Αρχική > Featured > «Μη μου λέτε πόσο κοκαλιάρα είμαι, δεν είναι κομπλιμέντο αυτό για μένα»
%ce%bc%ce%b7-%ce%bc%ce%bf%cf%85-%ce%bb%ce%ad%cf%84%ce%b5-%cf%80%cf%8c%cf%83%ce%bf-%ce%ba%ce%bf%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%ac%cf%81%ce%b1-%ce%b5%ce%af%ce%bc%ce%b1%ce%b9-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%b50

«Μη μου λέτε πόσο κοκαλιάρα είμαι, δεν είναι κομπλιμέντο αυτό για μένα»

Αίσθηση προκαλεί η εξομολόγηση μιας πολύ αδύνατης κοπέλας που «αντιδρά» στα σχόλια του περιβάλλοντός της για το αδύνατο σώμα της. Αυτό που οι άλλοι θεωρούν κολακεία, για την ίδια είναι σκέτο βασανιστήριο. Ειδικά τώρα, εν καιρώ πανδημίας και lockdown.

“Είσαι τόσο αδύνατη!” Το ακούω όλη την ώρα. Φίλοι, οικογένεια, γνωστοί, ακόμη και ξένοι, νιώθουν πολύ άνετα να σχολιάσουν το βάρος μου. Και εγώ δεν αισθάνομαι καθόλου καλά όταν το ακούω. 

Σκέφτηκα πολύ πριν γράψω όλα αυτά. Πολλοί θα αναρωτηθούν: Γιατί διαμαρτύρεται αυτό το αδύνατο κορίτσι, ενώ πολλοί θα «σκότωναν» για να έχουν το σώμα της; Αυτό ωστόσο έχει να κάνει με την πεποίθηση που έχει επικρατήσει πως το πάχος είναι κακό και το να είσαι αδύνατος είναι καλό. 

Το βάρος μου «πάει αγκαζέ» με το άγχος μου και «σκάβει» σε βαθιά ριζωμένα προβλήματα που έχω. Πριν γίνω μητέρα, είχα πάντα μια υγιή σχέση με το φαγητό. Ποτέ δεν μέτρησα θερμίδες, ποτέ δεν ζύγισα τον εαυτό μου και ένιωσα ποτέ πως πρέπει  να πιεστώ για να περιορίσω κάτι στη διατροφή μου. Ήμουν αθλητικός τύπος σε όλο το σχολείο, είχα έναν πρότυπο μεταβολισμό και ποτέ δεν είχα κακή εικόνα για το σώμα μου. 

Με τη γέννηση της κόρης μου ήρθε και το… άγχος και μαζί με μια σημαντική πτώση του βάρους μου. Αρχικά, σκέφτηκα ότι αυτό που ένιωθα ήταν φυσιολογικό, η ανησυχία μου για τη φροντίδα ενός μωρού και η υπερβολική επαγρύπνησή μου για το αν είναι καλά. Χρειάστηκαν χρόνια για να συνειδητοποιήσω ότι μετά τον τοκετό είχα άγχος, ότι το μυαλό μου επεξεργαζόταν διαρκώς τα χειρότερα σενάρια και εγώ προσπαθούσα να είμαι έτοιμη να ανταπεξέλθω σ΄αυτές τις πιθανές τραγωδίες. 

Η φροντίδα της κόρης μου ήταν πολύ κουραστική και το άγχος μου τεράστιο. Δε φρόντιζα καθόλου τον εαυτό μου.Δεν είχα όρεξη να φάω και «έπεφτα» μονίμως ψυχολογικά. Το γεγονός πως τη θήλασα δύο χρόνια με δυσκόλεψε στο να να ανακτώ τις θερμίδες που καθημερινά έχανα.  

Όλοι γύρω μου θαύμαζαν το αδύνατο μετά τη γέννα κορμί μου. Έμενα σιωπηλή γιατί πίστευα πως έπρεπε να είμαι ευγνώμων για το κοκαλιάρικο σώμα μου. Μου έλεγαν πως φαίνομαι σαν την κόρη μου. Η κολλητή μου μου έλεγε χαρακτηριστικά «φάε καλέ ένα cheeseburger» και ακόμη και αυτό είχε στα αυτιά μου ειρωνική χροιά. Μισώ κυριολεκτικά τις συζητήσεις για το σώμα μου.

Η κόρη μου είναι τώρα 3 ετών και εγώ δυσκολεύομαι να ξεπεράσω τα 45 κιλά. Μερικές φορές κλαίω όταν κοιτάζω τον εαυτό μου στον καθρέφτη. Η πανδημία COVID-19 ενίσχυσε το άγχος μου και δεν μπορούσα να φάω όσο θα έπρεπε. Ήμουν τόσο εξαντλημένη από την ανησυχία που το μαγείρεμα και το φαγητό ήταν ένας γολγοθάς για μένα. Δοκίμασα πρωτεϊνικά ροφήματα, μπάρες διατροφής, αλλά δεν μπορούσα να παχύνω. Οι άνθρωποι εν μέσω Lockdown αστειεύονταν για την αύξηση του βάρους τους, ενώ εγώ προσευχόμουν να έχω όρεξη. Και το άγχος μου επιδεινώθηκε από το γεγονός ότι φοβόμουν ότι όταν αρθούν οι περιορισμοί, οι άνθρωποι και πάλι θα σχολιάσουν το σώμα μου.

Είμαι η ζωντανή απόδειξη ότι η υγεία δεν είναι συνώνυμη με το βάρος. Δεν έχουμε ιδέα τι περνάει κάποιος, υπάρχουν αμέτρητοι προσωπικοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να χάσει βάρος.Το να συγχαρώ την απώλεια βάρους κάποιου είναι τοξικό και, τελικά, λιποφοβικό. Ο τοξικός αυτός κύκλος που η κρίση μας για τον άλλο βασίζεται στο βάρος του πρέπει να σταματήσει. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό αφήνοντας απλώς τους ανθρώπους να ζήσουν τη ζωή τους χωρίς να σχολιάζουμε το σώμα τους.

Δεν ζήτησα ποτέ τη γνώμη κανενός για το σώμα μου, οπότε μπερδεύομαι γιατί τα σχόλια έρχονται τόσο ελεύθερα και αυθόρμητα. Μην αφήσετε τον κόσμο να σας κάνει να πιστεύετε ότι το σώμα σας δεν είναι αρκετά όμορφο ή καλό. Δεν πρέπει να υπάρχει στίγμα για το πώς νιώθουμε με το σώμα μας. 

Και τέλος, σταματήστε να μου λέτε ότι είμαι «τόσο κοκαλιάρα» – δεν το θεωρώ κομπλιμέντο.»

%ce%bc%ce%b7-%ce%bc%ce%bf%cf%85-%ce%bb%ce%ad%cf%84%ce%b5-%cf%80%cf%8c%cf%83%ce%bf-%ce%ba%ce%bf%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%ac%cf%81%ce%b1-%ce%b5%ce%af%ce%bc%ce%b1%ce%b9-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%b50 %ce%bc%ce%b7-%ce%bc%ce%bf%cf%85-%ce%bb%ce%ad%cf%84%ce%b5-%cf%80%cf%8c%cf%83%ce%bf-%ce%ba%ce%bf%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%ac%cf%81%ce%b1-%ce%b5%ce%af%ce%bc%ce%b1%ce%b9-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%b52

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του %ce%bc%ce%b7-%ce%bc%ce%bf%cf%85-%ce%bb%ce%ad%cf%84%ce%b5-%cf%80%cf%8c%cf%83%ce%bf-%ce%ba%ce%bf%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%ac%cf%81%ce%b1-%ce%b5%ce%af%ce%bc%ce%b1%ce%b9-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%b54