Αρχική > Τι Νέα; > Κριτική της Guardian στο νέο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος!

Κριτική της Guardian στο νέο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος!

niarxos

“Μπορεί αυτή η φιλόδοξη προσπάθεια να πετυχει;” αναρωτιέται ο αρθρογράφος της Guardian, αναφερόμενος στο νέο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. Ο αρθρογράφος της εφημερίδας, Oliver Sainwrigh, παρατηρεί ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην κατάσταση που βρισκόταν 10 χρόνια πριν και χαρακτηρίζει ακατάλληλη τη στιγμή των εγκαινίων. Αν μάλιστα κανείς σκεφτεί την οικονομική κατάσταση της χώρας και ότι τα χρήματα που δίδονται για τον πολιτισμό έχουν κοπεί στα μισά από το 2010 είναι αξειοσημείωτο το ότι έγιναν τώρα τα αποκαλυπτήρια του μεγαλύτερου πολιτιστικού project της Αθήνας το οποίο μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει περί τα 600 εκ. ευρώ!

niarxos2

Στο άρθρο φιλοξενούνται δηλώσεις και του αντιπροέδρου του ΚΠΙΣΝ, Ανδρέα Δρακόπουλου, ο οποίος μιλά για την πορεία του εγχειρήματος στα χρόνια της ελληνικής κρίσης. “Είχαμε την ιδέα για το πρότζεκτ σε μια εποχή που η Ελλάδα εκινείτο ακόμη σε υψηλούς ρυθμούς”, φαίνεται να δηλώνει. Σχεδιασμένο στις αρχές του 2007, το κτηριακό συγκρότημα έχει πλέον δωριστεί στο κράτος, ωστόσο και όπως παρατηρεί ο αρθρογράφος, σε μία χρονική στιγμή που πολλά μουσεία και κρατικά ιδρύματα πολιτισμού κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

niarxos1

Ταυτόχρονα, στο άρθρο γίνονται αναφορές στις λαμπερές, πλούσιες εκδηλώσεις που συνόδευσαν τα εγκαίνια του Σαββατοκύριακου, οι οποίες όμως δεν αντιστοιχούσαν σε μία σαφή ημερομηνία κατά την οποία το Ίδρυμα θα άνοιγε τις πύλες του στο κοινό από τούδε και εξής. Ακόμη, τονίζεται το ότι οι χώροι στους οποίους αναμένεται να εγκατασταθεί η Εθνική Βιβλιοθήκη, χωρητικότητας 2 εκ. βιβλίων στέκουν άδειοι, ενώ οι πύλες του πάρκου παραμένουν επίσης κλειστές.

niarxos3

Στην ανταπόκρισή του από την Ελλάδα ο αρθρογράφος αναφέρεται και στα σχόλια που άκουσε από άτομα που παρευρέθησαν το Σαββατοκύριακο στις εκδηλώσεις που έγιναν στον χώρο. Ακούει τον ενθουσιασμό, αλλά και τους προβληματισμούς των ανθρώπων που καταφθάνουν για τα εγκαίνια, ότι “αυτό θα είναι ένα φανταστικό καινούριο μέρος για την πόλη, αν γίνει εφικτό να συντηρηθεί οικονομικά”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει μία επισκέπτρια.

niarxos4

Στο άρθρο περιγράφονται οι χώροι του Κέντρου και υπάρχουν και δηλώσεις από τον δημιουργό του κτιρίου Renzo Piano, ο οποίος δηλώνει μεταξύ άλλων “Το να φτιάχνεις ένα καινούριο, διαφορετικό και καλό κτίριο σε μια πόλη είναι μια σημαντική χειρονομία για εκείνη”.

Διαβάστε εδώ το πρωτότυπο άρθρο!