Αρχική > Κοινωνία > Κ. Παπαζάχος: “Δεν είχαμε στη διάρκεια της νύχτας τη μετασεισμική δραστηριότητα που θέλαμε”

Κ. Παπαζάχος: “Δεν είχαμε στη διάρκεια της νύχτας τη μετασεισμική δραστηριότητα που θέλαμε”

«Είναι πολύ υποτονική μετασεισμική ακολουθία, και είχαμε ένα αδικαιολόγητα ήσυχο βράδυ ύστερα από έναν σεισμό 7 Ρίχτερ…» είπε ο κ. Παπαζάχος για τον φονικό σεισμό στη Σάμο πριν από λίγη ώρα στο «Τώρα ό,τι συμβαίνει» στο Open TV.

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα επακόλουθα του καταστροφικού σεισμού που έπληξε χθες τη Σάμο και τα παράλια της Μικράς Ασίας: «Να μη δημιουργηθεί στους κατοίκους η ψευδαίσθηση ότι τα πράγματα ηρέμησαν. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μπουν στα σπίτια τους αν δεν ελεχθούν από μηχανικούς. Δεν μπορούμε να πούμε ότι πέρασαν τα χειρότερα. Ηταν ο κύριος σεισμός, αλλά δεν πρέπει να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση ότι τελείωσε και να είναι χαλαρή η επόμενη εβδομάδα. Είναι πολύ υποτονική μετασεισμική ακολουθία, και είχαμε ένα αδικαιολόγητα ήσυχο βράδυ ύστερα από έναν σεισμό 7 Ρίχτερ…».

Διαβάστε επίσης: Σεισμός Σάμος: Η σπαρακτική ανάρτηση του πατέρα του 17χρονου αγοριού

Οσον αφορά στο ρήγμα είπε ότι «είναι 50 χιλιόμετρα ρήγμα και ακόμα μεγαλύτερο. Είναι πολύ μεγάλη η ρωγμή που έχει γίνει. Επιπλέον έχει πλάτος 15 χιλιόμετρα. Είναι τεράστια έκταση. Με τον κύριο σεισμό έχει σπάσει το μεγαλύτερο κομμάτι της πλάκας. Παραμένουν όμως κάποια εμπόδια, που ο κύριος σεισμός δεν πέρασε και η διάρρηξη μπορεί να γίνει αργότερα. Μπορεί να ενεργοποιηθούν και να προχωρήσουν κι αυτά σε σεισμούς. Ενας σεισμός του 7, δίνει μετασεισμούς γύρω στο 6άρι» τόνισε ο καθηγητής.