Σίσσυ Μιχαλοπούλου: Η εικαστικός και σχεδιάστρια μόδας εξηγεί στο Infowoman.gr πώς μπορεί να φορεθεί η Τέχνη!

Αλήθεια, τι θα γινόταν αν οι πίνακες έβγαιναν από τον καμβά και έβρισκαν μια θέση στη γκαρνταρόμπα μας; Άραγε, μπορεί να φορεθεί η τέχνη; Από αυτές τις δύο ερωτήσεις γεννήθηκε μια φωτεινή ιδέα και οι καταφατικές απαντήσεις δύο δημιουργικών μυαλών “γέννησαν” στη συνέχεια την “Oribu Arts”. Το ελληνικό brand το οποίο – όπως λέει και το μότο του “ Art into Clothing” – δημιουργεί «φορέσιμη» τέχνη!

Η Σίσσυ Μιχαλοπούλου στο δημιουργικό κομμάτι και ο Νίκος Σιδηροφάγης στην εμπορική ανάπτυξη και τον στρατηγικό σχεδιασμό βρίσκονται πίσω από τη συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία έκανε τα πρώτα της βήματα το 2020 εν μέσω κορονοϊού και βάζει τη σφραγίδα της σε ρούχα και αξεσουάρ μοναδικής αισθητικής.

Τι είναι, όμως, η “φορέσιμη” τέχνη; Και πώς μπορείς πρακτικά να φορέσεις έναν πίνακα ζωγραφικής σε ένα μεταξωτό φουλάρι ή σε ένα μεταξωτό καφτάνι για όλες τις ώρες, ακόμα και σε μια εντυπωσιακή ανδρόγυνη γραβάτα;

Το Infowoman.gr μίλησε με την εικαστικό και σχεδιάστρια μόδας, Σίσσυ Μιχαλοπούλου για τη “φορέσιμη τέχνη”, για την Oribu Arts και για μόδα γενικότερα.

Δεν μπορείς να πάρεις κάθε ωραίο ή εντυπωσιακό πίνακα που βλέπεις γύρω σου και να τον φορέσεις

Πώς γεννήθηκε η ιδέα της Oribu Arts;

Η ORIBU ARTS γεννήθηκε όπως όλα τα πράγματα: Από μία ιδέα. Έπειτα από μια μακρά πορεία σε πολλαπλά είδη τεχνών, άρχισα να φτιάχνω έργα ζωγραφικής μικτών τεχνικών πάνω σε καμβά. Βλέποντάς τα, συνειδητοποίησα ότι θα ήταν καταπληκτικά αν μπορούσαν να φορεθούν. Τότε μου μπήκε η ιδέα να αποτυπωθούν πάνω στο ωραιότερο φυσικό υλικό που υπάρχει, το οργανικό μετάξι. Αυτή ήταν και η αρχή της ORIBU ARTS.

Τι είναι ακριβώς η “φορέσιμη τέχνη”; Πρακτικά είναι εύκολο να δημιουργήσετε κομμάτια με “έργα τέχνης που φοριούνται”;

Όλα ξεκινούν από αυτό που έχουμε μέσα μας και μας καθορίζει ως καλλιτέχνες. Εγώ ξεκινώ με το να διηγηθώ μια ιστορία εσωτερικότητας, μια σκέψη, να δώσω εικόνα σε ένα συναίσθημα… Τα παραπάνω θα αποτυπωθούν σε καμβά και θα εφαρμοστούν τεχνικές, υλικά και χρωματισμοί ώστε να βγει ένα μοναδικό έργο τέχνης με την προϋπόθεση ότι θα μπορεί να φορεθεί.

Δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Δεν μπορείς να πάρεις κάθε ωραίο ή εντυπωσιακό πίνακα που βλέπεις γύρω σου και να τον φορέσεις. Σαν πίνακας μπορεί να είναι υπέροχος για να τον βάλεις σε έναν χώρο ως διακοσμητικό στοιχείο, αλλά όχι να φορεθεί. Πρέπει να συνομιλούν και να συνυπάρχουν πολλά στοιχεία μεταξύ τους και να υπάρχει αρμονία στο τελικό αποτέλεσμα ώστε να μπορέσει να συνδυαστεί με τα περισσότερα ρούχα μίας γκαρνταρόμπας. Είναι fashion συν ζωγραφική. Eξ’ ου άλλωστε και το motto της εταιρίας μας “Art into clothing”. Έργα τέχνης που τα φοράς.

Δημιουργήσατε την εταιρία μέσα στην πανδημία. Ήταν αυτό ένα ρίσκο; Δεδομένου ότι είχαμε και τα απανωτά lockdown και ο κόσμος δεν έβγαινε έξω;

Δεν μπορώ να πω ότι μας επηρέασε αρνητικά σε κάτι. Ήμασταν μόλις στην αρχή της ίδρυσης της εταιρίας μας με τον συνεργάτη μου Νίκο Σιδηροφάγη, αυτός στο κομμάτι της εμπορικής ανάπτυξη και τον στρατηγικό σχεδιασμό και εγώ στο δημιουργικό κομμάτι, την παραγωγή και τις δημόσιες σχέσεις και υπήρχε ένας καταρράκτης ιδεών που έπρεπε να πάρει μορφή. Είχαμε άπειρες σκέψεις και πράγματα που είχαμε να οργανώσουμε. Ήταν μία ιδιαίτερα δραστήρια περίοδος που ευτυχώς μπορούσε να παρακαμφθεί η φυσική παρουσία μέσω διαδικτύου. Επίσης γνωρίζαμε ότι αυτό θα τελειώσει κάποια στιγμή και ο κόσμος μετά από αυτή την ψυχολογική καταπίεση θα ήθελε να ξαναζήσει και να κάνει πράγματα όπως πριν. Όπως άλλωστε είναι το φυσιολογικό.

Υπάρχει στροφή προς τα καλά Ελληνικά προϊόντα

Από που αντλείτε την έμπνευση σας; Πρώτα σκέφτεστε το σχέδιο που θα δημιουργήσετε και κατόπιν το κομμάτι στο οποίο θα το αποτυπώσετε ή το αντίστροφο;

Συνήθως γεννιούνται στο μυαλό μου. Τα χρώματα, τα σχέδια, τα μοτίβα, οι ιστορίες που θέλω να διηγηθώ. Ένας συνεχής δημιουργικός αναβρασμός που παίρνει μορφή, τη δεδομένη στιγμή της έμπνευσης, συνδυάζοντας αρμονικά, ετερόκλητα πολλές φορές στοιχεία, ώστε να βγει ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα στον καμβά. Στην συνέχεια με ψηφιακή μεταφορά γίνεται ένα με το οργανικό μετάξι. Ο γνώμονας είναι πάντα να μπορεί να φορεθεί και να συνδυαστεί το κάθε κομμάτι με τα περισσότερα ρούχα που έχουμε στην γκαρνταρόμπα μας.

Για τη συλλογή σας επιλέξατε το μετάξι Σουφλίου. Τι είναι αυτό που το ξεχωρίζει;

Επιλέξαμε το συγκεκριμένο μετάξι αρχικά για την εξαιρετική του ποιότητα και δεύτερον γιατί ταίριαζε απόλυτα με τη φιλοσοφία μας: Θέλαμε να προωθήσουμε τον ελληνικό σχεδιασμό σε συνδυασμό με την ελληνική πρώτη ύλη. Η Ελληνική Σηροτροφία στο Σουφλί έχει μακρά παράδοση στη χώρα μας. Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτε από άλλα κράτη σε ποιότητα. Θα πρέπει η πολιτεία να στρέψει το βλέμμα της σε αυτό το είδος, ώστε να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο. Επίσης, η συγκεκριμένη ποιότητα μεταξιού που έχουμε επιλέξει, αναδεικνύει απόλυτα την χρωματική πολυμορφία των σχεδίων μου, σε συνδυασμό με την εκλεπτυσμένη αίσθηση που θέλαμε να προσδώσουμε σε αυτά και σε εκείνους που θα επιλέξουν να τα φορέσουν

Είστε ένα ελληνικό brand και όπως διαβάζω, όλα σας τα κομμάτια σχεδιάζονται και κατασκευάζονται αποκλειστικά στην Ελλάδα. Το καταναλωτικό κοινό της χώρας μας δείχνει εμπιστοσύνη στα ελληνικά brands; Έχουμε ξεφύγει από την ξενομανία των περασμένων χρόνων;

Πράγματι, όλα τα είδη της ORIBU ARTS δημιουργούνται και ολοκληρώνονται στην Ελλάδα. Πιστεύω πως ναι. Υπάρχει στροφή προς τα καλά Ελληνικά προϊόντα. Οι Έλληνες ταξιδεύουν πλέον πολύ εκτός Ελλάδος, είτε ως τουρίστες είτε για επαγγελματικούς λόγους. Υπάρχει μία συνεχής μετακίνηση ιδεών και πληροφοριών. Βλέπουν και κάνουν συγκρίσεις προϊόντων και ποιότητας. Βλέπουμε, για παράδειγμα, πως τα σχέδια που προωθούν ακόμη και μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού, ας πούμε στα μαντήλια, δεν είναι πάντα εμπνευσμένα ή ποιοτικά. Απλά έχουν δημιουργήσει ένα όνομα και αγοράζουν οι καταναλωτές το όνομα, με υπερβολικές τιμές – σε ορισμένες περιπτώσεις. Πολλές φορές έχουμε ανώτερη ποιότητα σε κάποια συγκρίσιμα είδη από αυτά του εξωτερικού. Αυτό που ίσως μπορεί κάποιος να ζηλέψει με την ευρύτερη έννοια είναι οι περισσότερες ευκαιρίες για νέες συνεργασίες και ευκολότερη προσέγγιση από δυνητικούς επενδυτές.

Οι Ελληνίδες είναι καλοντυμένες;

Πιστεύω ότι είναι δεκτικές στο να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό. Αν μη τι άλλο θα τις χαρακτήριζα τολμηρές. Σίγουρα υπάρχουν διαφορετικά στυλιστικά προφίλ γυναικών, κάποια από τα οποία δεν είναι πάντα επιτυχημένα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, παρατηρώ μια μεγάλη στροφή προς τις διαχρονικές, φινετσάτες και καλαίσθητες επιλογές.

Απευθυνόμαστε στις γυναίκες και τους άνδρες, στα κορίτσια και τα αγόρια που θέλουν να ξεχωρίζουν με διακριτικότητα

Τι κάνει ένα κομμάτι διαχρονικό ώστε να μπορούμε να το φοράμε ξανά και ξανά;

Ο σχεδιασμός, η σταθερή αξία της ποιότητας του νήματος, όπως είναι το οργανικό μετάξι, και το άρτιο τελικό αποτέλεσμα του προϊόντος. Κάτι που η ORIBU ARTS μπορεί και προσφέρει στους πελάτες της. Μοναδικότητα σχεδίων με υψηλή ποιότητα και αισθητική.

Η καλοκαιρινή συλλογή της Oribu Arts ποια κομμάτια περιλαμβάνει; Απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες και ηλικίες;

H συλλογή της ΟRIBU ARTS δεν είναι μόνο καλοκαιρινή. Κάθε σεζόν βγαίνουν περίπου 4 νέα σχέδια. Τα σχέδιά της μπορούν να φορεθούν, χειμώνα – καλοκαίρι αν το επιθυμεί κάποιος, ανάλογα με το είδος, την περίσταση, τον χώρο και την χρήση του. Όπως π.χ, ένα μεταξωτό καφτάνι της συλλογής μας μπορεί να φορεθεί ως επίσημο ένδυμα, ως απογευματινό ένδυμα, ως πρωινό ένδυμα με τα ανάλογα αξεσουάρ, εντός και εκτός οικίας. Ή όπως ένα μεταξωτό μαντήλι λαιμού που γίνεται “μπαντάνα”. Προτείνουμε πάντα στους πελάτες μας τις πολλαπλές δυνατότητες χρήσεις τους. Όσον αφορά την συλλογή μας μέχρι στιγμής περιλαμβάνει τα εξής μεταξωτά φορέσιμα, είδη: μαντήλια, φουλάρια/παρεό, pochettes, γραβάτες, μάσκες, scrunchies, καφτάνια, ενώ όποιος επιθυμεί μπορεί να αγοράσει και κάποιον από τους πρωτότυπους πίνακες στους οποίους είναι βασισμένα όλα μας τα είδη, αλλά και ύφασμα με το μέτρο για ειδικές περιπτώσεις. Επίσης, όλα τα είδη μας είναι συνδυασμένα μεταξύ τους.

Απευθυνόμαστε στις γυναίκες και τους άνδρες, στα κορίτσια και τα αγόρια που θέλουν να ξεχωρίζουν με διακριτικότητα. Που αγαπούν τα χρώματα και που θέλουν να μπορούν να τα συνδυάσουν με τα περισσότερα ρούχα της γκαρνταρόμπας τους. Που εκτιμούν την τέχνη, την ιστορία πίσω από κάθε τους απόκτημα, που σέβονται το περιβάλλον, που εκτιμούν την ποιότητα και όχι την ποσότητα γιατί ξέρουν πολύ καλά πως ένα μοναδικό κομμάτι από σχεδιαστική άποψη και με την ποιότητα του οργανικού μεταξιού, είναι a priori διαχρονικό.

Ποιο είναι το όραμά σας για την Oribu Arts;

Να συνεχίσουμε να είμαστε δημιουργικοί, τα είδη μας να γίνουν γνωστά εντός και εκτός Ελλάδος μέσω του e-shop μας, και να δίνουν πάντα χαρά σε αυτούς που τα φορούν και να απολαμβάνουν την υψηλή ποιότητα και αισθητική της ORIBU ARTS. Είναι άλλωστε ηθική ικανοποίηση όταν βλέπουμε ότι έρχονται και ξαναέρχονται στο ατελιέ μας στο Κολωνάκι, πελάτες-φίλοι (πλέον) για να αποκτήσουν την δική τους προσωπική συλλογή ή να πάρουν τα δώρα τους για κάθε περίσταση.

Διαβάστε επίσης

Μαλού Λαρσινού: Η health & wellness coach εξηγεί στο Infowoman.gr πώς να αγαπήσουμε το σώμα μας!

Η Αλέκα Ζωγράφου στο Infowoman.gr: Θα δούμε κάποιο από τα συναρπαστικά βιβλία της στην τηλεόραση;

Χαμός με βίντεο Λόπεζ – Άφλεκ: Οι έντονες χειρονομίες του ηθοποιού προς τη σύζυγό του σε δημόσια θέα

Δημητρα Ζαρκου

Recent Posts

Άννη Θεοχάρη: Τα πόδια με κυτταρίτιδα και τα μπράτσα μπλιατς – Το μήνυμα για το σώμα της που αξίζει να διαβάσεις!

Το καλοκαίρι είναι εδώ, και η ώρα να βγεις στην παραλία πλησιάζει ή έχει έρθει…

9 ώρες ago

Βασίλης Παπακωνσταντίνου: Μια βραδιά που θα γράψει ιστορία στο Καλλιμάρμαρο

50 χρόνια κλείνει φέτος ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στην ελληνική δισκογραφία! Και τα γιορτάζει μαζί μας,…

9 ώρες ago

Νίκος Κουρής: Πώς είναι η ζωή του με τον διαβήτη εδώ και πολλά χρόνια

Ο Νίκος Κουρής ήταν καλεσμένος στο Στούντιο 4 το απόγευμα της Πέμπτης στην ΕΡΤ1. Μεταξύ…

13 ώρες ago

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Αταλάντη: Αναστατωμένοι οι κάτοικοι έχουν βγει στους δρόμους

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε έξω από την Αταλάντη, στην περιοχή της Λοκρίδας Φθιώτιδας, γύρω στις…

15 ώρες ago

Ματίνα Παγώνη: Ο άγνωστος τσακωμός της με τον Μουτσινά – Προσπαθούσε να τον πείσει να εμβολιαστεί!

Η Ματίνα Παγώνη μίλησε στην εκπομπή «Mega Καλημέρα» και τον Σαράντη Μαριεττή και μεταξύ άλλων,…

15 ώρες ago

Διπλή βράβευση της Herbalife στα Fitness Awards!

Σε μία ξεχωριστή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από τα Fitness Awards, η Herbalife βραβεύτηκε για τη…

15 ώρες ago