Αρχική > Συνταγές > Μπαρμπούνια και κουτσομούρες; Πώς να μαγειρέψετε τα ψάρια του καλοκαιριού ανάλογα με τα γούστα σας

Μπαρμπούνια και κουτσομούρες; Πώς να μαγειρέψετε τα ψάρια του καλοκαιριού ανάλογα με τα γούστα σας

Ψητά ή τηγανητά, τα μπαρμπούνια και οι κουτσομούρες αποτελούν τα ψάρια που έχουν ταυτιστεί με τις καλοκαιρινές μας διακοπές, καθώς συνδυάζοται άψογα με ουζάκι ή ωραίο μεστό λευκό κρασάκι και βέβαια και με μπύρα…

Ξέρατε ότι… τα μπαρμπούνια διαφέρουν από την κουτσομούρα μόνο στην Ελλάδα; 

Στο μεν μπαρμπούνι η μούρη οξύνεται ομαλά, στην κουτσομούρα είναι κοντή σαν να ’ναι κομμένη κάθετα. Από εκεί και το όνομα «κουτσομούρα».

Σημειώστε επίσης: 

-Το μπαρμπούνι έχει κατά μήκος του σώματός του μία καφεκόκκινη ρίγα που ξεκινά από το μάτι και καταλήγει στην ουρά, η οποία πλαισιώνεται από 3 κίτρινες γραμμές. Όλα αυτά δεν υπάρχουν στην κουτσομούρα.

-Το μεγάλο ραχιαίο πτερύγιο στο μπαρμπούνι είναι πολύχρωμο, ενώ στην κουτσομούρα τελείως άχρωμο.

-Επίσης, η κουτσομούρα έχει πιο παχύ κρέας από το μπαρμπούνι. – -Στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ των δύο ψαριών. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία υπάρχει σαφής αγορανομική διάταξη και διαχωρίζεται το μπαρμπούνι από την κουτσομούρα.

Υλικά

-1 κιλό μπαρμπούνια ή κουτσομούρες

-300 γρ. αλεύρι

-½ κ.γ. καπνιστή ή γλυκειά πάπρικα

-Αλάτι

-Πιπέρι

-Ηλιέλαιο

-Λεμόνι

Διαδικασία

– Σε ένα μπολ αδειάζουμε το αλεύρι, την πάπρικα,αλατοπιπερώνουμε

-Πλένουμε τα ψάρια καλά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Τα ταμπονάρουμε και με χαρτί κουζίνας για να «πάρυμε» τα εναπομείναντα υγρά τους

-Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά και την αφήνουμε να ζεσταθεί.

– Βάζουμε τα ψάρια στο μπολ με το μείγμα από αλεύρι και τα πανάρουμε καλά, ώστε το πανάρισμα να πάει παντού.

– Τηγανίζουμε τα μπαρμπούνια, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.

– Όταν είναι έτοιμα, τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο, στο οποίο έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί.

– Τέλος, τα σερβίρουμε ζεστά με λεμόνι.

Μπαρμπούνια στον φούρνο

Υλικά

-Φρέσκα και καθαρισμένα μπαρμπουνάκια 1- 1,5 κιλό

-χυμό από ένα λεμόνι

-2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό ή θυμάρι

-1/3 φλ. ελαιόλαδο

-λίγο αλάτι.

Διαδικασία

-Προθερμαίνω το grill του φούρνου σε μέτρια θερμοκρασία. -Τοποθετώ τα ψάρια στη σχάρα και τα αλατίζω ελαφρά.

-Χτυπάω το λαδολέμονο σε ένα μπολ ανακατεύοντας το λάδι, το λεμόνι και λίγο ακόμα αλάτι.

-Ψήνω τα «εύθραυστα» μπαρμπούνια για 5-7’ από την μία πλευρά και για 3-5’ από την άλλη πλευρά. Φροντίζω να μην παραψηθούν γιατί εκτός από το ότι θα στεγνώσουν θα διαλυθούν κιόλας. Τα τοποθετώ σε πιατέλα και τα πασπαλίζω με τον μαϊντανό και το λαδολέμονο.