Ταυτόχρονα θα λάβουν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ τα εμβόλια για τον κορωνοϊό

Η στρατηγική εμβολίων και εξετάσεων, αλλά και τα μέσα εντοπισμού κρουσμάτων, στη βάση των χθεσινών προτάσεων της Κομισιόν, με στόχο το συντονισμό και την μείωση των επιπτώσεων στην κοινή αγορά, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης των 27 αρχηγών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Όλα τα Κράτη Μέλη θα λάβουν τα εμβόλια ταυτόχρονα και με βάση την αναλογία του πληθυσμού τους, συμφώνησαν οι 27, οι οποίοι θα στείλουν τα εθνικά τους εμβολιαστικά σχέδια στην Κομισιόν για έλεγχο.

Αναλογική κατανομή εμβολίων σε όλη την Ευρώπη

Οι 27 συμφώνησαν σε αναλογική κατανομή των εμβολίων μεταξύ των Κρατών Μελών, αλλά και στα συγκεκριμένα κριτήρια της εμβολιαστικής προτεραιότητα, τις διοικητικές λεπτομέρειες της μεταφοράς, της διανομής και της συντήρησης των δόσεων των εμβολίων που θα παραληφθούν, και την πολιτική επικοινωνίας προς τον πληθυσμό για την ανάγκη εμβολιασμού.

“Αναμένουμε ένα ή περισσότερα εμβόλια”, δήλωσε συγκεκριμένα ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος πληροφόρησε τον Τύπο και για τη σύγκλιση των 27 σε σχέση με τη δημιουργία κοινής φόρμας εντοπισμού επιβατών στην ΕΕ και διαλειτουργικότητας των εφαρμογών εντοπισμού επαφών κρουσμάτων. Ο Πρόεδρος ανέφερε και την απόφαση για την αύξηση των τεστς.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι “βρισκόμαστε όλοι στην ίδια βάρκα”, στο “δεύτερο κύμα” και πως οι αριθμοί των κρουσμάτων, αλλά και η πίεση των νοσοκομείων εντείνεται. “Σε αυτή τη συγκυρία η αλληλεγγύη είναι πιο απαραίτητη από ποτέ”, σημείωσε ευχαριστώντας το υγειονομικό προσωπικό.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ως θετικό στοιχείο ότι η αύξηση των ασθενών σε εντατικές και οι θάνατοι δεν αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό του πρώτου κύματος, καθώς η υγειονομική κοινότητα έχει πλέον καλύτερη κατανόηση της νόσου και της αντιμετώπισής της.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση με 229 εκ.ευρώ της διασυνοριακής μεταφοράς ασθενών, και ζήτησε από τα ΚΜ την άμεση και έγκαιρη μετάδοση των δεδομένων τους προς τον ECDC για να γίνεται με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο η κατανομή των ασθενών διασυνοριακά.

Η Πρόεδρος κάλεσε και προς την επικοινωνία σε επίπεδο γνώσης μεταξύ των ΚΜ, ανακοινώνοντας ομάδα ειδικών που θα διαδραματίσει αυτό το ρόλο σε διακυβερνητικό επίπεδο.

Η Πρόεδρος ανακοίνωσε τη συμφωνία των 27 για γρήγορη πιστοποίηση των γρήγορων τεστ αντιγόνου σε επίπεδο ΕΕ, που θα επιτρέψει την γρήγορη αναγνώριση των αποτελεσμάτων σε όλα τα ΚΜ. Σημείωσε δε ότι αυτό θα βοηθήσει τα μαζικά τεστς και την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στην εσωτερική αγορά.

Συμφωνία για εφαρμογές εντοπισμού επιβατών

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αναφέρθηκε και στη συμφωνία για διασύνδεση εφαρμογών εντοπισμού, αλλά και την πρωτοβουλία της Κομισιόν για κοινή φόρμα εντοπισμού επιβατών, την οποία θα παρουσιάσει τον Νοέμβριο.

“Να φοράτε μάσκα, να αποφεύγετε τα πλήθη, να αποφεύγετε τους κλειστούς χώρους με κακό αερισμό”, συνέστησε η Πρόεδρος.

Τέλος, τόσο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όσο και η Πρόεδρος της Κομισιόν  εξέφρασαν για μια ακόμη φορά την πλήρη αλληλεγγύη των 27 προς τη Γαλλία και την ενότητα όλων ενάντια στο φανατισμό και τη βία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Καγκελάριος της Γερμανίας φέρεται να συνέστησε τους 27 αυστηρότερα μέτρα περιορισμού του ιού στο εσωτερικό, με στόχο να “σωθεί” η σεζόν των Χριστουγέννων, αναγνωρίζοντας ωστόσο την κόπωση των πολιτών.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κ.Μητσοτάκης φέρεται να τοποθετήθηκε επί των εξελίξεων σε σχέση με την ισλαμιστική τρομοκρατία και να δήλωσε ότι η ρητορική Ερντογάν περί σύγκρουσης των πολιτισμών αποτελεί συστημική απειλή για την Ευρώπη πολύ πέραν του στενού πλαισίου της Ανατολικής Μεσογείου.

Σχετικά Άρθρα
%ce%ad%cf%84%cf%83%ce%b9-%ce%b8%ce%b1-%ce%bc%ce%b5%ce%b9%cf%8e%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%ac%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b9%ce%bf%cf%8d0
Έτσι θα μειώσουμε την μετάδοση του ιού σε εσωτερικούς χώρους, όταν δεν μπορούμε να έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα
%ce%b7-%ce%b5%ce%b9%ce%ba%cf%8c%ce%bd%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%83%ce%b5-%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%bf-%ce%b5%cf%800
Η εικόνα της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο – Τα κρούσματα, οι θάνατοι και τα μέτρα
%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%b4%ce%b1%ce%af%ce%b1-%ce%b1%cf%85%ce%be%ce%ac%ce%bd%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%ba%ce%bf0
Ραγδαία αυξάνονται τα περιστατικά κορωνοϊού παγκοσμίως – Ξεπέρασαν το 1εκ. οι θάνατοι από τον ιό
%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%bf-%cf%87%ce%ac%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%ce%bf%cf%81%cf%89%ce%bd%ce%bf%cf%8a%cf%8c-lockdowns-%ce%bc%ce%ad%cf%840
Παγκόσμιο χάος με τον κορωνοϊό – Lockdowns, μέτρα και σύγχυση εν μέσω αύξησης κρουσμάτων
%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%ae-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%89%cf%80%ce%b1%cf%8a%ce%ba%ce%ae-%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b5%cf%84%ce%bf%ce%b9%ce%bc%ce%ac0
Αυτή είναι η ευρωπαϊκή χώρα που ετοιμάζει εμβολιασμούς κατά του ιού – Η εικόνα της πανδημίας στον κόσμο
Αριθμοί ρεκόρ στις μολύνσεις κορωνοϊού σε κάποιες χώρες - Βαρύς ο απολογισμός των νεκρών
Άλλοι δύο νεκροί από κορωνοϊό – Στους 252 ο συνολικός αριθμός των θυμάτων

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του