Αρχική > Featured > Κοιτάξτε προσεκτικά τα πόδια σας και δείτε τι αποκαλύπτουν για την υγεία σας

Κοιτάξτε προσεκτικά τα πόδια σας και δείτε τι αποκαλύπτουν για την υγεία σας

Δεν είναι γνωστό, αλλά τα πόδια μας είναι εκπληκτικά διαγνωστικά εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αναζητήσουμε τα σημάδια που ενδεχομένως αποκαλύπτουν διάφορα προβλήματα υγείας.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς γιατρός για να καταλάβει τι λένε τα πόδια για την υγεία του. Παρακάτω μπορείτε να δείτε μια λίστα με προειδοποιητικά σημάδια ή συμπτώματα στα πόδια σας, τα οποία μπορεί να είναι ανησυχητικοί δείκτες για τη γενικότερη υγεία σας.

  1. Μούδιασμα

Η νευροπάθεια είναι μια από τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές του διαβήτη που επηρεάζει τα νεύρα. Τα νεύρα μας είναι υπεύθυνα για την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος, τα οποία ενεργοποιούν τις αισθήσεις και μας δίνουν τη δυνατότητα να αγγίζουμε, να αισθανόμαστε, να βλέπουμε, να ακούμε και να κινούμαστε. Επομένως, εάν τα νεύρα αυτά καταστραφούν, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε διάφορα μέρη του σώματος. Η νευροπάθεια είναι αποτέλεσμα υψηλών επιπέδων γλυκόζης του αίματος, τα οποία βλάπτουν τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τα νεύρα. Αυτό στη συνέχεια εμποδίζει τα θρεπτικά συστατικά να φτάσουν στα αιμοφόρα αγγεία, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση των νευρικών ινών.

2. Κίτρινα νύχια

Τα κίτρινα νύχια είναι σημάδι μυκητιασικής λοίμωξης. Η κακή υγιεινή είναι μία από τις κύριες αιτίες των μυκητιασικών λοιμώξεων στα νύχια. Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται συνήθως από προσωπικές συνήθειες, όπως παπούτσια κατασκευασμένα από υλικά που δεν αφήνουν το πόδι να αναπνεύσει. Εάν πιστεύετε ότι έχετε λοίμωξη, μιλήστε στο γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές θεραπείας.

3. Κρύα πόδια

Ακόμα κι αν τα κρύα πόδια είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, αν έχετε κρύα πόδια για χωρίς ιδιαίτερο λόγο, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς. Η χαμηλή δραστηριότητα του θυρεοειδούς μπορεί να συσχετιστεί με υπερβολική ομοκυστεΐνη -ένα αμινοξύ που συνδέεται με καρδιακές παθήσεις, κακή κυκλοφορία του αίματος και πολύ άκαμπτο αγγειακό σύστημα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που μεταφέρονται στα αιμοφόρα αγγεία δεν φτάνουν στα άκρα τόσο συχνά. Η έλλειψη της κυκλοφορίας του αίματος στα άκρα, όπως τα χέρια και τα πόδια, μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως χρόνια μυκητιασική λοίμωξη.

4. Κοιλονυχία ή βυθισμένα νύχια

Η κοιλονυχία είναι μια ασθένεια κατά την οποία τα νύχια είναι ασυνήθιστα λεπτά και χάνουν την κυρτότητα τους. Αυτή η κατάσταση σχετίζεται με ανεπάρκεια σιδήρου, γνωστή και ως αναιμία, η οποία είναι η συνηθέστερη διαταραχή του αίματος στον κόσμο. Όταν η έλλειψη σιδήρου παραμένει χωρίς έλεγχο, μπορεί να προκαλέσει μια σειρά πρόσθετων προβλημάτων υγείας όπως κόπωση, χλωμό δέρμα, δύσπνοια και θωρακικό άλγος, ζάλη, πονοκεφάλους κ.ά.

5. Κόκκινα πέλματα

Αν παρατηρήσετε ότι τα πέλματα των ποδιών σας γίνονται κόκκινα, πονάνε ή μουδιάζουν, τότε αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι φλεβικής θρόμβωσης. Μπορεί να προκαλέσει πόνο και πρήξιμο στα πόδια και να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως πνευμονική εμβολή που μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή αν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Η θρόμβωση των φλεβών συνήθως συμβαίνει σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, αλλά το οικογενειακό ιστορικό της νόσου και ορισμένες επιλογές τρόπου ζωής μπορεί να την προκαλέσουν νωρίτερα.