Αρχική > Infohealth > Μ. Γιαννακός, πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: “Γιατί δεν συνταγογραφείται το τεστ κορωνοϊού;”

Μ. Γιαννακός, πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: “Γιατί δεν συνταγογραφείται το τεστ κορωνοϊού;”

Έντονα προβληματισμένος εμφανίστηκε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός, ο οποίος ζητά επειγόντως μαζικά προληπτικά τεστ στην κοινότητα. “Με 20.000 τεστ ημερησίως που κάνουμε ιχνολατούμε μόνο τα θετικά και την επαφή των θετικών κρουσμάτων. Χρειάζονται πάνω από 100.000 τεστ ημερησίως για να ανιχνευτούν τα ασυπτωματικά περιστατικά και να τα απομονώσεις.”

Βέβαια, από την άλλη, αναφέρεται στην τραγική κατάσταση που διαμορφώνεται αυτήν τη στιγμή στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας. “Το σύστημα Υγείας δεν είναι στα όριά του, τα έχει ξεπεράσει προ πολλού, με τις ΜΕΘ να έχουν γεμίσει ασθενείς covid-19 και τους υπόλοιπους βαριά ασθενείς, άλλων νοσημάτων να νοσηλεύονται στα απλούς θαλάμους διασωληνομένοι, όπου και καταλήγουν”, συνεχίζει ο κ. Γιαννακός.

Ενα άλλο σημαντικό σημείο που αναφέρει αφορά τη δωρεά κλινών στο “Σωτηρία”. “Στο Σωτηρία έχει γίνει δωρεά 50 κλινών, λειτουργούν όμως οι 15 με δανεικό προσωπικό. Γιατί δεν είχε υπάρξει προετοιμασία ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν και οι υπόλοιπες 35;”

Μεγάλη έμφαση δίνει στην αναγκαιότητα να συνταγογραφούνται τα τεστ κορωνοϊού, ως τον μόνο τρόπο να ελεγχθεί η μετάδοση του ιού, ιδίως στις δομές. “Γιατί δεν συνταγογραφούνται τα τεστ; Ο κάθε εργοδότης δεν μπορεί να αναλάβει το κόστος των τεστ μία φορά την εβδομάδα”, λέει ο κ. Γιαννακός.

Σε ό,τι αφορά τα χειρουργεία, εδώ αναδύεται ένα μεγάλο πρόβλημα που καθιστά την πραγματοποίησή τους σχεδόν αδύνατη. “Δεν υπάρχουν ΜΕΘ, χρησιμοποιούνται πλέον για τους ασθενείς με covid-19. Αν γίνει ένα χειρουργείο καρδιοπαθούς, ογκολογικού ασθενή, έπειτα χρειάζεται ΜΕ, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει πλέον. Το αποτέλεσμα είναι όσοι χρειάζεται επειγόντως να χειρουργηθούν θα πηγαίνουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία, τα οποία, όπως είναι λογικό, θα κρατούν τις ΜΕΘ για τους δικούς τους ασθενείς”, καταλήγει ο πρόεδρος.

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του