Αρχική > Celebrities > Κατερίνα Παπουτσάκη: Αποκάλυψε ότι πάσχει από τη νόσο του Crohn – Δείτε τα συμπτώματα

Κατερίνα Παπουτσάκη: Αποκάλυψε ότι πάσχει από τη νόσο του Crohn – Δείτε τα συμπτώματα

Καλεσμένη στην εκπομπή Thrive με τη Ζέτα Δούκα βρέθηκε η Κατερίνα Παπουτσάκη, η οποία μεταξύ άλλων αποκάλυψε το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια. Η ηθοποιός μίλησε για την περίοδο που υποδυόταν την Αλίκη Βουγιουκλάκη στη σειρά «Έχω ένα μυστικό» και τη νόσο του Crohn που… κληρονόμησε εξαιτίας του υπερβολικού στρες που βίωσε.

«Γενικά πηγαίνει κι έρχεται αυτό, έχει να κάνει κυρίως με την ψυχολογία. Αυτό προέκυψε τότε με την “Αλίκη” και το ζόρισμα αυτό που είχα υποστεί και ήταν μια τραυματική περίοδος της ζωής μου. Και όταν τελείωσε όλη αυτή η άσχημη περίοδος, σταδιακά άρχισε να φτιάχνει αυτό το πράγμα, οπότε ήταν ξεκάθαρα ψυχοσωματικό. Όταν βρεθώ σε καταστάσεις δύσκολες και στρεσογόνες, τότε ξαφνικά ξαναβγαίνει αυτό και όταν περάσει αυτή η περίοδος, μειώνεται.

Είναι κάτι που με βασανίζει και με ταλαιπωρεί και διατροφικά γιατί δεν μπορώ να φάω ακριβώς αυτά που θα ήθελα γιατί δεν μπορεί να το υποστηρίξει το σώμα μου, έχω πρηξίματα, πόνους…», ανέφερε η ηθοποιός.

Τι είναι η νόσος του Crohn

H νόσος του Crohn είναι μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου άγνωστης αιτιολογίας, η οποία προκαλεί φλεγμονή του βλεννογόνου και αφορά σε όλο το τοίχωμα του εντέρου, οδηγώντας σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Νεοϋορκέζου γιατρού Burrill Crohn, ο οποίος παρουσίασε το 1932 μαζί με τους συνεργάτες του μια σειρά ασθενών με αυτή την πάθηση. Μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του γαστρεντερικού σωλήνα από το στόμα ως τον πρωκτό, προκαλώντας μια ευρεία ποικιλία συμπτωμάτων.

Προκαλεί κυρίως κοιλιακό άλγος, διάρροια (η οποία μπορεί να είναι αιματηρή στη χειρότερη περίπτωσή του), εμετό ή απώλεια βάρους. Επιπλέον μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές εκτός του γαστρεντερικού σωλήνα, όπως εξανθήματα στο δέρμα, αρθρίτιδα, φλεγμονή στον οφθαλμό, κόπωση και έλλειψη συγκέντρωσης. Η νόσος του Crohn προκαλείται από αλληλεπιδράσεις μεταξύ περιβαλλοντικών, ανοσολογικών και βακτηριακών παραγόντων σε γενετικά ευαίσθητα άτομα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια χρόνια φλεγμονώδη διαταραχή, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο γαστρεντερικό σωλήνα.

Δείτε το βίντεο: