Beef and Chestnut Stew

Είναι κατ’εξοχήν χειμωνιάτικος ξηρός καρπός! Όποτε ακούμε το όνομά του στο μυαλό μας έρχονται εικόνες με τζάκια και ξυλόσομπές στο σπίτι μας στο χωριό! Ας δούμε πώς μπορούμε να φάμε σε ένα από τα πιο αγαπημένα και μπελαλίδικα φαγητά!

Το κάστανο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και αποδίδει πολύ λιγότερες θερμίδες. Μπορεί να καταναλωθεί από διαβητικά άτομα αφού δεν προκαλεί απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα, αφού είναι πηγή σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών. Ενώ δεν περιέχει χοληστερόλη και είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Οι αντιοξειδωτικές ενώσεις του   (πχ ρετινόλη ,βιταμίνη C και Ε) αναστέλλουν  τη διαδικασία της οξείδωσης και καταπολεμούν τις επιβλαβείς ελεύθερες  ρίζες. Μέσω αυτού του μηχανισμού προλαμβάνονται χρόνια νοσήματα όπως καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά επεισόδια, καρκίνος, νόσος Alzheimer, ρευματοειδής αρθρίτιδα, και καταρράκτης. Οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στον κορεσμό, μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και χαρίζουν υγιές πεπτικό σύστημα. Επίσης περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, Β6 και φυλλικό οξύ. Οι συγκεκριμένες βιταμίνες είναι απαραίτητες  για  την εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού  και του νευρικού συστήματος.


Το κάστανο αξίζει να ενταχθεί στο διατροφικό σας πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Για δεκατιανό ή απογευματινό ένα φρούτο και πέντε κάστανα (ωμά, ψητά, βρασμένα) μπορούν να αποτελέσουν ένα θρεπτικό μικρογεύμα  για  τα  παιδιά στο σχολείο, αλλά και  για τους ενήλικες!

Υλικά:

1 κιλό μοσχάρι σπάλα κομμένο σε μερίδες

1 κρεμμύδι σε φέτες

1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο

½ κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου

1 ποτήρι του νερού κόκκινο κρασί

1 ποτηράκι χυμό ντομάτας

3 φύλλα δάφνης, ξύλο κανέλλας

2-3 κόκκους μπαχάρι

1 κιλό κάστανα βρασμένα ή ψημένα και ξεφλουδισμένα

Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση: Μαρινάρουμε τα κομμάτια του κρέατος με το κρασί, τα φύλλα δάφνης το μπαχάρι, το κρεμμύδι το στραγγίζουμε και το σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο. Σβήνουμε με τη μαρινάδα που έχουμε κρατήσει και προσθέτουμε την ντομάτα. Ρίχνουμε ζεστό νερό και το αφήνουμε να βράσει για μία ώρα. Στη συνέχεια και αφού μαλακώσει το κρέας, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια καθαρισμένα και ζεματισμένα και βράζουμε , μέχρι να δέσει η σάλτσα. Στο τέλος βάζουμε τα κάστανα, το αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις και το κατεβάζουμε. Σερβίρετε με ρύζι πιλάφι ή πατάτες τηγανιτές.

Tip: Για να πάρει το κρέας όλες τις μυρωδιές και τα αρώματα από τη μαρινάδα, μπορείτε να κάνετε τη διαδικασία της από το προηγούμενο βράδυ!

 

από sstrempa