Ψυχεδελικές, με περιστροφικές κινήσεις, συναρπαστικές. Οι γεμάτες συναίσθημα, αλλά και καλλιτεχνικά άρτιες χορευτικές παραστάσεις του Ιάπωνα χορευτή σε αναπηρικό αμαξίδιο, Κέντα Καμπάρα, δεν αφήνουν περιθώρια για πολλά λόγια.
Γεννήθηκε με δισχιδή ράχη – spina bifida- μία σπάνια γενετική ανωμαλία, που παραλύει το κάτω μέρος του σώματος.
Όνειρό του τώρα είναι να χορέψει στις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, που αναβλήθηκαν για το καλοκαίρι του 2021, ελέω κορωνοϊού. Αυτό που επιθυμεί είναι να στείλει ένα μήνυμα προς όλους τους ανθρώπους με αναπηρίες: Δεν είναι ντροπή να είσαι διαφορετικός.
«Εάν δεν μπορείς να περπατήσεις με τα πόδια σου, είναι Οκ να το κάνεις με τα χέρια σου. Εάν θέλεις να κάνεις κάτι και δεν μπορείς, δεν είναι λάθος να βρεις έναν άλλον τρόπο», λέει στο Reuters ο 34χρονος Καμπάρα, ο οποίος μάλιστα είναι μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών και πατέρας ενός δίχρονου κοριτσιού.
«Στις μέρες μας ο κόσμος χρησιμοποιεί τη λέξη διαφορετικότητα, όμως πολύ λίγοι είναι αυτοί που την έχουν βιώσει. Θα ήθελα οι άνθρωποι να καταλάβουν βλέποντάς με να χορεύω ότι είναι κάτι το ανεκτίμητο, καθώς το σώμα μου είναι διαφορετικό. Κι αυτό έχει ενδιαφέρον. Τότε θα γίνει μία μεγάλη πρόκληση η αποδοχή των διαφορών του άλλου ανθρώπου. Επίσης, θέλω να τους κάνω να σκεφτούν: Ουάου, είναι cool!», προσθέτει.
«’Ηταν ένα μεγάλο σοκ για μένα, θυμάμαι ότι έκλαιγα»
Ο Καμπάρα φοιτούσε στην τρίτη τάξη του δημοτικού στην πόλη Κόμπε, όταν η μητέρα του τού είπε ότι δεν θα μπορέσει να περπατήσει ξανά.
«’Ηταν ένα τεράστιο σοκ και θυμάμαι ότι έκλαιγα. Όμως ήταν και η πρόκληση του να σκεφτώ πώς μπορώ να αντιμετωπίσω την αναπηρία μου και να βρω διαφορετικούς τρόπους να πετύχω τους στόχους μου.
Το πάνω μέρος του σώματος του Κέντα είναι καλογυμνασμένο, καθώς τα χέρια του ήταν αυτά που τον βοηθούσαν να κινείται από την παιδική του ηλικία. Ξεκίνησε να χορεύω μόλις πριν από πέντε χρόνια και λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα έδωσε παράσταση στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016.
Αυτοδίδακτος, ο Καμπάρα στο ρεπερτόριό του περιλαμβάνει στάσεις με τα χέρια στο καροτσάκι του, ελικοειδείς κινήσεις και περιστροφές πάνω στο αμαξίδιό του, προσδίδοντας μία ακροβατική, συναρπαστική γεύση στις παραστάσεις του.
«Είχα ήδη αποδεχθεί την αναπηρία μου προτού ξεκινήσω να χορεύω, συνεπώς δεν μπορώ να πω ότι αυτό με έσωσε. Όμως, πριν ξεκινήσω να χορεύω, συχνά ένιωθα ότι το αμαξίδιό μου ασήκωτο στην καθημερινότητά μου. Αλλά όταν ξεκίνησα να χορεύω, ένιωσα ότι ήταν μοναδικό», αναφέρει ο Καμπάρα.
Αν και για μεγάλο χρονικό διάστημα έτεινε να κρύβει τα παράλυτα πόδια του από ντροπή, αυτό άλλαξε όταν ξεκίνησε να χοεύει. «Αυτό που έπρεπε να κρύβω τόσο καιρό έγινε κάτι μοναδικό που κινητοποιεί τις καρδιές των ανθρώπων», προσθέτει.
Japanese wheelchair dancer Kenta Kambara, who has already performed at the Rio Paralympics closing ceremony, is now aiming to perform at the Tokyo 2020 Paralympics https://t.co/qaHkqEFLIi pic.twitter.com/nGNxQpdCEv
— Reuters (@Reuters) March 11, 2020
Κάνει διαλέξεις σε σχολεία
Ο Καμπάρα είναι ένα ανήσυχο πνεύμα. Εκτός από τις παραστάσεις του, κάνει διαλέξεις και εμφανίσεις σε σχολεία, με τους μαθητές να τον παρακολουθούν εκστασιασμένοι.
«Θεωρώ ότι είναι εκπληκτικό κάποιος που έχει γεννηθεί με αναπηρία να μπορεί να χορεύει με τέτοια ένταση. Πριν πίστευα ότι το να βρίσκεται κάποιος σε αμαξίδιο είναι πολύ σκληρό. Τώρα πιστεύω ότι η ζωή με αμαξίδιο μπορεί να γίνει διασκεδαστικά», ανέφερε μία 8χρονη μαθήτρια που παρακολούθησε από κοντά τον Καμπάρα.
«Θέλω να περάσω μηνύματα»
Εκτός από τις τελετές έναρξης και λήξεις των Παραολυμπιακών Αγώνων, ο Καμπάρα έχει ένα ακόμη όνειρο. Να χορέψει και στην τελετή λήξης των κανονικών Ολυμπιακών Αγώνων, προκειμένου να εξιτάρει το ενδιαφέρον του κόσμου για τους Παραολυμπιακούς που ακολουθούν.
«Δεν θα έπρεπε να υπάρχει διαχωρισμός, ότι επειδή δηλαδή είσαι ανάπηρος θα πρέπει μόνο να δώσεις παράσταση στους Παραολυμπιακούς», σημειώνει ο χορευτής.
Πηγή: Reuters / The Wider Image
Google News