Αποκαλείται και… «σιωπηλός δολοφόνος», αν και συχνά δεν της… δίνουμε σημασία. Είναι όμως εκείνα τα συμπτώματα που έρχονται ξαφνικά και χρειάζονται την προσοχή μας προκειμένου να μην οδηγήσουν σε δυσάρεστες καταστάσεις.Ένας περίεργος πονοκέφαλος, ο οποίος συνοδεύεται από ζάλη, βοή στα αυτιά και θολή όραση πρέπει να σας κινητοποιήσουν για απότομη αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Βέβαια, παρά το γεγονός ότι πολλοί υπερτασικοί αντιμετωπίζουν αυτά τα συμπτώματα, η αλήθεια είναι ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση σπάνια προκαλεί συμπτώματα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την υπέρταση

Κάθε μέρα η καρδιά μας αντλεί και προωθεί 8.000 λίτρα αίματος, που είναι απαραίτητα για τον εφοδιασμό του σώματός μας με οξυγόνο, άλατα, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, αλλά και για να αποβάλλει τις άχρηστες ουσίες από το μεταβολισμό των κυττάρων.

Η πίεση που δημιουργεί η καρδιά να αντλήσει και να προωθήσει το αίμα στα αιμοφόρα αγγεία, ονομάζεται πίεση αίματος. Η υψηλή πίεση αίματος ονομάζεται υπέρταση. Όταν η καρδιά συστέλλεται και ωθεί το αίμα στις αρτηρίες, η πίεση είναι υψηλότερη. Και ονομάζεται συστολική πίεση (μεγάλη). Όταν η καρδιά ξεκουράζεται και γεμίζει αίμα, η πίεση είναι χαμηλότερη. Και ονομάζεται διαστολική (μικρή). Η πίεση δεν είναι σταθερή όλο το 24ωρο. Συνήθως είναι υψηλότερη τις πρώτες πρωινές ώρες. Και μειώνεται προοδευτικά κατά τη διάρκεια του 24ώρου. Για να φτάσει στο χαμηλότερο σημείο που αντιστοιχεί στο βαθύτερο ύπνο δηλαδή στην 3η ή 4η πρωινή ώρα. Επομένως, η πίεση ακολουθεί το δικό της βιολογικό κύκλο.

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση κρίσης


Ένα επεισόδιο απότομης αύξησης της αρτηριακής πίεσης δεν πρέπει να σας δώσει μεγάλη ανησυχία. Τέτοιες αυξήσεις μπορούν να συμβούν και σε φυσιολογικά άτομα κάτω από συνθήκες στρες. Σημασία έχει η μακροχρόνια και όχι η περιστασιακή αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κάνουμε συχνό έλεγχο με τακτικές μετρήσεις. Ώστε να διαπιστώσουμε αν υπάρχει πρόβλημα.

Δείτε ΕΔΩ πώς θα αντιμετωπίσετε την απότομη άνοδο της πίεσής σας.

από Σοφία Κωστάρα