Μπορεί η κατανάλωση αλλαντικών να προκαλέσει καρκίνο;

Τα αλλαντικά είναι κρέας σε κομμάτια ή σύγκοπτο κρέας που έχει επεξεργαστεί με αλάτισμα, σκλήρυνση, ζύμωση, κάπνισμα, αμμωνία ή άλλες διεργασίες ή και πρόσθετα όπως νιτρώδες νάτριο για την ενίσχυση της γεύσης ή τη βελτίωση της συντήρησης. “Τα περισσότερα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν χοιρινό ή βοδινό κρέας, αλλά τα επεξεργασμένα κρέατα ενδέχεται επίσης να περιέχουν άλλα κόκκινα κρέατα, πουλερικά, παραπροϊόντα σφαγίων ή παραπροϊόντα κρέατος όπως το αίμα”, μας λέει η Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου MSc, MBA, SRD, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος (www.somaygies.gr).

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν:

  • Ζαμπόν
  • Φέτες γαλοπούλας, κοτόπουλου ή άλλου κρέατος
  • Πάριζα
  • Σαλάμια οποιουδήποτε είδους
  • Μπέικον και υποπροϊόντα
  • Λουκάνικα
  • Κονσερβοποιημένα κρέατα
  • Corned beef
  • Αποξηραμένο κρέας
Μπορεί η κατανάλωση αλλαντικών να προκαλέσει καρκίνο;

Η κατανάλωση αλλαντικών θεωρείται καρκινογόνος και αυτή του κρέατος (εκτός των πουλερικών) «πιθανώς» καρκινογόνος, σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) και η υπηρεσία του ΠΟΥ που ασχολείται με την έρευνα για τον καρκίνο. “Ανασκόπηση προηγούμενων μελετών έδειξε ότι το επεξεργασμένο κρέας συσχετιζόταν με αύξηση κατά 50% του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά ο κίνδυνος αυτός ανερχόταν στο 65% για τα αλλαντικά που είχαν υποστεί επεξεργασία με νιτρώδες νάτριο”, τονίζει η κ. Γιαννιτσοπούλου.

Είναι ασφαλή για τα παιδιά μας;

Οι επιστήμονες του Word Cancer Research Fund (WCRF) διαπίστωσαν πως τα παιδιά που καταναλώνουν συχνότερα από κάποια άλλα σαλάμι ή μπέικον, έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο! Επίσης, σύμφωνα με επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η κατανάλωση αλλαντικών περισσότερες από μία φορές την εβδομάδα από παιδιά, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης οξείας λευχαιμίας.

Αλλαντικά και καρκίνος του μαστού

Μία νέα μελέτη, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία για περισσότερες από 260.000 γυναίκες μέσης ηλικίας, υπέδειξε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν μόλις 9 γραμμάρια αλλαντικών την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε δύο λουκάνικα ή τρεις φέτες μπέικον την εβδομάδα, διατρέχουν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, ενώ ακόμη και οι γυναίκες που καταναλώνουν μικρότερη ποσότητα από αυτή έχουν περίπου 15% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο σε σύγκριση με όσες δεν τρώνε καθόλου αλλαντικά. Έτσι, υπολογίστηκε ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού περίπου κατά 10%. Να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού δεν φάνηκε να είναι αυξημένος για τις γυναίκες νεαρής ηλικίας.

Μάθετε ότι…
  • Κάθε μερίδα λιπαρών αλλαντικών όπως σαλάμι, μορταδέλα, μπέικον πάριζα κ.α. με πλήρη λιπαρά, περιέχουν 5 γραμμάρια κορεσμένου λίπους.
  • Πολλά αλλαντικά περιέχουν συντηρητικά τα οποία ονομάζονται νιτρικά καινιτρώδη.
  • Τα περισσότερα αλλαντικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (αλάτι).
  • θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται σε πολλά είδη αλλαντικών είναι ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη Β12.
  • Τα αλλαντικά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο σε συνδυασμό με άλλες υγιεινές τροφές όπως ξηρούς καρπούς, πράσινη σαλάτα, αβοκάντο, φρούτα ή χυμό.
  • Το νιτρώδες νάτριο είναι το συντηρητικό που χαρίζει το ελκυστικό κόκκινο χρώμα στα αλλαντικά.

Συμπερασματικά, η χωρίς μέτρο κατανάλωση των αλλαντικών μπορεί να επιφέρει αρκετά προβλήματα για την υγεία. Επομένως, για πιο ασφαλή κατανάλωση συστήνεται η προσοχή στην ποιότητα του αλλαντικού, την ποσότητα αλλά και την συχνότητα.

Σχετικά Άρθρα
%ce%bf-%ce%b8%ce%b1%cf%85%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%cf%8c%cf%82-%cf%87%cf%85%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b8%ce%b1-%cf%83%ce%b5-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%840
Ο θαυματουργός χυμός που θα σε προστατεύσει από τις ουρολοιμώξεις
%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b9%ce%bc%ce%af%ce%b1-%ce%b1%ce%b9%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bc%ce%b7-%ce%b1%ce%b9%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%83%ce%af%ce%b4%ce%b7%cf%81%ce%bf0
Αναιμία: Αιμικός και μη αιμικός σίδηρος – Ποιος απορροφάται καλύτερα;
%ce%b1%ce%bd-%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf%cf%85%ce%b8%ce%b5%ce%af%cf%84%ce%b5-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%bd%ce%b7%cf%83%cf%84%ce%b5%ce%af0
Αν ακολουθείτε διαλειμματική νηστεία οκτώ ωρών, διατρέχετε αυτόν τον κίνδυνο
Μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά: Ποια είναι και ποια τα οφέλη τους για την υγεία;
Μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά: Ποια είναι και ποια τα οφέλη τους για την υγεία
Διατροφή του Ατλαντικού vs Μεσογειακή: Ποια αξίζει να ακολουθούμε;
Διατροφή του Ατλαντικού vs Μεσογειακή: Ποια αξίζει να ακολουθούμε;
Καφεΐνη: Συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας και οστεοαρθρίτιδας
Καφεΐνη: Συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας και οστεοαρθρίτιδας

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του