Ποιες μάσκες απαγορεύτεται να φοράμε γιατί «ψεκάζουν» τον ιό!

Οι συζητήσεις γύρω από το αν πρέπει ή όχι να φοράμε μάσκα εντός κλειστών χώρων έχουν ανάψει για τα καλά. Και αυτό γιατί ενώ στην  αρχή ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ήταν κάθετος πως όχι μόνο δεν προσφέρουν προστασία, αλλά πως είναι και επικίνδυνες αν δεν κάνουμε σωστή χρήση τους, με την πάροδο του χρόνου άλλαξε γνώμη.

Πλέον όλοι αναρωτιόμαστε τι μάσκα πρέπει να φοράμε και πότε και πού. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξήγησε, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (30.04.2020) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ποιες είναι οι μάσκες που πρέπει να φοράμε και κυρίως ποια μάσκα απαγορεύεται!

Ποια μάσκα είναι επικίνδυνη

«Η πάνινη μάσκα είναι καλύτερο από το γυμνό στόμα. Η χειρουργική μάσκα είναι καλύτερη από την πάνινη. Η μάσκα με βαλβίδα, απαγορεύεται» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΙΣ. Και εξήγησε γιατί η μάσκα με βαλβίδα είναι απαγορευτική. Γιατί αυτή δεν πρέπει να τη φοράνε άλλοι πλην γιατρών και νοσηλευτών που ασχολούνται με ασθενείς με κορωνοϊό, καθώς “ψεκάζουν” τον ιό στους γύρω τους!

Όπως χαρακτηριστικά είπε “αν δείτε άνθρωπο με μάσκα με βαλβίδα, 22 μέτρα μακριά, όχι δυο».

Επικίνδυνη όμως χαρακτήρισε τη χρήση ιατρικών μασκών με βαλβίδα από τον γενικό πληθυσμό και ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη χθεσινή ενημέρση, με τον εκνευρισμό του μάλιστα να είναι έκδηλος όσον αφορά στο γιατί τώρα πρέπει υποχρεωτικά να φοράμε μάσκα, ενώ τον Μάρτιο όχι.

Αν δε φοράμε … μάσκα

Ο Αθ. Εξαδάκτυλος έδωσε κι ένα (σοκαριστικό) παράδειγμα για το πως μεταδίδεται ο κορονοϊός αν δεν φοράμε μάσκα. «Αν συναντηθούν δυο άνθρωποι, χωρίς μάσκα, που ο ένας νοσεί και ανταλλάξουν σταγονίδια, η πιθανότητα να κολλήσει είναι 95%. Αν φορούν και οι δυο μάσκες η πιθανότητα είναι 1,5%».

Γιατί προκλήθηκε το μπέρδεμα με τις μάσκες

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου παραδέχτηκε ότι «μπερδέψαμε τον κόσμο με τις μάσκες» και εξήγησε γιατί έγινε αυτό: «Μπερδέψαμε τον κόσμο. Υπήρχαν αντικρουόμενες ανακοινώσεις του ΠΟΥ, που στραβοπάτησε αρκετές φορές», είπε. Και πρόσθεσε πως «ο ΠΙΣ από την 1η Απριλίου είχε πει ότι οι πολίτες σε χώρους συγχρωτισμού καλό είναι να χρησιμοποιούν μάσκα», σημειώνοντας πως ο Σύλλογος δεν άλλαξε ποτέ τη θέση του αυτή.

Σχετικά Άρθρα
«Δώσε λίγο αίμα, σώσε μια ζωή»: Εθελοντική αιμοδοσία στο AVENUE (30/3)
Το Infowoman σάς καλεί σε εθελοντική αιμοδοσία με δράσεις για τα παιδιά (30/03)
Δρ. Λευτέρης Παπανικολάου: Στην LP Clinic χτυπάει η καρδιά των μεταμοσχεύσεων μαλλιών!
Δρ. Λευτέρης Παπανικολάου: Στην LP Clinic χτυπάει η καρδιά των μεταμοσχεύσεων μαλλιών!
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;
Δωρεάν webinar «Φάκελοι Υγείας»: 'Υπνος και Καρδιά
Δωρεάν webinar «Φάκελοι Υγείας»: ‘Υπνος και Καρδιά
Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας: SOS λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης σκόνης στην ατμόσφαιρα
Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας: SOS λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης σκόνης στην ατμόσφαιρα
2ο Συνέδριο Ασθενών: Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα
2ο Συνέδριο Ασθενών: Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του