News

Κέιτ Μίντλετον – Μέγκαν Μαρκλ: Ο λόγος που φόρεσαν μαύρο βέλο και ο συμβολισμός πίσω από τα κοσμήματά τους

Την ερχόμενη Δευτέρα (17/9) θα γίνει η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, όπως ακριβώς προστάζει το πρωτόκολλο, ενώ θα τηρηθούν και όλες οι παραδόσεις που ισχύουν αιώνες τώρα. Και μέσα στις παραδόσεις υπάρχει και μία – που είναι και αυστηρή – που αφορά στο ντύσιμο των γυναικών της βασιλικής οικογένειας στις κηδείες.

Και μπορεί τις προηγούμενες ημέρες να είχε γίνει μεγάλη συζήτηση για το αν οι πρίγκιπες Χάρι και Άντριου φορέσουν τις στρατιωτικές στολές τους στην κηδεία, όμως, και το ντύσιμο των γυναικών του Παλατιού έχει μπει και αυτό στο μικροσκόπιο των experts. Εξάλλου, όπως διαβάσαμε πριν εμφανισθούν μαζί τα δύο ζευγάρια – πρίγκιπας Ουίλιαμ, Κέιτ Μίντλετον και Χάρι με Μέγκαν Μαρκλ – είχε προηγηθεί ένα “επεισόδιο” και ισχυρές συστάσεις στην Μαρκλ καθώς το ντύσιμο και το χτένισμά της δεν ήταν κατάλληλα για το βασιλικό πένθος.

Το αυστηρό πρωτόκολλο και τα μαύρα καπέλα με βέλο

Ισχύει, λοιπόν, ένα αυστηρό πρωτόκολλο σχετικά με το πώς πρέπει να ντυθούν οι royals που θα παραβρεθούν στην κηδεία, καθώς το ντύσιμο τους θα πρέπει να είναι πένθιμο από την κορυφή ως τα νύχια και με… σεβασμό.

Για το λόγο αυτό, στις δημόσιες εμφανίσεις τους που έχουν να κάνουν με την κηδεία όλες οι γυναίκες της βασιλικής οικογένειας – εκτός της κόρης της βασίλισσας, Άννας – φορούν μαύρα φορέματα και μαύρο καλσόν. Μάλιστα, χθες Τετάρτη (14/9) όταν το φέρετρο της βασίλισσας μεταφέρθηκε στο ανάκτορο του Γουεστμίνστερ, παρατηρήσαμε πως η Κέιτ Μίντλετον και η Μέγκαν Μαρκλ φορούσαν μαύρα καπέλα με βέλο. Και η συγκεκριμένη επιλογή δεν είναι τυχαία.

Αντίθετα, το επιβάλλει το αυστηρό πρωτόκολλο του παλατιού. Όπως έχουμε δει σε επίσημες περιστάσεις, όπως βαπτίσεις, γενέθλια και γάμοι, φορούν καπέλα καθώς αυτό επιβάλλεται. Και το ίδιο ισχύει και με τις κηδείες που εδώ λόγω πένθους επιβάλλεται το χρώμα να είναι το μαύρο.

Σύμφωνα με το Bustle, ο εθιμοτυπικός αυτός κανόνας χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950, όταν θεωρήθηκε ακατάλληλο για τις royals και τις κυρίες ανώτερης τάξης να δείχνουν τα μαλλιά τους δημόσια. Όσο για το μαύρο βέλο, αυτό παραδοσιακά φοριέται μόνο σε κηδείες μοναρχών προκειμένου να δείξουν τον σεβασμό προς το αγαπημένο τους πρόσωπο που έχασαν.

Το βέλο έχει και πρακτικό σκοπό καθώς προσφέρει ιδιωτικότητα στο βασιλικό μέλος ώστε να μπορεί να κλάψει και να πενθήσει. Το έθιμο δεν είναι νέο, αλλά χρονολογείται αιώνες πριν.

«Η παράδοση των πένθιμων πέπλων χρονολογείται αρκετούς αιώνες πίσω και έχει τη βάση της στη μοναστηριακή ενδυμασία», δήλωσε η βασιλική ιστορικός Τζέσικα Στόροσουκ του An Historian About Town στο Page Six Style.

Ωστόσο, όπως εξήγησε το μήκος και το στυλ του πέπλου έχει άλλαξε με την πάροδο των χρόνων και τα πιο σύγχρονα πέπλα είναι «συχνά πιο κοντά και κατασκευασμένα από διαφανή υλικά». Όπως αυτά που έβαλαν η Κέιτ και Μέγκαν.

Ο συμβολισμός πίσω από τα κοσμήματά τους

Ωστόσο και οι δύο δούκισσες συμπλήρωσαν την πένθιμη εμφάνισή τους με κοσμήματα. Και η επιλογή τους δεν έγινε τυχαία.

Η Μέγκαν Μαρκλ φόρεσε προς τιμήν της Ελισάβετ τα διαμαντένια σκουλαρίκια που της είχε δωρίσει η ίδια η βασίλισσα λίγο πριν από την πρώτη τους κοινή εμφάνιση το 2018 στα εγκαίνια γέφυρας στην πόλη Winds της Αγγλίας. Το ζευγάρι με τα σκουλαρίκια θυμίζει πολύ τις πέρλες της βασίλισσας, αν και είναι μικρότερο σε μέγεθος.

Η Κέιτ Μίντλετον, από την άλλη, έβαλε στο μαύρο, coat dress της μία διαμαντένια καρφίτσα, η οποία ανήκε στη βασίλισσα Ελισάβετ, την οποία είχε φορέσει με ένα κίτρινο ταγέρ το 1999 σε επίσκεψή της στη Σεούλ. Το κόσμημα που έχουμε δει ελάχιστες φορές το είχε φορέσει ξανά η Kate Middleton στο Βέλγιο το 2017. Επίσης, τα σκουλαρίκια που φόρεσε άνηκαν στην πριγκίπισσα Diana.

Πηγή φωτογραφιών youtube

Διαβάστε επίσης

Φεστιβάλ Βενετίας: Η Τόνια Σωτηροπούλου στο κόκκινο χαλί έβαλε κοστούμι με φτερά – Σαν Χολιγουντιανή σταρ

Οι ολόσωμες φόρμες είναι το must item του φθινοπώρου και σας έχουμε τις καλύτερες ιδέες!

infowoman team

Recent Posts

Στην εντατική ο Δημήτρης Κόκοτας – Σοβαρή η κατάστασή του

Στο νοσοκομείο Γεννηματάς, μετά από έμφραγμα που υπέστη, νοσηλεύεται ο 55χρονος τραγουδιστής Δημήτρης Κόκοτας, ο…

1 ώρα ago

Ουγγαρία: Αλυσοδεμένη στο δικαστήριο η 38χρονη Ιταλίδα δασκάλα που επιτέθηκε σε νεοναζί

Απέρριψε η ουγγρική δικαιοσύνη την μετατροπή της προφυλάκισης  σε κατ' οίκον περιορισμό για την Ιλάρια…

7 ώρες ago

Αλέκα Ζωγράφου: Η συγγραφέας επανέρχεται με το νέο βιβλίο “Μαυροδάφνη”

Τα όνειρά του ήταν καμωμένα από χώμα και αμπέλι και, λίγο μετά την άφιξή του…

7 ώρες ago

Το Infowoman σάς καλεί σε εθελοντική αιμοδοσία με δράσεις για τα παιδιά (30/03)

Oι ανάγκες για αίμα δεν τελειώνουν ποτέ. Κάθε στιγμή, κάπου γύρω μας, υπάρχει κάποιος που…

7 ώρες ago

«Άλλα για τον Γλάρο δε γνωρίζω» στο Ρεκτιφιέ

Η παράσταση της Φένιας Προβελεγγίου, «Άλλα για τον Γλάρο δε γνωρίζω», είναι εμπνευσμένη από την…

7 ώρες ago

Μαλλιά πιο λεία και δυνατά σε 10 δευτερόλεπτα!

Η Aveda, με υπερηφάνεια παρουσιάζει, τη νέα προσθήκη στη σειρά Botanical Repair™ με την επανορθωτική…

9 ώρες ago