Αρχική > Featured > Μη το παρακάνεις με τα αντηλιακά! Νέα έρευνα εξετάζει τον αντίκτυπό τους στη θάλασσα

Μη το παρακάνεις με τα αντηλιακά! Νέα έρευνα εξετάζει τον αντίκτυπό τους στη θάλασσα

Εμείς βάζουμε αντηλιακό για καλό και τελικά καταλήγουμε να βλάπτουμε το περιβάλλον! Νέα έρευνα προβληματίζει τους λουόμενους για την αρνητική επίδραση των αντηλιακών στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Ποια είναι τα συστατικά των αντηλιακών που ζημιώνουν τη ζωή στη θάλασσα;

Το Πανεπιστήμιο της Κανταβρίας στην Ισπανία διεξήγαγε έρευνα υπό την επιτήρηση του δρα Αρασέλι Ροντρίγκεζ-Ρομέρο του Τμήματος Χημείας σχετικά με αυτό το ζήτημα. Ακολούθησε σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικής επιστήμης και τεχνολογίας «Environmental Science & Technology» της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, η οποία αναφερόταν στην επίδραση των αντηλιακών στα νερά της Μεσογείου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι με τη χρήση αντηλιακών απελευθερώνονται μέσα στη θάλασσα διάφορα μέταλλα όπως αλουμίνιο και τιτάνιο, φώσφορος και πυρίτια, καθώς και θρεπτικά συστατικά. Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι σε μια τυπική καλοκαιρινή μέρα στην παραλία οι κολυμβητές μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση του αλουμινίου στο θαλασσινό νερό κατά 4% και του τιτανίου κατά σχεδόν 20%.

Η ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση

Ωστόσο, οι ακριβείς επιπτώσεις των αντηλιακών στη θάλασσα δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ζήτημα χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση δεδομένου ότι οι ποσότητες μετάλλων είναι πολύ χαμηλές υπό κανονικές συνθήκες, χωρίς δηλαδή την παρουσία των αντηλιακών.