Ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις – Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά – Συμβουλές για καταναλωτές

ξεκινούν-οι-χειμερινές-εκπτώσεις-πο

Πρεμιέρα σήμερα (09.01.2023) για τις χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου. Λόγω των χειμερινών εκπτώσεων, τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά την άλλη Κυριακή, 15 Ιανουαρίου, από τις 11:00 έως τις 20:00.

Για την ασφάλεια των καταναλωτών και των αγορών τους κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων, η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας εξέδωσε μια σειρά από συμβουλές.

Συμβουλές προς τους καταναλωτές

Κατά τη διάρκεια της περιόδου των εκπτώσεων:

Θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς, στα σημεία όπου πωλούνται τα προσφερόμενα προϊόντα, η αρχική και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων, με αναφορά στην κατάλληλη μονάδα μέτρησης ανά προϊόν.

Σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια χρονικού διαστήματος όχι συντομότερο των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από 30 ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια χρονικού διαστήματος 10 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Όταν η μείωση της τιμής αυξάνεται προοδευτικά, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή χωρίς τη μείωση της τιμής πριν από την πρώτη εφαρμογή της μείωσης της τιμής.

Κατά τη διενέργεια εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

STOCK ή OUTLET

Τα καταστήματα STOCK ή OUTLET υποχρεούνται να αναγράφουν στις πινακίδες που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις:

(α) την παλαιά τιμή πώλησης, διαγραμμένη και

(β) τη νέα μειωμένη τιμή πώλησης, με τρόπο που να επικοινωνεί στον καταναλωτή τη σαφή διάκριση μεταξύ των δύο αυτών τιμών.

Προαιρετικά, επιτρέπεται να αναγράφεται εντός του καταστήματος και σε κάθε άλλη εμπορική επικοινωνία με τον καταναλωτή το ποσοστό της μείωσης. Στις περιόδους εκπτώσεων ή προσφορών τα καταστήματα αυτά υποχρεούνται να εμφανίζουν στις πινακίδες όλες τις ενδιάμεσες τιμές διαγραμμένες και, με έντονη γραφή, τη νέα μειωμένη τιμή διάθεσης και να αναγράφουν σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία μόνο τις λέξεις «εκπτώσεις», «προσφορές».

Αν οι εκπτώσεις, προσφορές ή οποιαδήποτε ανακοίνωση περί μείωσης της τιμής είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό της έκπτωσης ή ως προς τις τιμές ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση ή σε προσφορά προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται σε βάρος του εμπόρου πρόστιμο έως το 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο από 20.000 ευρώ. Αν στον έμπορο επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το ανώτατο ύψος του προστίμου προσαυξάνεται στο 4% του ετήσιου κύκλου εργασιών του.

Διαβάστε επίσης

Είναι το χασμουρητό μεταδοτικό; Τι λένε οι επιστήμονες

Οι αποκαλύψεις του πρίγκιπα Χάρι στη βιογραφία του βάζουν τη ζωή του σε κίνδυνο

Μανταρίνι: Όσα θέλεις να ξέρεις για το φρούτο που αγαπούν όλοι και προσφέρει πολλά στην υγεία

Σχετικά Άρθρα
Η νέα καλοκαιρινή συλλογή της Envie Shoes είναι πραγματικό... έργο τέχνης!
Η νέα καλοκαιρινή συλλογή της Envie Shoes είναι πραγματικό… έργο τέχνης!
Σάρον Στόουν: Δεν την πτόησε η οικονομική καταστροφή και εμφανίστηκε με συγκλονιστικό πράσινο φόρεμα
Σάρον Στόουν: Παρά την οικονομική καταστροφή εμφανίστηκε με συγκλονιστικό φόρεμα στο χρώμα του… χρήματος!
To bomber είναι το μοναδικό τζάκετ που χρειάζεσαι αυτή την άνοιξη για να είσαι μέσα στη μόδα
To bomber είναι το μοναδικό τζάκετ που χρειάζεσαι αυτή την άνοιξη για να είσαι μέσα στη μόδα
Low budget story: To νυφικό στυλ που επέλεξε η Ana από τη Βαλένθια έκλεψε την παράσταση
Low budget story: To νυφικό στυλ που επέλεξε η Ana από τη Βαλένθια έκλεψε την παράσταση
Η παρέλαση των απόλυτων fashionistas στο μνημόσυνο της Vivienne Westwood με σύνολα που εντυπωσιάζουν!
Η παρέλαση των απόλυτων fashionistas στο μνημόσυνο της Vivienne Westwood με σύνολα που εντυπωσιάζουν!
Η νέα βραδινή συλλογή του οίκου CH Carolina Herrera θα σας κάνει να λάμψετε στα ανοιξιάτικα events!
Η νέα βραδινή συλλογή του οίκου CH Carolina Herrera θα σας κάνει να λάμψετε στα ανοιξιάτικα events!

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του