Αρχική > Featured > Κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες και σπαράγγια

Κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες και σπαράγγια

Θέλετε να κάνετε λίγο διαφορετική την κλασική συνταγή για το κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο; Σας έχουμε το μυστικό που θα κάνει αυτό το πιάτο ακόμα πιο νόστιμο! Εμείς ορισμένες φορές επιλέγουμε να βάλουμε στο τάψι και σπαράγγια. Ένα λαχανικό που αποτελεί μοναδική πηγή θρεπτικών συστατικών, που συμβάλλουν στη σωματική και πνευματική υγεία.

Περιέχουν μια υγιή δόση της ισχυρής αντιοξειδωτικής βιταμίνης C (πάνω από 30% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης), ενώ τα οφέλη για την υγεία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και την αντίσταση κατά των οφθαλμολογικών παθήσεων.

Τα σπαράγγια ανταποκρίνονται καλά σχεδόν σε όλους τους τρόπους μαγειρέματος: στον ατμό, στο τηγάνι, βραστά, ακόμη και ψητά.

Θα πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί με τη συντήρησή τους. Τυλίγουμε τη βάση τους με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, τα βάζουμε σε μια πλαστική σακούλα και τα τοποθετούμε στο πιο ψηλό ράφι του ψυγείου, ή τα τυλίγουμε με βρεγμένη πετσέτα.

Υλικά

1 ολόκληρο κοτόπουλο (γύρω στα 2 κιλά)

1 κιλό πατάτες

1 σκόρδο σε σκελίδες

1 λεμόνι κομμένο σε φέτες

2-3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι

4 κ.σ. ελαιόλαδο

20 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και άλλα 20 γρ. λιωμένο

1 μεγάλο ματσάκι σπαράγγια με κομμένα τα κοτσάνια τους

1 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό

αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς αέρα ή στους 180 πάνω-κάτω. Σε ένα μεγάλο ταψί βάζουμε τις πατάτες κομμένες σε κομμάτια, τις σκελίδες του σκόρδου και τις φέτες λεμόνι. Πασπαλίζουμε με το θυμάρι, προσθέτουμε το λάδι, αλατοπιπερώνουμε καλά και ανακατεύουμε με τα χέρια για να πάνε τα υλικά παντού.

Πλένουμε το κοτόπουλο και με ένα μαχαίρι ανασηκώνουμε προσεκτικά την πέτσα του στήθους έτσι ώστε να σχηματίσουμε μια “τσέπη”. Βάζουμε μέσα λίγο από το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και αλείφουμε με το υπόλοιπο το κοτόπουλο γύρω γύρω. Αλατοπιπερώνουμε, το βάζουμε στο ταψί μαζί με τις πατάτες και το αφήνουμε να ψηθεί για 45 περίπου λεπτά γυρίζοντάς το προσεκτικά.

Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ταψί φροντίζοντας να το κρατήσουμε για μερικά δευτερόλεπτα πάνω από τις πατάτες έτσι ώστε να βγάλει όλο το ζουμί του. Το αφήνουμε για λίγο σε μια πιατέλα, ρίχνουμε στο ταψί τα σπαράγγια και το λευκό κρασί, ανακατεύουμε ώστε να υπάρχουν υγρά παντού και ξαναβάζουμε το κοτόπουλο στο ταψί. Ψήνουμε για άλλα τρία τέταρτα μέχρι το κοτόπουλο να είναι έτοιμο και οι πατάτες μαλακές, φροντίζοντας κάθε τόσο να το γυρίζουμε προσεκτικά και να το αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο με τη βοήθεια ενός πινέλου. Έτσι πετυχαίνουμε μια σούπερ τραγανή πέτσα.

Όταν είναι όλα έτοιμα βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, το τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να σταθεί για δέκα λεπτά με ένα τέταρτο. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα στο φαγητό τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και σερβίρουμε. Μη φοβηθείτε επειδή στην αρχική φάση το φαγητό δεν θα έχει αρκετά υγρά. Με το ζουμί του κοτόπουλου και το κρασί γίνεται μια εκπληκτική σάλτσα τελικά. Καλή σας όρεξη!