Αρχική > Featured > Νέα δεδομένα για τον κορωνοϊό: Υπεύθυνος για βλάβες στον εγκέφαλο

Νέα δεδομένα για τον κορωνοϊό: Υπεύθυνος για βλάβες στον εγκέφαλο

Κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας, δήλωσε ότι ομάδα νευρολόγων με βάση πρόσφατες μελέτες, ανακοίνωσε ότι ο κορωνοϊός μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για βλάβες στον εγκέφαλο.

Ενα μικρό υποσύνολο νοσούντων αναπτύσσουν σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο, όπως δυσλειτουργία στη νοητική τους ικανότητα, σύγχυση, λήθαργο, ακόμη και εγκεφαλικό.

Ο ιός επιτίθεται στον εγκέφαλο -όπως και στους πνεύμονες- προκαλώντας πολλές φορές ακόμη και εγκεφαλοπάθεια, ενώ παράλληλα μία πνευμονία, ιδιαίτερα στις μεγάλες ηλικίες, προκαλεί μείωση οξυγόνου στον εγκέφαλο γεγονός που μπορεί επίσης να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην εγκεφαλική λειτουργία.

Μάλιστα, κινεζική ομάδα αναφέρει ότι έχει κλινικές ενδείξεις ότι ο ιός που προκαλεί αναπνευστική νόσο Covid-19, μπορεί επίσης να πλήξει το κεντρικό νευρικό σύστημα, αν και άλλοι ειδικοί ζητούν να μην υπάρχει βιασύνη στην εξαγωγή συμπερασμάτων.

Δύο περιστατικά

Το νοσοκομείο Ditan του Πεκίνου σε συνεργασία με το Capital Medical University, ανέφερε ότι ένας 56χρονος ασθενής με Covid-19 βρέθηκε να έχει τον ιό SARS-CoV-2 στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, κάτι που σύμφωνα με τους γιατρούς προκάλεσε ιική εγκεφαλίτιδα ή φλεγμονή στον εγκέφαλο.

Ο ασθενής υποβλήθηκε σε θεραπεία και ανέρρωσε. Το νοσοκομείο ανέφερε ότι ήταν η πρώτη γνωστή περίπτωση εγκεφαλίτιδας από τον νέο κορωναϊό.

Η ομάδα των γιατρών που είχε αναλάβει τον συγκεκριμένο ασθενή δήλωσε πως «Πρέπει πλέον να έχουμε κατά νου ότι ο ιός μπορεί να επιτεθεί στο κεντρικό νευρικό σύστημα», και παρότρυνε όλους τους θεράποντες ιατρούς να παρακολουθούν τις νευρολογικές εκδηλώσεις του Covid-19.

Σε άλλη περίπτωση, οι ερευνητές από το Henry Ford Health System αντιμετώπισαν την περίπτωση γυναίκας 58 ετών που έδειξε θετικό αποτέλεσμα για τον Covid-19.

Εκτός από την εμφάνιση των τυπικών συμπτωμάτων Covid-19, βήχα και πυρετό δηλαδή, η γυναίκα άρχισε επίσης να αισθάνεται σύγχυση, κούραση και έντονο πονοκέφαλο.

Οι γιατροί αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μαγνητική τομογραφία που αναγνώρισε μη φυσιολογικές βλάβες στον εγκέφαλό της.

Αυτό επιβεβαίωσε ότι η γυναίκα είχε αναπτύξει οξεία νεκρωτική εγκεφαλίτιδα (ANE) – μια φλεγμονή του κεντρικού νευρικού συστήματος.