Αρχική > Infohealth > Κορωνοϊός: Ο Αύγουστος ανησυχεί τους ειδικούς- Τι είναι το φαινόμενο του «παγόβουνου»

Κορωνοϊός: Ο Αύγουστος ανησυχεί τους ειδικούς- Τι είναι το φαινόμενο του «παγόβουνου»

Την ανησυχία του για τον Αύγουστο εξέφρασε ο  λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Πιο συγκεκριμένα  σημείωσε: «Ο Αύγουστος μας ανησυχεί πάρα πολύ. Ήδη έχουν προηγηθεί οι μέρες χαλαρότητας του Ιουλίου και ήδη από αυτές υπάρχει μια αύξηση των κρουσμάτων και τον Αύγουστο υπάρχει το μέγιστο της μετακίνησης για τις καλοκαιρινές διακοπές, υπάρχουν οι συγκεντρώσεις, υπήρξε πρόβλημα με τις συναυλίες, υπάρχει πρόβλημα με τους γάμους καθώς και τις θρησκευτικές συγκεντρώσεις. Πιστεύω πως όλα πρέπει να γίνονται με σύνεση και εμείς να λάβουμε όλα τα προληπτικά μέτρα που απαιτούνται». Και πρόσθεσε ότι «τα καμπανάκια έχουν χτυπήσει εδώ και πολύ καιρό και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αλλά ο Αύγουστος είναι ο μήνας που θα υπάρχει κορύφωση του προβλήματος, γι’ αυτό και πρέπει να υπάρχει κορύφωση της ενημέρωσης και των προληπτικών μέτρων».

Το «φαινόμενο του παγόβουνου»

Παράλληλα, ο λοιμωξιολόγος εξήγησε πως εκτός από τα μέτρα ίσως είναι σκόπιμο να επεκταθούν και οι έλεγχοι στην κοινότητα: «Είναι το φαινόμενο του παγόβουνου που ανακαλύπτουμε την κορυφή του βουνού με τα τεστ τα μοριακά τα οποία υπάρχουν, αλλά από κάτω υπάρχει ένας πληθυσμός ακόμα ο οποίος είναι ασυμπτωματικός και είναι ωφέλιμο και σκόπιμο αυτός να ανευρεθεί και να θεραπευτεί αν χρειάζεται».

Δε φοράμε τη μάσκα σωστά

Μεταξύ άλλων, ο κ. Λαζανάς σημείωσε πως πολλοί δεν φοράνε τη μάσκα σωστά, φοράνε τη μάσκα λάθος, τη βάζουν στο πηγούνι ή όταν θέλουν να τη διορθώσουν την πιάνουν με τα χέρια τους, τονίζοντας πως αυτό είναι λάθος και πως αν θέλουμε να διορθώσουμε τη μάσκα δεν την πιάνουμε ποτέ από το μπροστινό μέρος, την πιάνουμε από τα κορδόνια και με αυτά διορθώνουμε τη μάσκα, γιατί αν η μάσκα μας έχει μολυνθεί από κάποιον που είναι απέναντί μας, αυτόματα μεταφέρουμε τον ιό.