Αρχική > Infohealth > Κρούσμα φυματίωσης σε στρατιωτικό κέντρο στα Γιάννενα – Αναμένονται εξελίξεις

Κρούσμα φυματίωσης σε στρατιωτικό κέντρο στα Γιάννενα – Αναμένονται εξελίξεις

φυματίωσηΘετικοί στην εξέταση “μαντού”, βρέθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr οκτώ στρατιωτικοί που κάνουν υπηρεσίες σε κέντρο προσφύγων στην περιοχή της Ηπείρου. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μεταξύ αυτών είναι και ένας στρατιώτης που υπηρετεί τη θητεία του.  Οι εξετάσεις συνεχίζονται σε όλο το προσωπικό, για να βρεθούν ποιοι είναι θετικοί στην φυματίωση. Το θέμα των εξετάσεων για φυματίωση προέκυψε όταν λίγο πριν το Πάσχα Σύριος ο οποίος νοσούσε από φυματίωση και έπαιρνε φάρμακα στην πατρίδα του, έφθασε στον προσφυγικό καταυλισμό, αλλά είχε διακόψει τα φάρμακα. Ο ασθενής απομακρύνθηκε, αλλά φαίνεται ότι είχε μολύνει και άλλα άτομα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στον περιφερειακό Τύπο της Ηπείρου έγινε αναφορά για περιστατικά που εντόπισαν οι υγειονομικές υπηρεσίες, με τρια παιδιά να νοσηλεύονται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων. Εκτοτε αποφασίστηκαν εξετάσεις και στο στρατιωτικό προσωπικό που κάνει υπηρεσίες στα κέντρα. Οι πρώτες εξετάσεις έγιναν απο γιατρό του πανεπιστημιακού νοσοκομείου και σήμερα οκτώ άτομα έλαβαν την ένδειξη “θετικό” και παραπέμφθηκαν για περισσότερες εξετάσεις. Παράλληλα, έγιναν νέες εξετάσεις σε άλλα άτομα και αναμένονται την ερχόμενη Πέμπτη τα αποτελέσματα.  Το γεγονός έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους στρατιωτικούς, αλλά και στους γονείς των οπλιτών που υπηρετούν στην περιοχή, καθώς φοβούνται ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μετάδοσης της νόσου. Ωστόσο οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές είναι αρκετά καθησυχαστικές, καθώς είναι από τις ασθένειες που αντιμετωπίζονται.Η αιτία της μετάδοσης του μικροβίου της φυματίωσης φαίνεται ότι ήταν κάποιος πρόσφυγας ο οποίος νοσούσε και στην πατρίδα του έπαιρνε την ανάλογη φαρμακευτική αγωγή. Με το ταξίδι του ωστόσο, φαίνεται ότι είχε πρόβλημα να συνεχίσει την αγωγή του και την διέκοψε, με αποτέλεσμα αφενός να νοσήσει, αφετέρου να μεταδόσει το μικρό βιο και σε άλλους. Ο πρόσφυγας εντοπίστηκε και απομακρύνθηκε, από το κέντρο προσφύγων.Ωστόσο εμφανίστηκαν κρούσματα σε μικρά παιδιά, την 1η Ιουνίου. Τρια από τα παιδάκια νόσησαν και νοσηλεύτηκαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων.  Δυστυχώς ούτε αυτό φαίνεται να στάθηκε ικανό για να αρχίσουν άμεσα οι εξετάσεις, στους στρατιωτικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr οι πρώτες εξετάσεις έγιναν την περασμένη Παρασκευή 1η Ιουλίου σε όσους βρίσκονταν στη Μονάδα. Γιατρός από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων πήγε στη Μονάδα και πήρε δείγματα από όσους βρίσκονταν εκεί τη συγκεκριμένη ώρα. Χθες έλαβαν και τις απαντήσεις όσοι εξετάστηκαν και ανάμεσά τους ήταν οκτώ θετικά δείγματα. Ο γιατρός πήρε δείγματα και από άλλα άτομα, και αναμένονται την Πέμπτη οι απαντήσεις.

tuberculosis-610x594

Τι είναι η φυματίωση και πώς μεταδίδεται;

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μας δίνει απαντήσεις για τις κυριότερες απορίες μας σχετικά με τη φυματίωση, τον τρόπο μετάδοσής της, τα συμπτώματα, τη θεραπεία της και την προφύλαξή μας.

Τι είναι η φυματίωση;

Η φυματίωση είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από ένα μικρόβιο που λέγεται μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και σπανιότερα από άλλους τύπους μυκοβακτηριδίων. Το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης μπορεί να προσβάλλει οποιοδήποτε όργανο του σώματος, αλλά συνήθως προσβάλλει τους πνεύμονες.

Πώς μεταδίδεται η φυματίωση;

Η φυματίωση μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο, με την εισπνοή σταγονιδίων που περιέχουν μυκοβακτηρίδια. Τα άτομα με πνευμονική φυματίωση αποβάλλουν πολύ μικρά τέτοια σταγονίδια με το βήχα, το φτάρνισμα και τη δυνατή ομιλία. Τα άτομα αυτά μεταδίδουν συνήθως τη νόσο στους ανθρώπους που είναι σε επαφή μαζί τους αρκετές ώρες κάθε μέρα. Αυτοί μπορεί να είναι η οικογένειά τους, οι φίλοι τους ή οι συνάδελφοι στη δουλειά.

Τι σημαίνει ότι έχω μολυνθεί;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που εισπνέουν τα μυκοβακτηρίδια μολύνονται αλλά ο οργανισμός έχει την ικανότητα να αμυνθεί και να σταματήσει την ανάπτυξή τους. Με αυτό τον τρόπο τα μυκοβακτηρίδια γίνονται ανενεργά, αλλά παραμένουν στον οργανισμό και μπορεί να γίνουν ενεργά αργότερα.

Τι σημαίνει ότι νοσώ;

Τα μυκοβακτηρίδια της φυματίωσης γίνονται ενεργά αν το αμυντικό σύστημα δεν μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξή τους. Τα ενεργά μυκοβακτηρίδια πολλαπλασιάζονται μέσα στον οργανισμό και προκαλούν νόσο. Μερικοί άνθρωποι αρρωσταίνουν σχεδόν αμέσως μετά την μόλυνση, άλλοι όμως μπορεί να αρρωστήσουν αργότερα, όταν για κάποιο λόγο εξασθενήσει το αμυντικό τους σύστημα. Περισσότερο ευαίσθητα είναι τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι καθώς επίσης άτομα με διαβήτη, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, λευχαιμία ή λεμφώματα, αλκοολικοί, τοξικομανείς.

Ποια είναι τα συμπτώματα της φυματίωσης;

Τα συμπτώματα της φυματίωσης εξαρτώνται από το όργανο που έχει προσβληθεί. Η νόσος προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες που αποτελούν και την πύλη εισόδου του μυκοβακτηριδίου. Από τους πνεύμονες όμως τα μυκοβακτηρίδια μπορούν να διασπαρούν σε όλο το σώμα και να εγκατασταθούν σε άλλα όργανα όπως οι λεμφαδένες, οι νεφροί, τα οστά, οι σπόνδυλοι και οι μήνιγγες. Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με το όργανο που πάσχει. Στην πνευμονική φυματίωση συνήθως υπάρχει βήχας με ή χωρίς πτύελα, αιμόπτυση, πόνος στο στήθος, δύσπνοια.

Άλλα συμπτώματα είναι αδυναμία, εύκολη κόπωση, απώλεια βάρους ανορεξία, ρίγη, πυρετός, νυχτερινοί ιδρώτες.

Πώς μπορώ να ελέγξω αν έχω μολυνθεί;

Η Mantoux είναι ο μόνος τρόπος για να δούμε αν κάποιος έχει μολυνθεί από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης. Είναι ένα δερματικό τεστ που βασίζεται στην ενδοδερμική ένεση μικρής ποσότητας φυματινικής πρωτεΐνης και η αντίδραση στο τεστ διαβάζεται μετά από 2 ημέρες (48 ώρες). Η Mantoux γίνεται στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στα ιατρεία του ΙΚΑ και στις Υγειονομικές Υπηρεσίες όλης της χώρας.

67b20af7528807125a508551a6b3f462_L

Τι συμβαίνει αν έχω εμβολιαστεί με BCG;

Το BCG είναι εμβόλιο για τη φυματίωση. Γίνεται σε βρέφη και μικρά παιδιά σε χώρες που η φυματίωση είναι σχετικά συχνή, διότι προλαμβάνει τη γενικευμένη νόσο. Στην Ελλάδα το BCG περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και γίνεται στην ηλικία των 6 ετών, δεν μας προστατεύει πάντα από τη φυματίωση.

Αν έχετε εμβολιαστεί με BCG, μπορεί να έχετε θετική Mantoux. Η θετική Mantoux μπορεί να οφείλεται στο εμβόλιο, μπορεί όμως να οφείλεται και σε μόλυνση από το μυκοβακτηρίδιο όταν:

• η αντίδραση είναι μεγάλη

• έχετε εμβολιαστεί πριν από πολλά χρόνια

• έχετε έρθει σε επαφή με άτομο που έχει μεταδοτική φυματίωση

shutterstock_211950442

Αν έχω μολυνθεί με το μυκοβακτηρίδιο πώς μπορώ να προστατευθώ και να μην αρρωστήσω;

Πολλοί άνθρωποι που μολύνονται με το μυκοβακτηρίδιο δεν αρρωσταίνουν ποτέ από φυματίωση. Υπάρχουν όμως κάποιοι που έχουν περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν από φυματίωση όπως:

• φορείς του HIV

• άτομα που είναι γνωστό ότι βρίσκονται σε στενή επαφή με άρρωστο που έχει μεταδοτική φυματίωση (πνευμονική)

• άτομα που μολύνθηκαν τα τελευταία 2 χρόνια

• βρέφη και μικρά παιδιά

• άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και έχουν εξασθενημένο αμυντικό σύστημα

• ηλικιωμένοι

Στις περιπτώσεις αυτές έχει νόημα η χορήγηση χημειοπροφύλαξης, δηλαδή η προληπτική αγωγή με ένα φάρμακο (το φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως είναι η ισονιαζίδη),το οποίο σκοτώνει τα μυκοβακτηρίδια, με αποτέλεσμα αυτός που έχει μολυνθεί να μη νοσήσει. Η χημειοπροφύλαξη δίνεται για χρονικό διάστημα 6-9 μηνών, σε ειδικές όμως περιπτώσεις μπορεί να δοθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μπορεί να θεραπευτεί η φυματίωση και πώς;

Τα νέα για τους ανθρώπους που έχουν αρρωστήσει από φυματίωση είναι πάρα πολύ καλά. Η φυματίωση μπορεί σχεδόν πάντα να θεραπευτεί με φάρμακα, πρέπει όμως να πάρετε περισσότερα από ένα φάρμακο και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο αριθμός των μικροβίων που πρέπει να σκοτωθεί είναι πολύ μεγάλος. Ο συνδυασμός πολλών φαρμάκων για αρκετό χρονικό διάστημα, μπορεί να καταπολεμήσει όλα τα μικρόβια και να τα εμποδίσει να γίνουν ανθεκτικά στα φάρμακα. Για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να παίρνετε τα φάρμακά σας όπως ακριβώς σας λέει ο γιατρός σας.