Αρχική > Featured > Με κλινική κατάθλιψη το 27,1% των γυναικών στην εμμηνόπαυση – Ο ρόλος του συντρόφου

Με κλινική κατάθλιψη το 27,1% των γυναικών στην εμμηνόπαυση – Ο ρόλος του συντρόφου

Η εμμηνόπαυση ή κλιμακτήριος είναι η χρονική περίοδος κατά την οποία η γυναίκα παύει να έχει έμμηνη ρήση (περίοδο).

Eμφανίζεται φυσιολογικά μεταξύ 49ου και 52 έτους της ηλικίας και είναι μια απολύτως φυσιολογική βιολογική διαδικασία, εκτός αν προκύψει ως αποτέλεσμα πρώιμης ανεπάρκειας των ωοθηκών, υστερεκτομής, ακτινοθεραπείας ή χημειοθεραπείας.

Αν και συνεπάγεται το τέλος της αναπαραγωγικής ζωής της γυναίκας, η σεξουαλική ζωή μπορεί να παραμείνει υγιής για πολλά χρόνια μετά.

Στις μέρες μας έρευνες αποκαλύπτουν ότι στην εμμηνόπαυση περνούν όλο και περισσότερες νεότερες γυναίκες, ενώ μία μεγάλη μερίδα βιώνει κατάθλιψη που σε πολλές περιπτώσεις χαρακτηρίζεται κλινικής φύσεως.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης, η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (ΕΛΕΤΕΜ), Αθανασία Παππά, που όπως αποκάλυψε είναι κι εκείνη μία νέα γυναίκα που έχει μπει στην εμμηνόπαυση, από την ηλικία των 41 ενός ετών, σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι είναι αρκετές οι γυναίκες που ανησυχούν για την περίοδο αυτή και είναι νέες.

Πρόσθεσε, δε, ότι οι γυναίκες που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα δύνανται να μπαίνουν σχεδόν μία δεκαετία νωρίτερα στη φάση της εμμηνόπαυσης, λόγω της διαδικασίας της θεραπείας που ακολουθούν.

«Οι γυναίκες πρέπει να μιλάνε και να μην ντρέπονται να πουν ότι μπαίνουν στην εμμηνόπαυση. Κι εγώ είμαι 43 ετών, έχω μπει από τα 41 μου στην εμμηνόπαυση, αλλά δεν σταμάτησα να είμαι γυναίκα. Απλά σταματά η αναπαραγωγική ηλικία», ήταν τα λόγια της κυρίας Παππά.

Ο ρόλος του συζύγου – συντρόφου

Αναφορικά με την κληρονομικότητα, η κα Παππά διευκρίνισε, πώς όλα παίζουν ρόλο, με κυριότερο αυτόν της ψυχολογίας.

Επ’ αυτού, τον λόγο έλαβε ο ψυχίατρος Γεώργιος Παπαζήσης, ο οποίος αποκάλυψε τους αριθμούς από έρευνα και οι οποίοι αποτυπώνουν ότι το 27,1% των γυναικών σε εμμηνόπαυση παρουσιάζουν συμπτώματα κλινικής κατάθλιψης.

«Πολλές γυναίκες εμφανίζουν διαταραχές στον ύπνο, ευερεθιστότητα και πρέπει να είμαστε ευαισθητοποιημένοι ως προς αυτό». Ο κ.Παπαζήσης επεσήμανε και τον σημαντικό ρόλο του συντρόφου στην στήριξη της γυναίκας που διανύει αυτήν την περίοδο της ζωής της.

«Ο ρόλος του συντρόφου είναι καθοριστικός. Όσες γυναίκες είναι μόνες ή έχουν κακή σχέση με τον σύντροφό τους είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανίσουν κλινική κατάθλιψη. Το σημαντικό είναι να κατανοήσει η γυναίκα την κατάστασή της και να την εξηγήσει στον σύντροφό της, ώστε να μπορέσει να τη στηρίξει», συμπλήρωσε ο ψυχίατρος.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης τιμάται κάθε χρόνο στις 18 Οκτωβρίου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (IMS) για να προωθήσει την γνώση σχετικά με την εμμηνόπαυση, τον αντίκτυπο από την απώλεια των οιστρογόνων στην υγεία της γυναίκας και τους τρόπους για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της.