Αρχική > Featured > Ξέχνα το ΙQ: Αυτός είναι ο νέος δείκτης που κερδίζει τους εργοδότες!
%ce%be%ce%ad%cf%87%ce%bd%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%b9q-%ce%b1%cf%85%cf%84%cf%8c%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%bf-%ce%bd%ce%ad%ce%bf%cf%82-%ce%b4%ce%b5%ce%af%ce%ba%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%800

Ξέχνα το ΙQ: Αυτός είναι ο νέος δείκτης που κερδίζει τους εργοδότες!

Στην αρχή όλοι μετρούσαν το IQ τους, τον δείκτη ο οποίος μετρά προσεγγιστικά την ευφυΐα ενός ατόμου σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Αξιολογεί τη μνήμη, την αναλυτική σκέψη και τις μαθηματικές δεξιότητες, γι΄αυτό και δεν ήταν λίγοι οι εργοδότες που έβγαζαν συμπεράσματα μέσω αυτού για το πόσο πετυχημένος μπορεί να γίνει κάποιος υπάλληλος στη δουλειά του.

Στη συνέχεια, ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στον δείκτη EQ, τη λεγόμενη συναισθηματική νοημοσύνη, η οποία θεωρείται εξίσου σημαντική, καθώς στον τομέα της εργασίας, συναναστρεφόμαστε καθημερινά με πολλούς ανθρώπους, συνεπώς είναι αναγκαίο να αναπτύξουμε καλές επαγγελματικές σχέσεις.

Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό, ιδιαίτερα τώρα στον καιρό της πανδημίας, είναι ιδιαίτερα της μόδας ένας άλλος δεικτης, ο AQ. Τα αρχικά προέρχονται από τις λέξεις Adaptability Quotient (Δείκτης Προσαρμοστικότητας) και περιγράφουν την ικανότητα να προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές προκειμένου να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε. Oι χώροι εργασίας αλλάζουν διαρκώς. Το ίδιο και ο τρόπος που χρειάζεται να εργαζόμαστε. Αρκεί μόνο να σκεφτούμε τώρα, εν μέσω κορωνοϊού, πόσο έχει αυξηθεί το ποσοστό της τηλεργασίας και πόσο έχουν αλλάξει οι εργασιακές συνθήκες για την πλειοψηφία των εργαζομένων.

Προσαρμοστικότητα, η λέξη κλειδί

Συνεπώς, δεν αρκεί να είναι έξυπνος κάποιος, για να έχει μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία. Η προσαρμοστικότητα αποτελεί τη λέξη κλειδί σε όλο αυτό. Και προσαρμοστικότητα δε σημαίνει μόνο να μπορεί να απορροφήσει ο εργαζόμενος τις όποιες νέες πληροφορίες. Προσδιορίζεται και από χαρακτηριστικά όπως η ευελιξία, η περιέργεια, το θάρρος, η ανθεκτικότητα και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.

Σύμφωνα με τη Natalie Fratto, αντιπρόεδρο της Goldman Sachs, καθώς η τεχνολογία επαναπροσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε και οι αλλαγές στον εργασιακό τομέα διαδέχονται η μία την άλλη, η ικανότητα προσαρμογής όπως και το να μπορείς να προοδεύεις άμεσα σε ένα περιβάλλον γρήγορης και συχνής αλλαγής φαίνεται ότι αποτελεί πλέον το πιο δυνατό προσόν ενός εργαζόμενου.

Ο ιδανικός εργαζόμενος πρέπει να συνδυάζει και τους τρεις δείκτες

Ένας ιδανικός επαγγελματίας είναι καλό να διαθέτει και τα τρία: ΙQ, EQ και ΑQ. Κάποιος εξαιρετικά ευφυής άνθρωπος, μπορεί να μην τα καταφέρει αν δεν έχει υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη και δεν μπορεί να συνεννοηθεί καλά με τους συναδέλφους ή τους πελάτες και επίσης εξίσου νευραλγικός στη συνάρτηση αυτή είναι ο δείκτης της προσαρμοστικότητας. Από την άλλη, μια υψηλή προσαρμοστικότητα μπορεί να βοηθήσει έναν εργαζόμενο ακόμα και αν δεν έχει ιδιαίτερα υψηλό IQ, ακριβώς επειδή τον κάνει πιο συνεργάσιμο και πιο ανοιχτό στο να μάθει να εργάζεται με διαφορετικούς τρόπους, χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες δεξιότητές του αλλά και αποκτώντας νέες.

Μετριέται η προσαρμοστικότητα;

Δεν υπάρχει κάποια επίσημη διαδικασία μέτρησής της, γι΄αυτό και οι μεγάλες εταιρείες προσπαθούν να βρουν μέσω των συνεντεύξεων το πόσο προσαρμοστικός είναι κάποιος υποψήφιος. Οι εταιρείες, ωστόσο, προσανατολίζονται στο να δημιουργήσουν ένα επίσημο και συγκεκριμένο τεστ, προκειμένου να μπορούν να εντοπίσουν τους εργαζόμενους υψηλής προσαρμοστικότητας..

%ce%be%ce%ad%cf%87%ce%bd%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%b9q-%ce%b1%cf%85%cf%84%cf%8c%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%bf-%ce%bd%ce%ad%ce%bf%cf%82-%ce%b4%ce%b5%ce%af%ce%ba%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%800 %ce%be%ce%ad%cf%87%ce%bd%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%b9q-%ce%b1%cf%85%cf%84%cf%8c%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%bf-%ce%bd%ce%ad%ce%bf%cf%82-%ce%b4%ce%b5%ce%af%ce%ba%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%802

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του %ce%be%ce%ad%cf%87%ce%bd%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%b9q-%ce%b1%cf%85%cf%84%cf%8c%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%bf-%ce%bd%ce%ad%ce%bf%cf%82-%ce%b4%ce%b5%ce%af%ce%ba%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%804