τομέα του πρασίνου ήταν γύρω στα 1.300 άτομα και αυτή τη στιγμή είναι λιγότερα από 400. Έχει μικρύνει δηλαδή η ικανότητά μας να κρατάμε σε καλή κατάσταση όλους τους χώρους του πρασίνου, οι οποίοι έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια».

Πώς μπορείτε να υιοθετήσετε ένα δέντρο

  • Κατεβάζετε δωρεάν την εφαρμογή Novoville για Android συσκευές από το Google Play και για συσκευές iOS από το App Store ή επισκέπτεστε το Novoville WebApp στην ιστοσελίδα του δήμου Αθηναίων.
  • Επιλέγετε από το μενού «Η πόλη μου» και στη συνέχεια ενεργοποιείτε το φίλτρο για να δείτε τα διαθέσιμα δέντρα.
  • Κάνοντας zoom στο χάρτη, κάνετε κλικ σε ένα δέντρο κοντά σας για να μάθετε περισσότερα και να το υιοθετήσετε, πατώντας «Υιοθέτησέ με».
  • Στην πορεία θα λαμβάνετε υπενθυμίσεις κάθε φορά που είναι αναγκαίο να ποτίσετε το δέντρο σας. Ο κάθε πολίτης μπορεί να υιοθετήσει μέχρι και τρία δέντρα ενώ, αντίστοιχα, ο αριθμός των δημοτών που μπορούν να υιοθετήσουν ένα συγκεκριμένο δέντρο είναι έως τρεις.

Σχετικά Άρθρα
Εκπροσώπηση γυναικείων οργανώσεων στη σημερινή δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας
Εκπροσώπηση γυναικείων οργανώσεων στη σημερινή δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας
Φολέγανδρος: Ο δολοφόνος σπάει τη σιωπή του - "Με προκαλούσε, θόλωσα"
Φολέγανδρος: Ο δολοφόνος σπάει τη σιωπή του – “Με προκαλούσε, θόλωσα”
Αυτά είναι τα κρούσματα, οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σήμερα
Αυτά είναι τα κρούσματα, οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σήμερα
%ce%bf%ce%b9-%cf%86%ce%b5%cf%84%ce%b9%ce%bd%ce%bf%ce%af-%ce%bf%ce%bb%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%af-%ce%b1%ce%b3%cf%8e%ce%bd%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%ad%ce%bb%ce%bd%ce%bf%cf%850
Οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στέλνουν ηχηρό μήνυμα ισότητας- Δείτε πώς!
%cf%87%cf%81%cf%8d%cf%83%ce%b1-%cf%83%cf%80%ce%b7%ce%bb%ce%b9%cf%8e%cf%84%ce%b7-%ce%b7-%cf%83%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%b4%ce%b1%ce%af%ce%b1-%ce%b7%ce%b8%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%b9%cf%8c%cf%82-%cf%80%ce%bf0
Χρύσα Σπηλιώτη: Η σπουδαία ηθοποιός που έχασε τη ζωή της στην τραγωδία στο Μάτι
Μητέρα Τοπαλούδη: «Σκοτώνουν οι νταήδες τα κορίτσια μας, δε δέχονται το "όχι"»
Μητέρα Τοπαλούδη: «Σκοτώνουν οι νταήδες τα κορίτσια μας, δε δέχονται το “όχι”»

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του