Αρχική > Κοινωνία > Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: «Η παιδεία είναι το παράθυρό μας στο μέλλον»

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: «Η παιδεία είναι το παράθυρό μας στο μέλλον»

Με μεγάλη επισημότητα και με ομιλία της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, πραγματοποιήθηκε στην Ιταλική Γερουσία η έναρξη των εργασιών του XIX High Level Meeting του Διεθνούς Οργανισμού Nizami Ganjavi International Center.

Το XIX High Level Meeting του Διεθνούς Οργανισμού Nizami Ganjavi έχει ως θέμα «Καταπολέμηση της Βίας: Ειρήνη, Ασφάλεια και Αποφυγή Συγκρούσεων στην Αναπτυξιακή Ατζέντα του 2030» και συγκεντρώνει στη Ρώμη μερικές από τις κορυφαίες προσωπικότητες του πλανήτη προκειμένου να παρακολουθήσουν τις εργασίες του.

Η κυρία Βαρδινογιάννη μίλησε για το σπουδαίο ρόλο της παιδείας, των τεχνών και του πολιτισμού για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου κόσμου μέσα από τις τοπικές κοινωνίες:

«Η παιδεία είναι το παράθυρό μας στο μέλλον»

«Ως Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO θα ήθελα με ταπεινότητα να μοιραστώ μαζί σας την πεποίθηση μου πως μέσα από την παιδεία, τις τέχνες και τον πολιτισμό μπορούμε να οραματιζόμαστε έναν καλύτερο και πιο ανθρώπινο κόσμο. Η παιδεία είναι το παράθυρό μας στο μέλλον, οι τέχνες είναι η κοινή μας γλώσσα και ο πολιτισμός είναι η ταυτότητα μας. Ο Ουμπέρτο Έκο έχει γράψει πως η «μόνη ελπίδα που έχουμε, είναι να επιδιώξουμε την ειρήνη στις τοπικές κοινωνίες». Πράγματι, ενώ η παγκόσμια ειρήνη φαίνεται πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, η ειρήνη στις τοπικές κοινωνίες είναι ένα από τα κλειδιά για βιώσιμες κοινωνίες.

Η παιδεία, οι τέχνες και ο πολιτισμός είναι τόσο βαθιά ριζωμένες στις ζωές των ανθρώπων και μπορούν να τους βοηθήσουν να φέρουν την αλλαγή στην κοινωνία τους, στις πόλεις τους, στις χώρες τους. Με αυτό τον τρόπο διευρύνονται οι ελπίδες μας για ειρήνη, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σεβασμό στη διαφορετικότητα και αφού οι αξίες αυτές μιλούν στο μυαλό των πολιτών, αλλάζοντας συμπεριφορές με έναν τρόπο που κανένας νόμος, κανόνας ή πολιτική δεν μπορούν να επιβάλουν».

Ιδαίτερη μνεία στον Μέγα Αλέξανδρο

Αξίζει να σημειωθεί πως η Πρόεδρος της Ιταλικής Γερουσίας Maria Elisabetta Alberti Casellati, έκανε στην ομιλία της ξεχωριστή αναφορά στην ιστορία και τον σημαντικό ρόλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην ανθρώπινη ιστορία: «O ποιητής Νizami Ganjavi έζησε σε μια περίοδο με μεγάλες συγκρούσεις, αλλά με μια κοσμοπολίτικη φιλοδοξία. Καταγράφοντας τις περιπέτειες του Μεγάλου Αλεξάνδρου -σε ένα βιβλίο αφιερωμένο στον κυβερνήτη του Αζερμπαϊτζάν- βλέπει στην εμπειρία του μεγάλου ηγέτη τη φιλοδοξία για ένα υπερεθνικό ιδεώδες, βασισμένο στο διάλογο και το σεβασμό μεταξύ των λαών».

Της εκδήλωσης είχε προηγηθεί ιδιαίτερη συνάντηση της κυρίας Βαρδινογιάννη με την Πρόεδρο της Ιταλικής Γερουσίας Maria Elisabetta Alberti Casellati, η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα. Στη συνάντησή τους οι δύο κυρίες συζήτησαν εκτενώς για τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν Ελλάδα και Ιταλία, ενώ εστίασαν τη συζήτησή τους στο μεγάλο θέμα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και των μνημείων των δύο χωρών από την κλιματική αλλαγή.