Σκεφτείτε την τελευταία φορά που είχατε άσχημη διάθεση. Ίσως να στείλατε μήνυμα στην καλύτερη φίλη σας για να χαλαρώσετε ή να μείνατε στο σπίτι για να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας τηλεοπτικές σειρές ώστε να αισθανθείτε καλύτερα. Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να ενισχύσετε τη διάθεσή σας, αλλά σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Journal of Happiness Studies, υπάρχει ένας πολύ εύκολος και γρήγορος τρόπος να τα καταφέρετε!

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα έβαλαν φοιτητές να περπατήσουν γύρω από ένα κτίριο για 12 λεπτά, ελέγχοντας μία από τις τρεις τεχνικές που αποσκοπούσαν στη μείωση του άγχους και την αύξηση της ευτυχίας. Η πρώτη απαιτούσε από τους φοιτητές να κοιτάξουν τους ανθρώπους και να σκεφτούν: «Θέλω αυτό το άτομο να είναι ευτυχισμένο». Η δεύτερη στρατηγική απαιτούσε να παρατηρήσουν τους ανθρώπους και να σκεφτούν πώς συνδέονται μεταξύ τους. Η τρίτη στρατηγική απαιτούσε από τους φοιτητές να κοιτάξουν τους ανθρώπους και να σκεφτούν πώς μπορούν να είναι καλύτεροι μαζί τους.

Μπορεί να ακούγεται περίεργο να σκέφτεστε τους άλλους όταν προσπαθείτε να ενισχύσετε τη δική σας διάθεση, αλλά «προσφέροντας καλοσύνη σε άλλους ανθρώπους στον κόσμο, μειώνετε το άγχος και αυξάνετε την ευτυχία σας και τα συναισθήματα κοινωνικής αλληλεπίδρασης», δήλωσε ο Douglas Gentile, ένας από τους ερευνητές και καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας


Αντί να εύχονται καλά πράγματα για τους άλλους και να σκέφτονται τα συναισθήματά τους, οι φοιτητές της δεύτερης ομάδας προσπάθησαν να επικεντρωθούν στην εξωτερική εμφάνιση των ανθρώπων, δίνοντας προσοχή σε πράγματα όπως το χρώμα και η υφή των ρούχων και των μαλλιών τους, το μακιγιάζ και τα αξεσουάρ τους. Οι ερευνητές συνέκριναν τις δύο ομάδες και διαπίστωσαν ότι οι φοιτητές που εξασκούσαν την στρατηγική της αγάπης και της ευγένειας αισθάνθηκαν πιο ευτυχισμένοι, πιο συνδεδεμένοι, πιο ενθουσιώδεις και λιγότερο ανήσυχοι.

Ποιος θα το πίστευε ότι η μείωση του άγχους θα μπορούσε να είναι τόσο εύκολη όσο μερικές θετικές σκέψεις για τους άλλους, κατά τη διάρκεια μιας βόλτας 12 λεπτών με τα πόδια; Την επόμενη λοιπόν φορά που θα έχετε άσχημη διάθεση, σταματήστε, κάνετε μια βόλτα και ευχηθείτε σε όλους να είναι ευτυχισμένοι. Η άσχημη διάθεσή σας θα πάει περίπατο!

από Μαρία Ιωαννάτου