Αρχική > Infohealth > Κορωνοϊός: Πόσες μέρες μπορεί να επιβιώσει στις σόλες των παπουτσιών;

Κορωνοϊός: Πόσες μέρες μπορεί να επιβιώσει στις σόλες των παπουτσιών;

Η προσοχή στους κανόνες υγιεινής μπορεί να προφυλάξει από τη μετάδοση του κορωνοϊού, οπότε η επιμελής καθαριότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Πολλά άρθρα έχουν γραφτεί για το από ποιες επιφάνειες μπορεί να μεταδοθεί ο κορωνοϊός.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να ζήσει στις σόλες των παπουτσιών μέχρι πέντε ημέρες, εάν αυτά έχουν φορεθεί σε πολυσύχναστες περιοχές, όπως σουπερμάρκετ και δημόσιες συγκοινωνίες. Στη σόλα των παπουτσιών μπορεί να υπάρχουν βακτήρια και μύκητες, αλλά και σταγονίδια αναπνοής που μεταφέρονται στον αέρα. Αυτά μπορεί να «προσγειωθούν» οπουδήποτε και στο επάνω μέρος του παπουτσιού, όπως τα κορδόνια.

Γιατί ο κορωνοϊός επιβιώνει στις σόλες

Οι σόλες είναι συνήθως κατασκευασμένες από ανθεκτικά, συνθετικά υλικά όπως καουτσούκ, PVC ή δέρμα, επενδεδυμένα με πλαστικό, τα οποία φέρουν υψηλά επίπεδα βακτηρίων επειδή είναι μη πορώδη, που σημαίνει ότι δεν επιτρέπουν τον αέρα, τα υγρά ή την υγρασία να περάσουν.

Ο Δρ. Γκεόργκεν Νάνος δήλωσε στη Huffington Post της Αυστραλίας ότι η πιθανότητα τα παπούτσια να μεταφέρουν κορωνοϊό αυξάνεται εάν έχουν φορεθεί σε περιοχές με έντονη κίνηση, όπως γραφεία, εμπορικά κέντρα, τρένα, λεωφορεία και αεροδρόμια. Σύμφωνη σε αυτό είναι και η σύμβουλος υγείας στο Μισούρι, Δρ. Μέρι Σμιντ, λέγοντας ότι ο κορωνοϊός φαίνεται να ζει σε συνθετικές επιφάνειες για πέντε ημέρες ή περισσότερο, σύμφωνα με μελέτες σε υλικά που σχετίζονται στενά με τα υφάσματα παπουτσιών σε θερμοκρασία δωματίου.