Αρχική > Featured > Μπορεί τελικά ο χυμός αλόης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Μπορεί τελικά ο χυμός αλόης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Πέρα από την αποτελεσματική της δράση στον τομέα της κοσμετολογίας, η αλόη vera θα μπορούσε να έχει θετικές επιδράσεις στην απώλεια βάρους. Ο χυμός αλόης θεωρείται ότι επιταχύνει τον μεταβολισμό, προωθεί τη σωστή πέψη και βοηθά στην καύση επιπλέον λίπους και θερμίδων.

Στο εσωτερικό της αλόης vera υπάρχουν περίπου 75 δυνητικά δραστικές ενώσεις, όπως τα αντιοξειδωτικά (βιταμίνες Α, C και Ε), ένζυμα, μέταλλα, σάκχαρα, ίνες και αμινοξέα. Ορισμένες έρευνες τονίζουν επίσης τα αντιφλεγμονώδη οφέλη της, και δεδομένου ότι η φλεγμονή συνδέεται με την αύξηση του σωματικού βάρους, έχει νόημα γιατί κάποιοι θεωρούν ότι μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

Πολλοί χυμοί αλόης στην αγορά περιέχουν αλοΐνη, ένα ισχυρό φυσικό καθαρτικό. Η αλόη δεν είναι πιθανόν να επιταχύνει το μεταβολισμό ή να οδηγεί σε πραγματική απώλεια βάρους. Τα καθαρτικά, όπως η αλοΐνη, δεν έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια λίπους, αλλά την απώλεια των υγρών μετά από την επίσκεψη στην τουαλέτα. «Η αλόη δεν έχει άμεση δράση στο αδυνάτισμα μέσω κάποιου μηχανισμού που να αυξάνει τη λιπόλυση ή να επιταχύνει τον μεταβολισμό. Άν κάποιοι έχουν παρατηρήσει μικρή απώλεια βάρους, αυτή μπορεί να έχει προέλθει έμμεσα μέσω της ηπατικής δράσης που έχει», αναφέρει στο Infowoman.gr η κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μαρίνα Πόγκα.

«Όσον αφορά τη συχνότητα και την ποσότητα κατανάλωσης, έχει να κάνει με το προϊόν από το οποίο προσλαμβάνουμε την αλόη (αν περιέχει τζελ αλόης ή λάτεξ αλόης) και από τη συγκέντρωση σε κάποιες ουσίες που περιέχει», προσθέτει η κα. Μαρίνα Πόγκα. Υπάρχουν ανησυχίες για διάφορες ανεπιθύμητες παρενέργειες από άλλες χρήσεις της αλόης vera πέρα από την κοσμετολογία, που συνήθως σχετίζονται με τη λήψη από το στόμα. Σε διάλυμα 0,5% αλόης vera για κατανάλωση από το στόμα, η αλοΐνη δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,001%.

Επιπλέον, είναι κρίσιμο να αναφερθεί ότι οι γυναίκες δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνουν αλόη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού, καθώς μπορεί να προκαλέσει συστολές της μήτρας στην έγκυο και γαστρεντερικές διαταραχές σε βρέφη που θηλάζουν. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι μερικοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στην αλόη. Εάν έχετε παρατηρήσει ερεθισμό του δέρματος μετά την εφαρμογή αλόης σε ηλιακά εγκαύματα ή έχετε αλλεργία στο κρεμμύδι και το σκόρδο, μην καταναλώσετε ποτέ χυμό αλόης.

Υπάρχουν αποδεδειγμένα οφέλη από την κατανάλωση χυμού αλόης;

Η κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μαρίνα Πόγκα αναφέρει ότι «αποδεδειγμένη δράση έχει κυρίως στον τομέα της κοσμετολογίας, στην επούλωση πληγών και στη θεραπεία του εκζέματος. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι έχει αντιδιαβητική, αντιφλεγμονώδη και καρδιοπροστατευτική δράση, αλλά απαιτούνται περαιτέρω κλινικές έρευνες».