Αρχική > Featured > Κοροναϊός: Μπορεί να μεταδοθεί από τις χειρολαβές; 10+1 απαντήσεις

Κοροναϊός: Μπορεί να μεταδοθεί από τις χειρολαβές; 10+1 απαντήσεις

Μέχρι σήμερα έχουν εκδηλωθεί πάνω από 43.000 κρούσματα του νέου κοροναϊού, ενώ ο ΠΟΫ τόνισε ότι η επιδημία αποτελεί πλέον «πολύ σοβαρή απειλή και για τον υπόλοιπο κόσμο». Η ασθένεια έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων αρκετών χωρών της Ευρώπης.
Οι απορίες του κόσμου σχετικά με τον ιό είναι πολλές. Ομάδα ειδικών από τη Βρετανία αναλαμβάνει να απαντήσει σε αυτές:

Μπορεί ο κοροναϊός να μεταδοθεί από αντικείμενα όπως οι χειρολαβές και πόσο καιρό επιβιώνει πάνω σε αυτά;

 
Εάν κάποιος μολυνθεί από τον ιό και στη συνέχεια βήξει στο χέρι του και έπειτα αγγίξει κάτι, αυτή η επιφάνεια μπορεί να μολυνθεί. Οι χειρολαβές αποτελούν καλό παράδειγμα μιας επιφάνειας που μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο μετάδοσης του ιού.
Δεν είναι ακόμα γνωστό πόσο καιρό θα μπορούσε ο νέος κοροναϊός να ζήσει σε τέτοιες επιφάνειες. Οι ειδικοί υποψιάζονται ότι είναι μερικές ώρες παρά ημέρες αλλά αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι να πλένετε τακτικά τα χέρια σας για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης και μετάδοσης του ιού.

Το κλίμα και η θερμοκρασία επηρεάζουν τη μετάδοση του κοροναϊού;

Έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε για τον ιό αυτό. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι εποχιακές μεταβολές της θερμοκρασίας θα επηρεάσουν την εξάπλωσή της.
Κάποιοι άλλοι ιοί, όπως η γρίπη, ακολουθούν ένα εποχιακό πρότυπο, που κορυφώνεται σε ψυχρότερους μήνες. Υπάρχει κάποια έρευνα που υποδηλώνει ότι το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (Mers) – ένας άλλος ιός από την ίδια οικογένεια με τον κοροναϊό – επηρεάζεται από τις κλιματικές συνθήκες, και φαίνεται πως εμφανίζεται ελάχιστα πιο συχνά κατά τους θερμότερους μήνες.
Μπορεί να κολλήσετε τον ιό από τρόφιμα που παρασκευάστηκαν από μολυσμένο άτομο;
Κάποιος που έχει προσβληθεί από κοροναϊό θα μπορούσε ενδεχομένως να μεταβιβάσει τον ιό σε κάποιον άλλον εάν δεν έχει ακολουθήσει όλες τις συνθήκες υγιεινής. Ο κοροναϊός μπορεί να εξαπλωθεί με σταγονίδια βήχα στα χέρια. Πλένοντας τα χέρια σας πριν πιάσετε το φαγητό μπορείτε να σταματήσετε την εξάπλωση των μικροβίων.

Εάν νοσήσετε από κορωναϊό και αναρρώσετε, τότε θα έχετε ανοσία;

Όταν οι άνθρωποι ανακτούν από μια λοίμωξη, στον οργανισμό τους υπάρχει η μνήμη για το πώς να την καταπολεμήσουν σε περίπτωση που τη “συναντήσουν” ξανά. Αυτή η ανοσία δεν είναι πάντοτε μακράς διαρκείας ή εντελώς αποτελεσματική και μπορεί να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου. Δεν είναι γνωστό πόσο μπορεί να διαρκέσει η ανοσία μετά τη μόλυνση.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ του κοροναϊού και της γρίπης;

Ο κορωναϊός και η γρίπη μοιράζονται πολλά παρόμοια συμπτώματα, καθιστώντας δύσκολη τη διάγνωση χωρίς τη λήψη τεστ. Τα κύρια συμπτώματα του κορωναϊού είναι ο πυρετός και ο βήχας. Η γρίπη έχει συνήθως και άλλα συμπτώματα, όπως μυϊκούς πόνους και πονόλαιμο, ενώ οι ασθενείς με κοροναϊό μπορεί να αισθάνονται ότι δεν μπορούν να αναπνεύσουν.
Όποιος υποψιάζεται ότι μπορεί να έχει κολλήσει κοροαϊό, επειδή ήρθε σε επαφή με άλλο μολυσμένο άτομο ή έχει ταξιδέψει σε μια περιοχή όπου κυκλοφορεί ο ιός, θα πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό του.

Είναι μια μάσκα προσώπου χρήσιμη κατά του ιού και πόσο συχνά πρέπει να αντικαθίσταται;

Υπάρχουν πολύ λίγες ενδείξεις ότι οι μάσκες προσώπου κάνουν τη διαφορά. Οι ειδικοί λένε ότι η καλή υγιεινή – όπως το πλύσιμο των χεριών- είναι πολύ πιο αποτελεσματική.

Μπορεί ο κοροναϊός να μεταδοθεί σεξουαλικά;

Δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσον πρόκειται για μια οδό μετάδοσης που θα πρέπει να μας ανησυχεί. Προς το παρόν, ο βήχας και το φτέρνισμα θεωρούνται η κύρια πηγή διάδοσης.

Ποια είναι η περίοδος επώασης για τον κοροναϊό;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η περίοδος επώασης, που είναι ο χρόνος πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, κυμαίνεται από δύο έως δέκα ημέρες.

Οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από κοροναϊό θα γίνουν απολύτως καλά;

Ναί. Πολλοί από αυτούς που προσβάλλονται από τον ιό θα βιώσουν μόνο ήπια συμπτώματα και οι περισσότεροι αναμένεται να ανακάμψουν πλήρως.
Ωστόσο, μπορεί να δημιουργήσει ιδιαίτερο κίνδυνο για ηλικιωμένους και για εκείνους με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος ή με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα.
Εμπειρογνώμονας από την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστεί μια εβδομάδα για να ανακάμψει κανείς από ήπια συμπτώματα κοροναϊού.

Μπορεί ο κορωναϊός να μεταφερθεί μέσω αντικειμένων που αγοράστηκαν από το Wuhan και ταχυδρομήθηκε σε άλλη χώρα;

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για κίνδυνο. Ορισμένες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του κοροναϊού, μπορούν να εξαπλωθούν μέσω επιφανειών μολυσμένων από ανθρώπους που βήχουν ή φταρνίζονται πάνω τους, αλλά πιστεύεται ότι ο ιός δεν επιβιώνει για πολύ. Κάτι που έχει σταλεί μέσω ταχυδρομείου είναι απίθανο να μολυνθεί από τη στιγμή που φθάνει στον προορισμό του.

Υπάρχει κάποιος λόγος για την εμφάνιση περισσότερων ιών από την Κίνα;

Ναι – Μεγάλοι πληθυσμοί ανθρώπων που ζουν κοντά σε ζώα.
Πληροφορίες από το BBC