Αρχική > Featured > Κοροναϊός: Δες τι πρέπει να προσέξεις αν πηγαίνεις στο γυμναστήριο

Κοροναϊός: Δες τι πρέπει να προσέξεις αν πηγαίνεις στο γυμναστήριο

Καθώς η εξάπλωση του κοροναϊού συνεχίζεται και σύμφωνα με τα μέτρα της Κυβέρνησης που ανακοινώθηκαν χθες, ακυρώνονται συνέδρια και σχολικές εκδρομές, ενώ οι αθλητικές εκδηλώσεις θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

Όλα αυτά σας κάνουν να αναρωτιέστε αν θα πρέπει να αποφεύγετε τους δημόσιους χώρους, όπως το γυμναστήριο, όπου μοιράζεστε εξοπλισμό και έρχεστε σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Ο Dr John Whyte, MD, MPH, μάς λέει πόσο πρέπει να ανησυχούμε για τον κοροναϊό στο γυμναστήριο και αν είναι καλύτερα να μείνουμε στο σπίτι παρά να θέσουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο.

Είναι ασφαλές το γυμναστήριο αυτή την περίοδο;

«Το γυμναστήριο, όπως και άλλοι δημόσιοι χώροι, είναι ασφαλείς για όσο διάστημα παίρνετε προφυλάξεις», αναφέρει ο Dr. Whyte. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο κοροναϊός είναι εξαπλώνεται κυρίως μέσω της άμεσης επαφής με σταγονίδια αναπνοής, τα οποία απελευθερώνονται όταν φτερνίζεστε και βήχετε. Είναι λιγότερο πιθανό (αν και είναι ακόμα πιθανό) ότι θα κολλήσετε κοροναϊό αγγίζοντας μια μολυσμένη επιφάνεια. Με άλλα λόγια, έχετε λιγότερες πιθανότητες να κολλήσετε τον ιό χρησιμοποιώντας τα μηχανήματα στο γυμναστήριο παρά αν στέκεστε κοντά σε κάποιον που φτερνίζετε και βήχει.

Αν δεν υπάρχει πλήρης καραντίνα στην περιοχή σας, ίσως δεν υπάρχει ακόμα πρόβλημα να πάτε στο γυμναστήριο”, εξηγεί ο Dr Whyte. Πολλά γυμναστήρια χρησιμοποιούν ειδικά καθαριστικά για την απολύμανση του εξοπλισμού. Καλέστε στο γυμναστήριο για να δείτε τι προφυλάξεις παίρνουν και ποιες είναι οι συστάσεις τους για το αν πρέπει να παραμείνετε στο σπίτι ή όχι.

Μπορώ να κολλήσω μέσω του ιδρώτα;

Σύμφωνα με τον Dr Whyte, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο Covid-19 μεταδίδεται μέσω του ιδρώτα. «Είναι ένας ιός της αναπνευστικής οδού, οπότε οι πνεύμονες είναι τα όργανα όπου ο ιός επιτίθετα. Ο ιδρώτας δεν περιέχει σταγονίδια του αναπνευστικού συστήματος, οπότε δεν υπάρχουν πεποιθήσεις ότι αποτελεί πηγή του ιού». Για την πρόληψη του κοροναϊού καθώς και για λόγους προσωπικής υγιεινής, θα πρέπει να σκουπίζουμε τα στρώματα και άλλον εξοπλισμό του γυμναστηρίου με αντισηπτικό gel ή μαντηλάκια πριν και μετά τη χρήση.

Πώς θα παραμείνω ασφαλής στο γυμναστήριο;

Προφυλάξεις που πρέπει να λάβετε στο γυμναστήριο κατά τη διάρκεια της εξάπλωσης του κοροναϊού:

  • Αποφύγετε τους ανθρώπους που φτερνίζονται ή βήχουν.
  • Μείνετε σε απόσταση 6 μέτρων από τους άλλους ανθρώπους.
  • Πλένετε συχνά τα χέρια σας και τουλάχιστον για 20 δευτερόλεπτα.
  • Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας. Αν χρειαστεί να σκουπίσετε τον ιδρώτα σας, χρησιμοποιήστε πετσέτες μίας χρήσης και στη συνέχεια πλύνετε τα χέρια σας.
  • Σκουπίστε τον εξοπλισμό με αντισηπτικό πριν και μετά τη χρήση.
  • Καθίστε πάνω σε μια πετσέτα.
  • Κάνετε ένα ντους μετά την προπόνηση στο γυμναστήριο.