Αρχική > Tips & Tricks > Κορωνοϊός: Στους πόσους βαθμούς πρέπει να πλένουμε τα ρούχα;

Κορωνοϊός: Στους πόσους βαθμούς πρέπει να πλένουμε τα ρούχα;

Το πλύσιμο των ρούχων σε θερμοκρασία άνω των 56 βαθμών Κελσίου, σκοτώνει όλα τα ίχνη του κορωνοϊού, επιβεβαιώνουν οι ειδικοί που μελετούν τον τρόπο μετάδοσης των ιών.

Η καθηγήτρια Σάκα Στέλτζερ Μπρέιντ, ιολόγος με ειδικότητα στις αναπνευστικές νόσους στο UNSW, που παρακολουθεί στενά την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Αυστραλία, δήλωσε στη Daily Mail ότι το πλύσιμο των ρούχων σε κανονικό πρόγραμμα στο πλυντήριο προκαλεί την αποσύνθεση και τον θάνατο του ιού, πράγμα που σημαίνει ότι είναι απίθανο να κολλήσετε κορωνοϊό από τα ρούχα εάν τα πλένετε ως συνήθως.

Οι 56 βαθμοί Κελσίου είναι η θερμοκρασία στην οποία διασπάται ο κορωνοϊός, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτης της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ιατρικής των ΗΠΑ. Οι ιοί μπορούν να αναπαραχθούν μόνο μέσα σε ένα ζωντανό κύτταρο, δηλαδή έξω από το κύτταρο, και μπορούν είτε να μας μολύνουν είτε να αυτοκαταστραφούν προτού βρουν ένα κύτταρο ξενιστή για να πολλαπλασιαστούν. Το πόσο καιρό ένας ιός επιβιώνει έξω από ένα κύτταρο, ποικίλλει ανάλογα με την επιφάνεια στην οποία βρίσκεται.

Οι κορωνοϊοί ζουν έως 24 ώρες σε μαλακά υφάσματα

Οι ερευνητές του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ έχουν βρει ότι οι κορωνοϊοί μπορούν να ζήσουν μέχρι και 24 ώρες σε πορώδη, μαλακά υφάσματα και για 72 ώρες σε σκληρά, μη πορώδη υλικά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η βλέννα που περιέχεται σε μολυσμένα σταγονίδια αναπνοής απορροφάται σε μαλακά υφάσματα γρηγορότερα από ό,τι σε σκληρές επιφάνειες, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός πεθαίνει στα ρούχα και τα μαξιλάρια, νωρίτερα από ό,τι στην επιφάνεια των τηλεφώνων ή των πόμολων. Αλλά ακόμη κι όταν τα σταγονίδια του κορωνοϊού είναι παρόντα στα ρούχα, μια γρήγορη στροφή στο πλυντήριο θα εξαλείψει κάθε ενεργή λοίμωξη.

Τους ισχυρισμούς αυτούς υποστηρίζει ο καθηγητής Νάιτζελ ΜακΜίλαμ, που μελετά τις αιτίες και τη μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο Griffith του Queensland. Ο καθηγητής δήλωσε ότι δεν χρειάζεται να πλένει ο κόσμος τα ρούχα του περισσότερο ή διαφορετικά από ό,τι συνήθως – με εξαίρεση τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που εκτίθενται σε υψηλές πυκνότητες του ιού και πρέπει να αφήνουν τα ρούχα αλλά και τον ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό έξω από το σπίτι ή την εργασία.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το απορρυπαντικό

«Οποιαδήποτε κανονική πλύση θα κάνει τη δουλειά της εφόσον χρησιμοποιείτε απορρυπαντικό. Οι ιοί αποτελούνται από πρωτεΐνες και λίπη που αποσυντίθενται όταν έρθουν σε επαφή με τα επιφανειοδραστικά και το σαπούνι που υπάρχουν στα τυπικά οικιακά απορρυπαντικά», ανέφερε, προσθέτοντας: «Το θερμό πλύσιμο είναι καλύτερο από το κρύο, αν έχετε την επιλογή, αλλά εφόσον χρησιμοποιείτε απορρυπαντικό, προφυλάσσεστε».