Κι όμως. Η μυωπία και η πρεσβυωπία διορθώνται – χωρίς λέιζερ

Οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι τα συμπτώματα στο σώμα είναι εφικτό να θεραπευτούν αλλά όταν η συζήτηση φτάνει στην όραση, τότε σχεδόν οι πάντες πιστεύουν πως δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να βελτιωθεί η όρασή τους εκτός και αν φορέσουν γυαλιά, φακούς επαφής ή αν κάνουν τη γνωστή επέμβαση λέιζερ.

Τα μάτια θεωρείται πως είναι τα παράθυρα της ψυχής μας. Γι’ αυτό και θα έλεγα ότι η όραση δεν είναι μόνο μια υλική διαδικασία που εμπεριέχει την οξύνοια, αλλά μια πολυδιάστατη λειτουργία που επηρεάζει και επηρεάζεται από τη συναισθηματική και την πνευματική μας κατάσταση.

Όλα τα άτομα που εμφανίζουν μυωπία έχουν κάτι κοινό στην προσωπικότητά τους. Δεν είναι περίεργο που, συνήθως, παρουσιάζεται στην παιδική μας ηλικία όταν έχουμε ξεκινήσει το σχολείο. Σ’ αυτή την περίπτωση, στο παιδί ενδέχεται να μην του αρέσει ο δάσκαλος ή η δασκάλα ή είναι πιθανό να έχει κάποιο πρόβλημα με κάποιο συμμαθητή ή συμμαθήτριά του. Δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά κάνει ότι δεν το βλέπει. Οι γονείς το πηγαίνουν στον οφθαλμίατρο, του βάζουν γυαλιά και βλέπει πάλι καθαρά. Όμως, το παιδί συνεχίζει να έχει τα ίδια προβλήματα στο σχολείο και συνεχίζει να μην θέλει να κάνει τίποτε για να τα λύσει με αποτέλεσμα η μυωπία του να μεγαλώνει. Αυτός ο κύκλος δεν θα σταματήσει παρά μόνο αν το παιδί ή ο ενήλικας πλέον κάνει κάτι για τη λύση του, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ν’ απομακρυνθεί από κάποια άτομα. Γι’ αυτό και στην ηλικία των 18-20 ετών, δεν αυξάνεται άλλο ο βαθμός μυωπίας.

Όπως γράφει ο Μάρτιν Μπρόφμαν, η κατάσταση της φυσικής μας όρασης αντανακλά τη νοοτροπία μας. Τα άτομα με μυωπία διακρίνουν καλύτερα τα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά τους, σε σχέση με όσα βρίσκονται μακριά τους. Αυτό σημαίνει ότι η προσοχή τους είναι στραμμένη στον εσωτερικό τους κόσμο. Ανταποκρίνονται στην «απειλητική» εξωτερική πραγματικότητα στρεφόμενοι μέσα τους και αντιλαμβάνονται τον κόσμο μέσω ενός φίλτρου ανασφάλειας και φόβου.

Τα άτομα που πάσχουν από πρεσβυωπία διακρίνουν καλύτερα τα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά τους, σε σχέση με όσα βρίσκονται κοντά τους. Αυτό σημαίνει πως η προσοχή τους είναι στραμμένη προς τον εξωτερικό κόσμο. Για να αντιμετωπίσουν την «απειλητική» εξωτερική πραγματικότητα, την απωθούν. Αντιλαμβάνονται δε τον κόσμο μέσω ενός φίλτρου θυμού και ενοχών. Γι’ αυτό και η πρεσβυωπία εμφανίζεται μετά την ηλικία των 40, όταν δηλαδή έχουμε συσσωρεύσει πολλές εμπειρίες για τις οποίες νιώθουμε συχνά θυμό – γιατί φέρθηκα έτσι, γιατί το άφησα να συμβεί – και ενοχές.

Όσοι πάσχουν από αστιγματισμό έχουν διαστρεβλωμένη άποψη για τις επιθυμίες και τα συναισθήματά τους. Αποφασίζουν ότι όσα επιθυμούν ή αισθάνονται είναι ανάρμοστα για κάποιο λόγο, καταλήγουν σε συμπεράσματα για το πώς πρέπει να είναι τα πράγματα και τελικά πείθονται ότι αυτά τα συμπεράσματα ισχύουν, αντί να αποδεχτούν όσα πραγματικά νιώθουν. Η όρασή τους δείχνει ότι οι απόψεις τους είναι διαστρεβλωμένες.

Κι όμως μπορούν να εξαφανιστούν τα προβλήματα όρασης

Το πολύ σημαντικό είναι πως όταν τα παραπάνω άτομα ψάξουν και βρουν τι συνέβη στη ζωή τους πριν αναπτύξουν κάποια διαταραχή στην όραση, τότε η πρεσβυωπία, η μυωπία και ο αστιγματισμός μπορούν να εξαφανιστούν. Δεν είναι μαγικός ο τρόπος. Εξηγείται πλήρως επιστημονικά. Οι βολβοί των ματιών παύουν να δέχονται πίεση, επανέρχονται στο αρχικό τους σχήμα και η όραση αποκαθίσταται.

Με λίγα λόγια, η διαδικασία βελτίωσης και θεραπείας της όρασης συνδέεται με τη μεταμόρφωση στον τρόπο της ύπαρξης ή της προσωπικότητάς μας. Στις περιπτώσεις που η όραση βελτιώθηκε, το άτομο έχει ήδη αλλάξει κάτι στη ζωή του. Σαν να πέταξε έναν ρόλο που «έπαιζε», να έγινε ένα άλλο άτομο με διαφορετική προσωπικότητα, πιο αληθινή για τον ίδιο. Ο βαθμός και η ταχύτητα της βελτίωσης συνδέεται με την προθυμία του ατόμου να αποδεχτεί τις αλλαγές, να αποδεχτεί τη νέα προσωπικότητά του, να γίνει ένα καινούριο άτομο ή ακόμη καλύτερα να γίνει και να ζήσει σύμφωνα με αυτό που είναι στ’ αλήθεια.

%ce%ba%ce%b9-%cf%8c%ce%bc%cf%89%cf%82-%ce%b7-%ce%bc%cf%85%cf%89%cf%80%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%cf%80%cf%81%ce%b5%cf%83%ce%b2%cf%85%cf%89%cf%80%ce%af%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%bf%cf%81%ce%b80

Ο Philippe Hannetelle είναι ο εισηγητής του σεμιναρίου «Ο Καθρέφτης του Σώματος», το οποίο πραγματοποιείται σ’ όλο τον κόσμο και βασίζεται στη μέθοδο που ανέπτυξε ο Martin Brofman, η οποία συνδυάζει την δυτική ψυχολογία με την ανατολική φιλοσοφία και τον διαλογισμό. Το επόμενο πενθήμερο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί 21-25 Μαρτίου. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την διοργανώτρια του σεμιναρίου κυρία Βάσω Σωτηρίου στο [email protected].

Σχετικά Άρθρα
«Δώσε λίγο αίμα, σώσε μια ζωή»: Εθελοντική αιμοδοσία στο AVENUE (30/3)
Το Infowoman σάς καλεί σε εθελοντική αιμοδοσία με δράσεις για τα παιδιά (30/03)
Δρ. Λευτέρης Παπανικολάου: Στην LP Clinic χτυπάει η καρδιά των μεταμοσχεύσεων μαλλιών!
Δρ. Λευτέρης Παπανικολάου: Στην LP Clinic χτυπάει η καρδιά των μεταμοσχεύσεων μαλλιών!
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;
Δωρεάν webinar «Φάκελοι Υγείας»: 'Υπνος και Καρδιά
Δωρεάν webinar «Φάκελοι Υγείας»: ‘Υπνος και Καρδιά
Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας: SOS λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης σκόνης στην ατμόσφαιρα
Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας: SOS λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης σκόνης στην ατμόσφαιρα
2ο Συνέδριο Ασθενών: Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα
2ο Συνέδριο Ασθενών: Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του