H Βίκυ Μοσχολιού ήταν μία σπουδαία ερμηνεύτρια, που άφησε το αποτύπωμά της στο ελληνικό τραγούδι με τη δωρική φωνή της, ενώ είναι εκείνη που ύμνησε καλύτερα από όλους τη μοναξιά.
Γεννήθηκε στις 17 Μαΐου 1943 στο Μεταξουργείο σε μια φτωχική γειτονιά. Η μητέρα της έπασχε από φυματίωση και για τον λόγο αυτό λίγα χρόνια μετά η οικογένεια μετακόμισε στο Αιγάλεω που είχε καθαρό αέρα.
Η οικογένειά της τα έβγαζε δύσκολα οικονομικά και η μικρή Βίκυ για να βοηθήσει κι εκείνη, παράτησε στα 14 της το σχολείο και πήγε να δουλέψει γαζώτρια σε παπουτσάδικο. Όμως, το μικρόβιο του τραγουδιού είχε φυτρώσει μέσα της από τα μικράτα της και ονειρευόταν τη μέρα που θα γινόταν μεγάλη τραγουδίστρια.
Η επιτυχία και ο γάμος με τον Δομάζο
Σίγουρα, ο δρόμος για την καταξίωση δεν ήταν εύκολος, αλλά η φωνή της ήταν το μεγάλο της όπλο. Η Μοσχολιού έκανε τα πρώτα της βήματα στο λαϊκό πάλκο στην περίφημη «Τριάνα του Χειλά», πλάι στον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τη Δούκισσα. Το αστέρι της άρχισε να λάμπει το 1964, όταν ο Σταύρος Ξαρχάκος την επέλεξε για να ερμηνεύσει το τραγούδι “Χάθηκε το φεγγάρι” στην ταινία Λόλα.
Το 1967 παντρεύτηκε με τον Μίμη Δομάζο και ο γάμος τους ήταν το γεγονός της χρονιάς. Χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν έξω από τη Μητρόπολη των Αθηνών, για να δουν από κοντά νύφη τη Βίκυ Μοσχολιού και γαμπρό τον σούπερ σταρ του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει η ίδια, την επόμενη ημέρα πλήρωσαν 15 χιλιάδες δραχμές για τις ζημιές που είχε προκαλέσει ο κόσμος στον Ναό. Από τον γάμο της με τον Δομάζο, ο οποίος κατέληξε σε διαζύγιο, απέκτησε δύο κόρες.
Η Βίκυ Μοσχολιού χαρακτηρίστηκε ως μια φωνή «δωρική», μια φωνή βαθιά ελληνική, «ντόμπρα», με μεγάλες φυσικές ικανότητες. Για τον λόγο αυτό πολλοί την αποκαλούσαν «θηλυκό Μπιθικώτση» ενώ πολλοί συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης χαρακτήριζαν την φωνή της «ογκόλιθο». Ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης, πάλι, την χαρακτήρισε ως «Κοτοπούλη του ελληνικού τραγουδιού», διακρίνοντας έτσι την βαθιά θεατρικότητα και υποκριτική ευελιξία την οποία κατείχε η τραγουδίστρια.
Υπηρέτησε πιστά τον λαϊκό και έντεχνο χώρο, τραγουδώντας ταυτόχρονα κομμάτια διαφορετικής αισθητικής, αποδεικνύοντας πως ήταν μία καλλιτέχνης ολικού περιεχομένου.
Η φωνή που ύμνησε τη μοναξιά!
Η Βίκυ Μοσχολιού ερμήνευσε το τραγούδι «Άνθρωποι μονάχοι» σε πρώτη εκτέλεση το 1977. Δημιουργοί του ο Γιάννης Σπανός και ο Γιάννης Καλαμίτσης. Μάλιστα το ίδιο τραγούδι έχει τραγουδηθεί και από τη Χάρις Αλεξίου η οποία έχει πει σε συνεντεύξεις της πως ο λόγος που έγινε τραγουδίστρια ήταν η συγκίνηση, το δέος και ο θαυμασμός που ένιωθε βλέποντας και ακούγοντας τη Βίκυ Μοσχολιού.
Το «Άνθρωποι Μονάχοι» είναι το τραγούδι που αποτέλεσε την μεγάλη επιτυχία του στιχουργού αλλά και αυτό που επιβεβαίωσε το τεράστιο ταλέντο της Μοσχολιού. Όμως μπήκε στο δίσκο «Η Βίκυ Μοσχολιού τραγουδά Σπανό» τελευταίο!
«Είχανε γράψει τις ορχήστρες στα άλλα τραγούδια και τους έλειπε ένα. Ο Μάνος Ελευθερίου βρήκε το στίχο μου πάνω στο πιάνο του Σπανού –τον είχα ταχυδρομήσει- και του είπε να το μελοποιήσει. Επειδή δεν γινόταν να μπει ορχήστρα, το τραγούδι δισκογραφήθηκε μόνο με κιθάρα. Δεν έκανε μεγάλη επιτυχία αμέσως, άργησε κάποια χρόνια να γίνει αγαπητό» είχε πει ο Γιάννης Καλαμίτσης σε συνέντευξή του.
«Είχανε γράψει τις ορχήστρες στα άλλα τραγούδια και τους έλειπε ένα. Ο Μάνος Ελευθερίου βρήκε το στίχο μου πάνω στο πιάνο του Σπανού –τον είχα ταχυδρομήσει- και του είπε να το μελοποιήσει. Επειδή δεν γινόταν να μπει ορχήστρα, το τραγούδι δισκογραφήθηκε μόνο με κιθάρα. Δεν έκανε μεγάλη επιτυχία αμέσως, άργησε κάποια χρόνια να γίνει αγαπητό» είχε συμπληρώσει.
Η μαρτυρία του Γιάννη Σπανού- όπως δημοσιεύθηκε στην επανέκδοση του δίσκου σε cd το 1994- είναι χαρακτηριστική: «Η Μοσχολιού έχει το χάρισμα να αντιλαμβάνεται αμέσως αυτό που χρειάζεται η μουσική και ο στίχος από τη φωνή της και αυτό να το αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο. Για παράδειγμα η ερμηνεία του τραγουδιού “Άνθρωποι μονάχοι” που υπάρχει στο δίσκο είναι η πρώτη πρόβα στο στούντιο. Μια κι έξω δηλαδή».
Η τελευταία της επιθυμία
Όπως είχε αποκαλύψει η κόρη της, Ευαγγελία, λίγο πριν φύγει από τη ζωή η σπουδαία τραγουδίστρια τούς εκμυστηρεύτηκε την τελευταία της επιθυμία: «Η μητέρα μου άφησε μια ευχή πριν πεθάνει κι εμένα και της αδελφής μου: να κάνουμε ελεημοσύνη στον κόσμο. Έτσι πορεύομαι, έτσι μεγαλώνω το παιδί μου, με έφερε σε δύσκολες στιγμές και τη θυμάμαι. Να αγαπάει ο ένας τον άλλον ρε παιδιά. Ο κόσμος το έχει μεγάλη ανάγκη σήμερα. Να αγαπάει και όποιος μπορεί να βοηθάει, να δίνει ένα χέρι βοηθείας στον άλλον. Η τελευταία επιθυμία της μαμάς μου ήταν να είμαστε αγαπημένες με την αδελφή μου και να κάνουμε ελεημοσύνη στον κόσμο. Έτσι πέθανε, με αυτές τις λέξεις».
Η Βίκυ Μοσχολιού έφυγε από τη ζωή στις 16 Αυγούστου του 2005, μόλις στα 62 της χρόνια, δίνοντας για περίπου δύο χρόνια μια δύσκολη και γενναία μάχη με τον καρκίνο.
Διαβάστε επίσης
Έλβις Πρίσλεϊ: Οι απίστευτες θεωρίες συνομωσίας που κυκλοφορούν για τον θάνατό του
Δημήτρης Αλεξανδρής: Ο ρόλος του στο “Προξενιό της Ιουλίας” δεν έχει καμία σχέση με τον “Σασμό”
Σοφία Αλιμπέρτη: Η αδημοσίευτη φωτογραφία από τον γάμο της με τον Γιάννη Πάριο
Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του
Google News