Αρχική > Featured > Μια μέρα στις Βρυξέλλες και το Ευρωκοινοβούλιο μ’ ένα «Κίτρινο Υποβρύχιο» και το Infowoman!

Μια μέρα στις Βρυξέλλες και το Ευρωκοινοβούλιο μ’ ένα «Κίτρινο Υποβρύχιο» και το Infowoman!

Mία σύντομη, αλλά πολύ περιεκτική γεύση των Βρυξελλών και του ευρωκοινοβουλίου είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε το Σαββατοκύριακο (22-24/11) που μας πέρασε, ως προσκεκλημένοι δημοσιογράφοι του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνου.

Ο Λευτέρης Νικολάου ήταν ο ξεναγός μας στον χώρο του Ευρωκοινοβουλίου. Αφού ενημερωθήκαμε από τον ειδικά επιφορτισμένο υπάλληλο της Ευρωβουλής για τα όργανα του Κοινοβουλίου και τον τρόπο λήψης αποφάσεων, είχαμε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση μαζί του σχετικά με τις δράσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ στην Ευρώπη και εν συνεχεία περιηγηθήκαμε στην επιβλητική αίθουσα συνεδριάσεων. 

Αφορμή για την επίσκεψή μας εκεί στάθηκε το βιβλίο της Σεμίνας Διγενή «Κίτρινο Υποβρύχιο» και η υπογραφή των αντιτύπων του στο ελληνικό βιβλιοπωλείο Periple (Περίπλους), παρουσία του Έλληνα πρέσβη, Διονύσιου Καλαμβρέζου, του Λευτέρη Νικολάου και της υπόλοιπης ομάδας του ΚΚΕ.

Από αριστερά: ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου, ο Έλληνας πρέσβυς, Διονύσιος Καλαμβρούζος, η Σεμίνα Διγενή, ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Νικολάου και ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Μήλας

H γνωστή δημοσιογράφος σ΄αυτό το πρώτο βιβλίο της γράφει για όλα αυτά που δε μίλησε ποτέ. Επιβάτες του δεν είναι μόνο οι θρυλικές προσωπικότητες της ελληνικής και διεθνούς πολιτικής και καλλιτεχνικής ζωής που συνάντησε η συγγραφέας, αλλά και τα μέλη μιας παράξενης -υπαρκτής- ελληνικής οικογένειας, οι πρωταγωνιστές αδιέξοδων ερώτων και οι υπαίτιοι τραυμάτων που δεν έκλεισαν ποτέ. Όλοι αυτοί, σε μια μαγική περιστροφική σκηνή, με ολοζώντανα τα παρασκήνια μιας ταραχώδους προσωπικής και δημοσιογραφικής διαδρομής, από το 1975 στις εφημερίδες κι από το 1982 στην τηλεόραση. Το “Κίτρινο Υποβρύχιο”  υπερβαίνει την αυτοβιογραφική καταγραφή και χαρτογραφεί το κλίμα και την ατμόσφαιρα της Ελλάδας από τη “χαμένη άνοιξη” της δεκαετίας του 1960 στα ευφορικά 80’s, στην ευμάρεια των 90’s, μέχρι τους δαιδάλους της καταιγιστικής εθνικής μας κρίσης. 

Ακολούθησαν πολλές και ωραίες βόλτες στην πόλη των Βρυξελλών που ετοιμαζόταν να «βάλει» τα χριστουγεννιάτικά της, ενώ από τις μικρές σοκολατερί αναδυόταν παντού ένα λαχταριστό σοκολατένιο άρωμα στο οποίο ήταν δύσκολο να αντισταθεί κάποιος!