Η καλή είδηση της ημέρας έρχεται από το Λουξεμβούργο και αφορά τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των κατοίκων, αφού ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα παρέχει δωρεάν τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Υπό τα σχέδια της κυβέρνησης συνασπισμού του Ξαβιέ Μπετέλ, ο οποίος ορκίστηκε χθες για δεύτερη θητεία στην πρωθυπουργία, τα εισιτήρια σε τρένα, τραμ και λεωφορεία θα καταργηθούν από το καλοκαίρι.

Η πόλη του Λουξεμβούργου, αν και έχει μόλις 110.000 κατοίκους, αντιμετωπίζει χρόνιο πρόβλημα με το μποτιλιάρισμα καθώς συρρέουν για τις δουλειές τους καθημερινά περίπου 400.000 άτομα απ’ όλη τη χώρα και άλλοι 200.000 από τη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Γερμανία.

Το σχέδιο της κυβέρνησης εντάσσεται σε ένα πρόγραμμα ενθάρρυνσης των πολιτών να χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Ήδη η επιβίβαση σε αυτά είναι δωρεάν για όσους είναι κάτω των 20 ετών. Μέχρι τώρα το εισιτήριο για 120′ στοιχίζει δύο ευρώ. Οι λεπτομέρειες της πρότασης δεν έχουν ακόμη εξεταστεί πλήρως, για παράδειγμα, δεν έχει ληφθεί απόφαση αναφορικά με τη διάκριση στις θέσεις πρώτης και δεύτερης κατηγορίας στα τρένα.

από Μαρία Ιωαννάτου