Κορωνοϊός: “Αν έχω νοσήσει, πρέπει να εμβολιαστώ; Δεν έχω ήδη αντισώματα;”

Αναμένοντας τις πρώτες παρτίδες των εμβολίων και στη συνέχεια την εκκίνηση των εμβολιασμών, βλέπουμε ότι πολλοί είναι οι άνθρωποι που έχουν μπερδευτεί και προβληματίζονται σχετικά με το αν πρέπει να εμβολιαστούν εφόσον έχουν νοσήσει από covid-19 ή τα αντισώματα που έχουν αναπτύξει είναι επαρκή και δεν χρειάζεται να μπουν στη διαδικασία του εμβολιασμού.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά αυτό το τελευταίο, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης μάς τόνισε ότι είναι εντελώς διαφορετική η ανοσιακή απάντηση που προέρχεται από τη νόσηση και άλλη αυτή που προέρχεται από το εμβόλιο και σε διαφορετικά σημεία του σώματος.

Σχετικά άρθρα: Ιδρυτής Βiontech: “Η κανονικότητα θα επανέλθει προς το τέλος του καλοκαιριού, αλλά θα είναι “νέα” και διαφορετική από αυτήν που γνωρίζαμε”

Σε ό,τι αφορά την επιλογή εμβολιασμού τώρα, η κυρία Θεοδωρίδου, παιδίατρος-λοιμωξιολόγος και  Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δήλωσε ότι ένα άτομο το οποίο έχει νοσήσει, δεν πρέπει να θεωρείται ότι δεν είναι πλέον επίνοσο και καλό είναι να εμβολιαστεί, η καθηγήτρια Παιδιατρικής κυρία Παπαευαγγέλου πριν από λίγες μέρες δήλωσε ότι οι ασθενείς που έχουν περάσει ήδη κορονοϊό, στις περισσότερες κλινικές μελέτες δεν εμβολιάζονται καθώς θεωρείται κριτήριο αποκλεισμού.

Ποιες είναι οι τελικές οδηγίες για όσους έχουν νοσήσει, έπειτα από την έλευση περισσότερων ημερών και τη δυνατότητα εξέτασης περισσότερων μελετών;

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, απαντώντας στο παραπάνω ερώτημα δήλωσε ότι τα πλαίσια στα οποία διεξάγονται οι κλινικές μελέτες είναι πολύ αυστηρά. Ένα κριτήριο αποκλεισμού σε μια κλινική μελέτη δεν σημαίνει ότι δεν θα εμβολιαστεί κάποιος, απλά θέλουμε να γνωρίζουμε  ποια είναι η επίδραση των εμβολίων σε άτομα που δεν μολύνθηκαν ποτέ, γιατί αυτό αποτελεί ένα όπως το λέμε συγχυτικό παράγοντα. Έναν παράγοντα που μπορεί να αλλοιώσει το αποτέλεσμα της μελέτης του εμβολίου.

Αυτό που είπε η κυρία Θεοδωρίδου, οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί στο παρελθόν, υπάρχουν ενδείξεις ότι μολύνθηκαν, εννοείται ότι συμπεριλαμβάνονται κανονικά στο σχέδιο, χωρίς να αλλοιώνει αυτή η γνώση τον προγραμματισμό  που υπάρχει.

Για παράδειγμα, ένας ηλικιωμένος που έχει μολυνθεί, θα εμβολιαστεί στη σειρά του όπως προβλέπεται με βάση το σχέδιο του εμβολιασμού. Το ίδιο και οι υγειονομικοί και το ίδιο όλος ο κόσμος.

Άρα λοιπόν, το γεγονός ότι κάποιος μολύνθηκε στο παρελθόν δεν σημαίνει ότι δεν θα εμβολιαστεί, σημαίνει ότι θα εμβολιαστεί κανονικά στη σειρά του.

Σχετικά Άρθρα
«Δώσε λίγο αίμα, σώσε μια ζωή»: Εθελοντική αιμοδοσία στο AVENUE (30/3)
Το Infowoman σάς καλεί σε εθελοντική αιμοδοσία με δράσεις για τα παιδιά (30/03)
Δρ. Λευτέρης Παπανικολάου: Στην LP Clinic χτυπάει η καρδιά των μεταμοσχεύσεων μαλλιών!
Δρ. Λευτέρης Παπανικολάου: Στην LP Clinic χτυπάει η καρδιά των μεταμοσχεύσεων μαλλιών!
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;
Δωρεάν webinar «Φάκελοι Υγείας»: 'Υπνος και Καρδιά
Δωρεάν webinar «Φάκελοι Υγείας»: ‘Υπνος και Καρδιά
Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας: SOS λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης σκόνης στην ατμόσφαιρα
Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας: SOS λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης σκόνης στην ατμόσφαιρα
2ο Συνέδριο Ασθενών: Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα
2ο Συνέδριο Ασθενών: Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του