Αρχική > Infohealth > «Καμπανάκι» καθηγητή Εξαδάκτυλου: Μπορεί να δούμε μέχρι και 600 κρούσματα την ημέρα

«Καμπανάκι» καθηγητή Εξαδάκτυλου: Μπορεί να δούμε μέχρι και 600 κρούσματα την ημέρα

Στο ενδεχόμενο να καταγραφούν μέχρι και 600 κρούσματα την ημέρα, αν συνεχιστεί έτσι ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Παράλληλα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Εξαδάκτυλος, επεσήμανε την ανάγκη να τηρούνται με συνέπεια τα μέτρα που έχουν ληφθεί, προκειμένου να μειωθεί ο ρυθμός μετάδοσης του κορωνοϊού.

«Για εμάς (τους επιστήμονες) συναγερμός έχει σημάνει εδώ και εβδομάδες, τουλάχιστον από τις 10 Ιουλίου. Σε αναντιστοιχία με τους αριθμούς που βλέπαμε τότε, που ήταν γύρω στα 35-40 κρούσματα την ημέρα, αλλά και τη γενικότερη διάθεση που επικρατούσε. Πρέπει να δράσουμε άμεσα όλοι μαζί με συνέπεια και συνέχεια για να δούμε μετά από μερικές εβδομάδες, όχι 2 και 3, περισσότερες, τα νούμερα να κάμπτονται. Μπορεί να δούμε μέχρι και 600 κρούσματα την ημέρα. Και βεβαίως όταν αυτό θα το δούμε μετά από μερικούς μήνες, που δε θα είναι το κατακαλόκαιρο που γυρνάνε όλοι σε ανοιχτούς χώρους, θα συνοδεύεται και από μεγάλο αριθμό βαριά νοσούντων ή ανθρώπων που θα είναι στις ΜΕΘ και θα δίνουν σκληρή μάχη. Ήδη αυξάνονται τα βαριά περιστατικά, πριν από 2-3 εβδομάδες δεν είχαμε στις κλινικές νοσηλευόμενους και τώρα είναι γεμάτες και έχουν ανοίξει κλινικές που είχαν κλείσει και οι άνθρωποι που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ έχουν αυξηθεί αισθητά. Από εκεί που ήταν μονοψήφιος αριθμός, τώρα είναι διψήφιος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως υπογράμμισε, οι επιστήμονες ζητούν τρία πράγματα: Να φορά ο κόσμος μάσκες, να αποφεύγονται οι συναθροίσεις, να τηρούνται οι αποστάσεις και να εφαρμόζεται σχολαστική υγιεινή των χεριών σημειώνοντας ότι «το τελευταίο είναι το μόνο που έχουμε πετύχει. Τα υπόλοιπα τρία αν τηρηθούν θα διακοπεί ο ρυθμός μετάδοσης του ιού».

Διαβάστε επίσης:

Εξαδάκτυλος: Βαριές νοσηλείες αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα – Μπροστά μας τα δύσκολα

Δυσάρεστα νέα από τον δρ Φαούτσι για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Κορωνοϊός: Πόσο αποτελεσματικά είναι μαντήλια και μπαντάνες στο πρόσωπο