Αρχική > Infohealth > Λοιμωξιολόγος Σ. Τσιόδρας για μετάδοση κοροναϊού: Ποια επαφή είναι υψηλού ή χαμηλού κινδύνου

Λοιμωξιολόγος Σ. Τσιόδρας για μετάδοση κοροναϊού: Ποια επαφή είναι υψηλού ή χαμηλού κινδύνου

Μεγάλη είναι η ανησυχία τις τελευταίες ώρες και εφόσον υπάρχουν πλέον επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωναϊού σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα για το πότε κινδυνεύει κανείς να κολλήσει τον ιό.

Το πλέον αρμόδιο άτομο να δώσει ακριβείς απαντήσεις πάνω σε αυτό το θέμα είναι ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας. Ερωτηθείς στη διάρκεια της χτεσινής ενημέρωσης Τύπου του υπουργείου Υγείας για το πότε κάποιος μπορεί να μεταδώσει τον ιό, έφερε το εξής παράδειγμα.

«Π.χ. Είμαι σε ένα πούλμαν και ο οδηγός του είναι μαζί μου για μια ώρα σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων.Εκείνη τη στιγμή θεωρείται υψηλού κινδύνου επαφή. Η γυναίκα αυτού του ανθρώπου, τα παιδιά του και η οικογένειά του δεν έχουν κανέναν κίνδυνο. Αυτοί συνεχίζουν τη ζωή τους κανονικά και μόνο αν έχουν συμπτώματα απομονώνονται. Είναι στα πλαίσια της δράσης της ενεργητικής επιτήρησης των συμπτωμάτων της νόσου, ώστε να παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα. Άρα διαχωρίζεται με βάση τον αλγόριθμο που έχει το υπουργείο και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας σε υψηλού κινδύνου επαφές και χαμηλού κινδύνου επαφές».

Σημειώνεται ότι χτες ανακοινώθηκαν τα δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού. Το δεύτερο κρούσμα είναι ο γιος της 38χρονης που νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ και το τρίτο είναι 40χρονη γυναίκα που νοσηλεύεται στο «Αττικόν». Στο μεταξύ, στο σχολείο που φοιτά ο γιος της 38χρονης πραγματοποιήθηκαν σήμερα εργασίες απολύμανσης.