Θανάσης Τσαλταμπάσης- Αγοραστή Αρβανίτη: «Είμαστε διψασμένοι για πολιτιστική φασαρία!»

θανάσης-τσαλταμπάσης-αγοραστή-αρβαν

Εκείνος είναι ο μικρός Πρίγκιπας, εκείνη το αγαπημένο του τριαντάφυλλο… Ψάχνουν τη χαμένη μας παιδική αθωότητα και απευθύνουν ένα κάλεσμα σε όλους, μικρούς και μεγάλους να ακούσουν τη «μουσική από τα βήματα ενός φίλου». Ο λόγος για ένα πολύ αγαπημένο ζευγάρι στη ζωή και στη… σκηνή. Τον Θανάση Τσαλταμπάση και την Αγοραστή Αρβανίτη που αυτό το καλοκαίρι παρουσιάζουν την πιο αγαπημένη ιστορία του κόσμου τον «Μικρό Πρίγκιπα» του Αντουάν ντε Σαιντ – Εξυπερύ.

Διαβάστε επίσης: Μία ευκαιρία να ξαναζήσουμε τη χαμένη μας αθωότητα

Με αφορμή την καλοκαιρινή αυτή περιοδεία της παράστασης αυτής εμείς μιλήσαμε μαζί τους!

%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%ac%cf%83%ce%b7%cf%82-%cf%84%cf%83%ce%b1%ce%bb%cf%84%ce%b1%ce%bc%cf%80%ce%ac%cf%83%ce%b7%cf%82-%ce%b1%ce%b3%ce%bf%cf%81%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ae-%ce%b1%cf%81%ce%b2%ce%b1%ce%bd0

Πώς σας βρίσκουμε μετά από έναν χρόνο πολιτιστικής σιωπής; Πώς «βγήκε» η σχέση σας από αυτόν τον πολύμηνο εγκλεισμό;

Θανάσης Τσαλταμπάσης: Έτοιμους να πάρουμε φωτιά δημιουργίας! Όσον αφορά στη σχέση, αφού είμαστε εδώ και απαντάμε παρέα, προφανώς… αλώβητη!(γέλια)

Αγοραστή Αρβανίτη: Διψασμένους για πολιτιστική φασαρία! Οι δυσκολίες είτε ενώνουν είτε χωρίζουν. Εμάς μας ένωσαν ακόμα περισσότερο.

Επιστροφή στο ζωντανό θέατρο με τον Μικρό Πρίγκιπα. Ποιος ο στόχος σας αυτό το καλοκαίρι;

Θανάσης Τσαλταμπάσης: Ο βασικός στόχος είναι να μοιραστούμε τη χαρά της συγκεκριμένης παράστασης, που με κόπο και αγάπη δημιουργήθηκε, με όλο τον κόσμο που θα επιλέξει να έρθει σε κάποιο από τα πολλά ανοιχτά θέατρα που θα παίξουμε.

Είναι ένα υπέροχο έργο και είναι μεγάλη ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να έρθουν σε επαφή με αυτό το μαγικό και διαχρονικό κείμενο!

Γιατί το κείμενο αυτό εξακολουθεί να γοητεύει τόσο πολύ ακόμη και σήμερα; Πόσο σύγχρονο είναι;

Θανάσης Τσαλταμπάσης: Γιατί φιλοσοφεί, χωρίς να γίνεται δεικτικό και δεν ασχολείται με θέματα επικαιρότητας αλλά με ανθρωπινα συναισθήματα και αναζητήσεις που είναι αιώνια.

Και φυσικά έχει πρωταγωνιστή ένα παιδί, κάτι που το κάνει θελκτικό σε όλες τις ηλικίες.

Αγοραστή Αρβανίτη: Είναι τόσο πυκνό σε νοήματα και ταυτόχρονα τόσο ελλειπτικό στη γραφή του που αυτό το καθιστά μοναδικό για οποιασδήποτε ηλικίας αναγνώστη.

Θανάσης Τσαλταμπάσης: Να προσθέσω και τη σύμπτωση που έγινε μύθος, ότι ο συγγραφέας Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ χάθηκε ένα χρόνο αφού το έγραψε, με τον ίδιο τρόπο που χάνεται ο πρωταγωνιστής του.

Μιλήστε μας για τον ρόλο του… τριαντάφυλλου και τη σχέση που δημιουργείται ανάμεσα σ΄αυτό και στον Μικρό Πρίγκιπα

Αγοραστή Αρβανίτη: Το Τριαντάφυλλο είναι αναμφισβήτητα από τα πιο σημαντικά “πλάσματα” που συναντά ο μικρός Πρίγκιπας. Τον καθορίζει. Μέσα σε μία πολύ μεστή σκηνή στην παράσταση μας, η συνάντηση των δυο τους τα έχει όλα. Ο μικρός Πρίγκιπας μαγνητίζεται από το Τριαντάφυλλο και γνωρίζει πώς είναι το νοιάξιμο για κάποιον. Παρ’ολο που το Τριαντάφυλλο τον “ταλαιπωρεί” λιγάκι η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη. Η πραγματική αγάπη είναι να νοιάζεσαι και αυτό το νιώθει απόλυτα ο μικρός Πρίγκιπας μέσα από το Τριαντάφυλλο. Για μένα το Τριαντάφυλλο συμβολίζει τη ζωή που τα περιέχει όλα. Αγάπη, γέλιο, δάκρυ, ομορφιά, δυσκολία, φθαρτότητα.

Πόσο πιστεύετε πως αυτή η πανδημία έχει επηρεάσει τα παιδιά που για έναν χρόνο απομονωθηκαν κοινωνικά και πως πιστεύετε πως η ιστορία αυτή τα αγγίζει ιδιαίτερα;

Θανάσης Τσαλταμπάσης: Θέλω να πιστεύω ότι η “νέα γενιά γονέων”, ως πιο ευαίσθητοποιημενη, καλλιεργημένη και ενημερωμένη, φρόντισε ως επί το πλείστον για την καλύτερη ψυχική υγεία των παιδιών τους. Το πιστεύω ακράδαντα.

Σίγουρα όμως η επαφή μόνο μέσω μιας οθόνης ενός υπολογιστή για τόσο μεγάλο διάστημα, όσο καλοί κι αν είναι οι χειρισμοί των γονέων και των δασκάλων, δεν είναι αυτό που η φύση ορίζει για τον άνθρωπο.

Ο Μικρός Πρίγκιπας λοιπόν είναι μιά ευκαιρία και πρακτικά, να μπουν στο χώρο ενός ανοιχτού θεάτρου, με πολλά παιδιά τριγύρω και να χαρούν, αλλά και η ίδια η παράσταση θα τους δώσει μπόλικη μαγεία που θα τους ακολουθήσει σε όλη τους τη ζωή…

Αγαπημένη φράση από το έργο;

Θανάσης Τσαλταμπάσης: Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά, τα μάτια δεν αφήνουν τη ψυχή να δεί σωστά..

Αγοραστή Αρβανίτη: Όταν ο πιλότος αναφέρεται στο μεγαλύτερο δώρο που του έκανε ο μικρός πρίγκιπας και λέει πως είναι το γέλιο του..

Πώς πιστεύετε πως θα αντιδρούσε ο Μικρός Πρίγκιπας αν προσγειωνόταν απότομα στη γη σήμερα;

Θανάσης Τσαλταμπάσης: Κατά τη γνώμη μου, όπως και τότε, με αθωότητα, περιέργεια και δυσκολία να κατανοήσει γιατί οι άνθρωποι νομίζουν ότι είναι κάτι τόσο σπουδαίο.

Αγοραστή Αρβανίτη: Είναι πολύ πιθανό να διακτινιζόταν την ίδια στιγμή πίσω!(γέλια)

Μεγαλύτερος φόβος σας;

Θανάσης Τσαλταμπάσης: Τα αεροπλάνα! (Γέλια)

Αγοραστή Αρβανίτη: Η μοναξιά!

Πόσο κοντά πιστεύετε ότι σας φέρνει η κοινή πορεία σας αυτό το καλοκαίρι; Μοιράζεστε χαρές και ανησυχίες σας;

Αγοραστή Αρβανίτη: Το ότι είμαστε έτσι κι αλλιώς κοντά έφερε την απόφαση να συνυπαρξουμε θεατρικά και όχι το ανάποδο!

Θανάσης Τσαλταμπάσης: Πώς να δώσω άλλη απάντηση μετά από αυτό;(γέλια)

Τι θα συμβουλεύατε ένα παιδί στην εποχή μας;

Θανάσης Τσαλταμπάσης: Προτιμώ να δείχνω με τη στάση μου κάτι που θέλω, παρά να συμβουλεύω. Θα παρότρυνα να κοιτούν για πάντα με τη ψυχή και όχι με τα μάτια, όπως λέει και η φίλη του μικρού πρίγκιπα, η αλεπού!

Αγοραστή Αρβανίτη: Δε ξέρω αν είμαι σε θέση να συμβουλεύσω, αλλά αυτό που θα μπορούσα να του πω θα ήταν όσο μεγαλώνει να συνεχίσει να πιστεύει στους ανθρώπους, να διακρίνει το καλό και να αγαπάει αληθινά.

Μελλοντικά σχέδια;

Θανάσης Τσαλταμπάσης: Ήδη τελείωσα γυρίσματα για μία πρωτότυπη παράσταση-ταινια για το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, που αυτές τις μέρες θα βγεί με on demand προβολές για όλο τον κόσμο.

Επίσης η αρχή του χειμώνα θα με βρει ως “Κατά φαντασίαν ασθενή” , σε σκηνοθεσία του Κώστα Γάκη στο ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης. Παράλληλα συζητώ για μία σειρά και έχω αρχίσει και πρόβες για μία ταινία, που όμως δε μπορώ να ανακοινώσω ακόμη.

Αγοραστή Αρβανίτη: Θα είμαι καλώς εχόντων των πραγμάτων σε μία πολύ όμορφη θεατρική συνεργασία και παράλληλα υπάρχει μία ενδιαφέρουσα κρούση για τηλεοπτική σειρά. Θα δούμε!

Ταυτότητα παράστασης :

Διασκευή-Σκηνοθεσία : Δημήτρης Αδάμης

Σκηνικό : Χριστίνα Παπαδημητρίου–MarcBritz

Κοστούμια : μαγικές σβούρες

Kίνηση :Φωτεινή Σταματελοπούλου

Ενορχήστρωση:Γιώργος Κωνσταντινίδης

Διδασκαλία τραγουδιών : Ιωάννα Εμμανουήλ

Μουσική τραγουδιού φινάλε: Γιώργος Βαρσαμάκης

Βοηθός σκηνοθέτη : Πετρούλα Μαντζουκίδου

Στο ρόλο του Μικρού Πρίγκιπα ο Θανάσης Τσαλταμπάσης

Παίζουν επίσης : Αγοραστή Αρβανίτη, Θανάσης Βοϊδήλος, Γεωργία Μαυροειδοπούλου, Τάσος Ράπτης, Μαριλίζα Χρονέα

Σχετικά Άρθρα
Οι πρωταγωνίστριες της παράστασης «Χορεύετε;» μιλάνε στο Infowoman.gr κι εξηγούν γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την Ιστορία μας
Οι πρωταγωνίστριες της παράστασης «Χορεύετε;» μιλάνε στο Infowoman.gr κι εξηγούν γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την Ιστορία μας
«Από την Σμύρνη στον Πειραιά με όχημα το τραγούδι», στο Αγγέλων Βήμα
«Από την Σμύρνη στον Πειραιά με όχημα το τραγούδι», στο Αγγέλων Βήμα
Κλέλια Ανδριολάτου: Από το Maestro στη νέα θεατρική παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου
Κλέλια Ανδριολάτου: Από το Maestro στη νέα θεατρική παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου
Απεργούν οι καλλιτέχνες: Κλειστά για δύο ημέρες τα θέατρα - Σταματούν τα γυρίσματα και οι τηλεοπτικές σειρές
Απεργούν οι καλλιτέχνες: Κλειστά για δύο ημέρες τα θέατρα – Σταματούν τα γυρίσματα και οι τηλεοπτικές σειρές
Άρης Μπινιάρης και Γιώργος Χρυσοστόμου χτυπούν με Μπρεχτ τον φασισμό
Άρης Μπινιάρης και Γιώργος Χρυσοστόμου χτυπούν με Μπρεχτ τον φασισμό
Απίστευτο! Έκλεψαν την προτομή του Κάρολου Κουν από το Θέατρο Τέχνης
Απίστευτο! Έκλεψαν την προτομή του Καρόλου Κουν από το Θέατρο Τέχνης

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του