Αρχική > Featured > Μήπως τελικά η μοναξιά μάς «σπρώχνει» στο κάπνισμα;

Μήπως τελικά η μοναξιά μάς «σπρώχνει» στο κάπνισμα;

Η μοναξιά έχει διαφόρων ειδών «παρενέργειες», ιδίως αν κρατά για καιρό.  Σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη αυξάνει την πιθανότητα όχι μόνο να καπνίζει κανείς, αλλά και τη δυσκολία να το κόψει! Αρκετές μελέτες στο παρελθόν έχουν συσχετίσει τη μοναξιά με το κάπνισμα, αλλά είχε έως τώρα αποδειχθεί δύσκολο να βγει οριστικό συμπέρασμα κατά πόσο μόνο η μοναξιά οδηγεί στο κάπνισμα ή συμβαίνει και το αντίστροφο. Η νέα μελέτη τάσσεται σαφώς υπέρ της πρώτης εκδοχής, εύρημα εξόχως σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς πως τώρα την περίοδο της πανδημίας η μοναξιά χτύπησε… κόκκινο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, με επικεφαλής τη δρα Ρόμπιν Γούτον, που ανέλυσαν στοιχεία (γενετικά και συμπεριφοράς) για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα εθιστικών ουσιών Addiction, βρήκαν ότι η μοναξιά οδηγεί σαφώς σε αυξημένο κάπνισμα.

Έτσι, οι μοναχικοί άνθρωποι είναι πιθανότερο να αρχίσουν το τσιγάρο, καθώς επίσης να δυσκολεύονται περισσότερο να κόψουν το κάπνισμα. Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι όταν κανείς αρχίζει το τσιγάρο, αυξάνεται η μοναξιά του.  Η μελέτη δείχνει ότι όσοι υποφέρουν από μοναξιά, χρειάζονται πρόσθετη υποστήριξη για να κόψουν το τσιγάρο και έτσι να βελτιώσουν την υγεία τους.