Οι selfies αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Απλά σκεφτείτε πόσες φορές έχει τύχει να βγάλετε μία selfie στο αυτοκίνητο ή με φόντο ένα ειδυλλιακό τοπίο κατά τη διάρκεια των διακοπών σας. Προκειμένου να βγάλουμε μια φωτογραφία ξεχνάμε ότι τα τελευταία 6 χρόνια, 259 άτομα παγκοσμίως έχουν χάσει τη ζωή τους, στην προσπάθεια να βγάλουν την τέλεια selfie.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από το ινδικό ινστιτούτο ιατρικών επιστημών, οι οποίοι συγκέντρωσαν στοιχεία από δελτία ειδήσεων για θανάτους που προκλήθηκαν από selfies από τον Οκτώβριο 2011 έως το Νοέμβριο 2017. Οι κυριότερες αιτίες θανάτου ήταν οι πνιγμοί, τα μέσα μεταφοράς, οι πτώσεις, θάνατοι από ηλεκτροπληξία και πυροβολισμούς. Ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων ήταν τα 23 έτη, ενώ το 72% ήταν άνδρες και το 27,5% γυναίκες.

Τα περιστατικά θανάτου από selfies αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο, καθώς το 2011 είχαν σημειωθεί μόλις τρεις θάνατοι, ενώ το 2016 έφτασαν τους 98 και το 2017 τους 93. Οι ερευνητές προτείνουν να απαγορευθούν οι selfies σε επικίνδυνα τουριστικά αξιοθέατα, όπως οι κορυφές βουνών, οι γέφυρες και τα ψηλά κτίρια.

«Νέοι και τουρίστες αισθάνονται την ανάγκη να ξεχωρίσουν, δημοσιεύοντας τις φωτογραφίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και λαμβάνοντας likes και σχόλια ως ανταμοιβή. Δεν είναι επικίνδυνες οι selfies καθαυτές, αλλά η ανθρώπινη συμπεριφορά που τις συνοδεύει», καταλήγει η έρευνα.

από Μαρία Ιωαννάτου