Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια σοβαρή χρόνια πάθηση η οποία επηρεάζει περισσότερους από 537 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και εκτιμάται ότι αν δεν υπάρξουν προσπάθειες για την ανακοπή της εξάπλωσής του, το 2030 οι ενήλικοι πάσχοντες από Διαβήτη θα ξεπεράσουν τα 643 εκατομμύρια.
Οι γυναίκες υπολογίζεται ότι είναι πιο «γλυκές» από τους άνδρες, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 2017 περίπου 200 εκατομμύρια γυναίκες έπασχαν από Σακχαρώδη Διαβήτη, με την πρόβλεψη ο αριθμός αυτός να εκτιναχθεί στα 313 εκατομμύρια το 2040!
Η καθημερινότητα μίας γυναίκας που πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη είναι γεμάτη προκλήσεις σε πολλούς τομείς, από την υγεία της έως και τον εργασιακό της χώρο. Υπάρχουν όμως και κάποιες συγκεκριμένες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους, όπως η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση και η επίδραση των ορμονών στον έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.
Στην εγκυμοσύνη
Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια δύσκολη περίοδος για τις γυναίκες με Διαβήτη, καθώς τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους μπορεί να παρουσιάζουν συχνά διακυμάνσεις. Η διατήρηση του σωστού γλυκαιμικού ελέγχου είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση μιας υγιούς εγκυμοσύνης και τοκετού.
Επιπλέον, μία έγκυος γυναίκα, χωρίς διάγνωση Διαβήτη, που δεν έχει καλό γλυκαιμικό έλεγχο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να οδηγηθεί σε μια κατάσταση που ονομάζεται Διαβήτης Κύησης, η οποία μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές όπως υψηλό βάρος γέννησης, πρόωρος τοκετός, ακόμη και θνησιγένεια.
Για μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη, οι γυναίκες με Σακχαρώδη Διαβήτη θα πρέπει να συνεργάζονται στενά με τον γιατρό τους για τη διαχείριση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα τους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την προσαρμογή της διατροφής τους, την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και την προσαρμογή των δόσεων ινσουλίνης τους.
Οι γυναίκες με προϋπάρχοντα Διαβήτη που σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες, θα πρέπει επίσης να λάβουν μέτρα για να βελτιστοποιήσουν τον γλυκαιμικό τους έλεγχο πριν συλλάβουν ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Στην εμμηνόπαυση
Κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να εμφανιστούν μια σειρά από αλλαγές στο σώμα μιας γυναίκας, συμπεριλαμβανομένου και του αυξημένου κινδύνου για εμφάνιση Διαβήτη. Η μείωση των ορμονών κατά τη διάρκειά της μπορεί να προκαλέσει αντίσταση στην ινσουλίνη, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο για τον οργανισμό να ελέγξει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Επιπλέον, η αύξηση βάρους που συχνά συνοδεύει την εμμηνόπαυση μπορεί επίσης να συμβάλει στην αντίσταση στην ινσουλίνη. Για τη διαχείριση του Διαβήτη κατά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες πρέπει να διατηρούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με τακτική σωματική δραστηριότητα και μια ισορροπημένη διατροφή και να παρακολουθούν τακτικά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους.
Ορμονικές αλλαγές
Οι ορμονικές αλλαγές στη ζωή μιας γυναίκας, σε οποιαδήποτε περίοδο αυτές συμβαίνουν, μπορεί επίσης να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις γυναίκες με Διαβήτη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απορρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Μία τέτοια περίπτωση είναι, για παράδειγμα, η έμμηνος ρύση.
Το άγχος είναι ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα στις γυναίκες με Διαβήτη. Μπορεί να προκαλέσει το σώμα να απελευθερώσει ορμόνες οδηγώντας σε απορρύθμιση της γλυκόζης αίμα. Επιπλέον, μπορεί να οδηγήσει σε μη υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης, όπως η υπερκατανάλωση τροφής ή η παραμέληση λήψης φαρμάκων, που μπορεί επίσης να επηρεάσουν τις τιμές της γλυκόζης. Στη διαχείριση των επιπτώσεων του στρες στον Διαβήτη, οι γυναίκες πρέπει να επικεντρωθούν στην εύρεση υγιεινών τρόπων αντιμετώπισής του, όπως είναι η άσκηση και οι τεχνικές χαλάρωσης.
Η καθημερινότητα ενός ανθρώπου με Σακχαρώδη Διαβήτη και ειδικότερα μίας γυναίκας που πάσχει από Διαβήτη είναι εξαιρετικά απαιτητική. Ωστόσο, με την κατάλληλη στρατηγική και την υποστήριξη μιας εξειδικευμένης για τη διαχείριση του Διαβήτη ομάδας, η γυναίκα με Σακχαρώδη Διαβήτη μπορεί να ζήσει μια πλήρη, ποιοτική και υγιή ζωή. Είναι σημαντικό να υπάρχει σωστή και έγκαιρη ενημέρωση για την καλύτερη αντιμετώπιση γενικά του ατόμου που θα νοσήσει από Σακχαρώδη Διαβήτη.
Ζώ με τον Διαβήτη 30 ολόκληρα χρόνια, απέκτησα δύο υπέροχα παιδιά και ο Διαβήτης δε με εμπόδισε σε τίποτα απ’ ό,τι έχω θελήσει να κάνω έως τώρα.
Ας ενημερωθούμε λοιπόν όλοι για το τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης, γιατί μπορεί να συμβεί στον καθένα, μια και ο Διαβήτης … δεν κάνει διακρίσεις.
Από την Βασιλική Γούλα,
Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας «Ζωή Γλυκιά» και Ταμίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ)
Διαβάστε επίσης
Είδαμε το «Tar» με την Κέιτ Μπλάνσετ σε μία οσκαρική αποκαθήλωση μίας ιδιοφυΐας
Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του
Google News