Αρχική > Featured > Λινού: “Χρειάζονται πιο γενναίες οικονομικές αποφάσεις από την πολιτεία για να ξεπεραστεί η τριπλή κρίση”

Λινού: “Χρειάζονται πιο γενναίες οικονομικές αποφάσεις από την πολιτεία για να ξεπεραστεί η τριπλή κρίση”

Ένα ακόμη μαύρο ρεκόρ καταγράφηκε χθες σε ό,τι αφορά τα κρούσματα, ενώ οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι παρέμειναν επίσης ψηλά. Οι ειδικοί είναι κάτι παραπάνω από ανήσυχοι πλέον και περιμένουν να υπάρξουν κάποια πρώτα σημάδια ανάσχαισης της πορείας του ιού στη χώρα από την ερχόμενη εβδόμαδα, εφόσον τηρηθούν ευλαβικά τα μέτρα.

«Ξέρουμε ότι είναι μια νόσος κρυφή, ένας εχθρός άγνωστος και ταυτόχρονα δεν έχουμε μελέτες επιδημιολογικές που να περιγράφουν κάθε 2-3 μέρες πόσα είναι τα κρούσματα και που. Είναι ύπουλη νόσος και δεν ξέρουμε που θα είναι το επόμενο κύμα και πού πρέπει να παρέμβουμε», δήλωσε χθες στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο η Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, με την ίδια να εκφράζει την ανησυχία της για τον αριθμό των κρουσμάτων.

Διαβάστε επίσης: Αυτό είναι το σχέδιο εμβολιασμού για την Ελλάδα – 1.018 κέντρα -Πώς θα εμβολιαστούν οι πολίτες

«Θα το περάσουμε, με τι απώλειες όμως» σημείωσε, ζητώντας εντατικοποίηση των μέτρων και μεταξύ των ανθρώπων και για τους λειτουργούς της πολιτείας, «να πάρουν πιο γενναίες οικονομικές αποφάσεις», υπογράμμισε ξεχωρίζοντας την ανάγκη για δυνατότητα συνταγογράφησης των τεστ.

«Περνάμε τριπλή κρίση (οικονομική, κοινωνική και κυρίως υγειονομική). Αν δεν λύσουμε την υγειονομική δεν θα λυθεί καμία από τις άλλες δύο, πρέπει να επικεντρωθούμε στο πώς θα ελέγξουμε την πανδημία. Πώς θα μειώσουμε τα κρούσματα» ανέφερε.

Τονίζοντας πως είναι αδήριτη η ανάγκη της πρόληψης για την αντιμετώπιση του ιού, με την τήρηση των πέντε βασικών μέτρων.

Σημείωσε πως πρέπει να γίνονται πολλά τεστ σε τυχαίο δείγμα και αντιπροσωπευτικό και πως είναι «πολύ επείγον να δώσουμε προσοχή εκεί που υπάρχει μεγάλος συνωστισμός εξ ανάγκης. «Στους Ρομά, στις δομές προσφύγων, στις φυλακές, στο στράτευμα, στους άστεγους, στις βιομηχανίες και τα εργοστάσια όπου οι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να μην κρατάνε αποστάσεις».